Ασφαλείς σε λιμάνι της Σαρδηνίας οι 125 μετανάστες του Alan Kurdi

Ασφαλείς σε λιμάνι της Σαρδηνίας οι 125 μετανάστες του Alan Kurdi

Αφού είχε πλεύσει προς τη Γαλλία, το σκάφος ανθρωπιστικών διασώσεων Alan Kurdi έδεσε σήμερα στο λιμάνι Άρμπαταξ της Σαρδηνίας, προκειμένου, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, να αποβιβάσει εκεί τους 125 διασωθέντες μετανάστες που μεταφέρει.

«Το Alan Kurdi έφθασε στην Άρμπαταξ και έλαβε από τις λιμενικές αρχές οδηγίες να ρίξει την άγκυρα και να αναμένει περαιτέρω οδηγίες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye.

Στη Ρώμη, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι επέτρεψε στο σκάφος να αποβιβάσει τους επιβαίνοντες σε αυτό.

«Η ευρωπαϊκή διαδικασία μετεγκατάστασης ξεκίνησε την ίδια στιγμή με την έγκριση που δόθηκε στα αιτήματα αυτά [να δέσει και να αποβιβάσει τους μετανάστες]. Το 80% των διασωθέντων μεταναστών θα μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η Γαλλία είχε ζητήσει χθες, Τετάρτη, από την Ιταλία να επιτρέψει την αγκυροβόληση του Alan Kurdi, το οποίο διέσωσε το Σάββατο 133 ανθρώπους στη Μεσόγειο, την ώρα που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μασσαλίας (νότια Γαλλία), αφού δεν μπόρεσε να αποβιβάσει τους μετανάστες στις ιταλικές ακτές.

Ωστόσο, Ιταλοί ακτοφύλακες απομάκρυναν οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα βρέφος πέντε μηνών, από το σκάφος. Τουλάχιστον 50 ανήλικοι εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στο Alan Kurdi, ανάμεσά τους πολλοί ασυνόδευτοι, σύμφωνα με τη Sea-Eye. Στο σκάφος επιβαίνουν επίσης μικρά παιδιά, αλλά η κατάσταση των διασωθέντων χαρακτηρίζεται «σταθερή» από τη ΜΚΟ. «Αν και ορισμένοι χρειάστηκε να λάβουν ιατρική φροντίδα για ναυτία, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πάνω στο πλοίο», εκτίμησε η Sea-Eye.

 

Πηγή:efsyn.gr

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση