Δομές στο έλεος του κορονοϊού

Δομές στο έλεος του κορονοϊού

Γιώργος Παγούδης

Μόνο ακατανόητη και επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτρέψει την επιστροφή δεκάδων εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων χωρίς να ελεγχθούν για κορονοϊό.

Και μπορεί ο γενικός γραμματέας Μάνος Λογοθέτης στην απάντησή του προς τους ανησυχούντες εργαζόμενους να επικαλείται τη σχετική γνωμοδότηση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται «προς το παρόν ο προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων που γυρνούν από διακοπές», ωστόσο ασφαλώς και θα μπορούσε να προβεί σε τέτοιου είδους ελέγχους που θα μείωναν τις πιθανότητες μαζικής μετάδοσης στις δομές φιλοξενίας και ειδικά στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά.

Φαίνεται ότι και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το υπουργείο, εξαιρετικά δραστήριο στις απευθείας αναθέσεις και στις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων, αποφεύγει να πάρει ουσιαστικά μέτρα προάσπισης των εργαζομένων στις δομές, όπως και των προσφύγων και μεταναστών και φυσικά της δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΒΙΑΛ στη Χίο, η οποία έχει μπει εδώ και μέρες σε αυστηρή καραντίνα μετά και τη διαπίστωση των πέντε κρουσμάτων – τέσσερα σε πρόσφυγες και ένα σε εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου. Κανείς όμως από τους εργαζόμενους, ένστολους ή μη, δεν έχει ελεγχθεί. Ούτε αυτοί που τώρα γυρνούν από την καλοκαιρινή άδεια.

Χωρίς έλεγχο παραμένουν και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, εφόσον κάποιοι είχαν επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα, το μόνο που φιλοξενείται στη δομή καραντίνας, η οποία υπολειτουργεί καθώς εξυπηρετείται μόνο από μία εργαζόμενη. Την ίδια ώρα οι επαφές του δεύτερου κρούσματος στη ΒΙΑΛ παραμένουν σε καραντίνα μέσα στο ΚΥΤ, η τήρηση της οποίας ουσιαστικά επαφίεται στους φιλοξενούμενους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα από τις Αρχές.

Πηγή:efsyn.gr

29

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση