Εκκωφαντικό «όχι» στις ρατσιστικές απολύσεις

Εκκωφαντικό «όχι» στις ρατσιστικές απολύσεις

Στέργιος Ζιαμπάκας

Σαράντα εφτά καθαρίστριες σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων δεν επαναπροσλήφθηκαν με βάση τον ξενοφοβικό νόμο που απαιτεί γλωσσική επάρκεια απ’ όσες δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια ● Ορισμένες από αυτές εργάζονται πάνω από είκοσι χρόνια στην εκπαίδευση ● Στο πλευρό τους πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης με ψήφισμα, που προσυπέγραψε και το σχήμα του Κ. Μπακογιάννη.

Πετάχτηκαν στην ανεργία λόγω καταγωγής τη στιγμή που είναι άκρως απαραίτητες για τη δημόσια υγεία. Εργάζονταν πολλά συναπτά έτη στον δήμο, που σήμερα έχει καταστεί ο πιο «κόκκινος» στη χώρα αναφορικά με τα κρούσματα κορονοϊού, και ο αποκλεισμός τους από τις διαδικασίες (επανα)πρόσληψης παραπέμπει σε μια εγκληματική ρατσιστική εμμονή.

Ο λόγος για τις 47 απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες σχολείων του Δήμου Αθηναίων που χθες προχώρησαν σε άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εργασία.

Ο αποκλεισμός τους από τη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας που κατείχαν -έως και για 22 συνεχή χρόνια ορισμένες εξ αυτών- επήλθε με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που απαιτεί πιστοποιητικό ελληνικής επάρκειας για όσους/ες δεν κατέχουν ελληνική ιθαγένεια. «Είμαστε γονείς Ελλήνων πολιτών. Και οι 47 έχουμε παιδιά που δουλεύουν, σπουδάζουν εδώ, πήγαν φαντάροι, τι άλλο να πω. Είμαι 30 χρόνια στην Ελλάδα και νιώθω Ελληνίδα, όχι Αλβανίδα» λέει απογοητευμένη στην «Εφ.Συν.» η Μερίτα Μούλια, μία από τις 47 καθαρίστριες.

Στη χθεσινή συνάντησή τους με τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, οι καθαρίστριες δεν πήραν κάποια σαφή απάντηση για το εργασιακό τους μέλλον, παρά μόνο διαβεβαιώσεις ότι εξετάζονται τρόποι που να ξεπερνούν τις δυσκολίες που θέτει ο νόμος. Το πόσο αναγκαία είναι μια νομοθετική ρύθμιση που να τις επαναπροσλαμβάνει αποτυπώνεται στα παρακάτω στοιχεία: στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν 389 σχολικά κτίρια.

Επαναπροσλήφθηκαν 264 καθαρίστριες και υπάρχουν ακόμη 57 μόνιμες καθαρίστριες του δήμου. Τα κενά στον αριθμό του απαιτούμενου προσωπικού επιχειρείται να καλυφθούν με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Ομως η πανδημία, που βρίσκεται σε έξαρση στην πρωτεύουσα, απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό καθαριστριών, υπογραμμίζουν δημοτικές παρατάξεις της Αθήνας.

Νέα συγκέντρωση

Νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για άρση του αποκλεισμού των μεταναστριών καθαριστριών από τον διορισμό σε δημόσια σχολεία έχει απαιτήσει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, ένα ψήφισμα που υπερψηφίστηκε και από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη.

Στη χθεσινή συγκέντρωση των καθαριστριών έξω από το υπουργείο, το «παρών» έδωσαν πέντε δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Ανοιχτή Πόλη, Αθήνα Είσαι Εσύ, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα).

Το θέμα των καθαριστριών αναμένεται να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα. «Τους αγώνες μας θα τους συνεχίσουμε» τόνισε η κ. Μούλια στη λήξη της χθεσινής συγκέντρωσης. Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στις 15.00, οι καθαρίστριες θα προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο ζητώντας να παρευρεθούν και να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Πηγή:efsyn.gr

42

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση