Η κραυγή προσφύγων με σοβαρά προβλήματα υγείας μέσα από το ΚΥΤ στο Βαθύ

Η κραυγή προσφύγων με σοβαρά προβλήματα υγείας μέσα από το ΚΥΤ στο Βαθύ

Στη Σάμο σήμερα ζουν 4.500 πρόσφυγες, παρόλο που το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ σχεδιάστηκε για μόλις 650 ανθρώπους. Ανάμεσά τους παιδιά, ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και άνθρωποι που αν εκτεθούν στην επιδημία θα κινδυνέψει η ζωή τους. Ασθενείς υψηλού ρίσκου διηγούνται τις ιστορίες τους, μιλούν για τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν και μοιράζονται τον φόβο τους για τον κορωνοϊό.

«Αν το Αφγανιστάν ήταν ασφαλές, θα επιστρέφαμε»

Ο Nabil Kabuli είναι ένας 70χρονος άνδρας από το Αφγανιστάν. Ζει σε ένα μικρό αυτοσχέδιο κατάλυμα μαζί με άλλα 10 άτομα, τα παιδιά του και τα εγγόνια του, στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου. Ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 6 μηνών, η Αλία. Έφτασαν στη Σάμο τον Φεβρουάριο του 2020. «Έφυγα από το Αφγανιστάν εξαιτίας του πολέμου. Η οικογένειά μας εκδιώχθηκε και έχουμε ήδη χάσει έναν ξάδελφο στον πόλεμο», λέει ο Mohammad, ο 34χρονος γιος του Nabil. Ο Nabil ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την Covid-19 ως ηλικιωμένος, αλλά όπως λέει ο ίδιος δεν φοβάται για τον εαυτό του, αλλά για την υγεία των παιδιών του.

«Αν φτάσει η Covid-19 εδώ, μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει. Ήρθαμε για ασφάλεια και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Ελπίζουμε ότι κάποιος θα ακούσει τα λόγια μας και θα καταλάβει ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Αν το Αφγανιστάν ήταν ασφαλές, θα επιστρέφαμε, αλλά δεν είναι», λέει ο Nabil.

Στο Αφγανιστάν η οικογένεια ζούσε σε μια αγροτική περιοχή και ο ηλικιωμένος άντρας εργαζόταν ως αγρότης. Η οικογένεια είχε λάβει ειδοποίηση στις αρχές Ιουλίου ότι θα μεταφερθεί σύντομα σε καταυλισμό στην ηπειρωτική χώρα.

*Η οικογένεια τελικά μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα

«Πονάω καθημερινά και δεν μπορώ να δω κάποιο γιατρό»

Η Golnegar, είναι μία μητέρα έξι παιδιών, τεσσάρων κοριτσιών και δύο αγοριών. Το μεγαλύτερο παιδί της είναι ένα 12χρονο αγόρι, ενώ γέννησε και ένα κοριτσάκι στη Σάμο πριν από δύο μήνες. Η Golnegar και ο σύζυγός της πήραν τη δύσκολη απόφαση να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, αφού είχαν στοχοποιηθεί από ένοπλες ομάδες στο Αφγανιστάν και η ζωή των παιδιών τους ήταν σε κίνδυνο. Βρίσκονται στο ΚΥΤ στο Βαθύ για περισσότερους από 7 μήνες και παρά την εγκυμοσύνη και την ιατρική κατάσταση της γυναίκας, δεν τους έχει προσφερθεί ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν.

«Έχω ένα πρόβλημα με τα νεφρά μου. Πονάω και έχω καθημερινά πονοκεφάλους, αλλά παρά τις προσπάθειές μου να δω έναν γιατρό στο ΚΥΤ ή στο τοπικό νοσοκομείο, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι τώρα. Όλα τα παιδιά μου έχουν τσιμπήματα εντόμων στο σώμα τους, και όλα παραπονιούνται συχνά ότι δεν αισθάνονται καλά, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να κάνω γι ‘αυτά », λέει η Golnegar, ενώ ο σύζυγός της προσθέτει: «Το μόνο που θέλουμε είναι ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά μας. Ήρθαμε εδώ για να τα σώσουμε από τον πόλεμο και να τα στείλουμε στο σχολείο, και αντ ‘αυτού, βρισκόμαστε σε αυτό το ΚΥΤ σε μία κατάσταση αναμονής για σχεδόν ένα χρόνο. Θέλουμε απλώς να ξεκινήσουμε μια ειρηνική ζωή και να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο και αυτό είναι δυνατό μόνο στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για πόσο καιρό ακόμα θα πρέπει να μείνουμε σε αυτόν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό;»

Η Golnegar άρχισε να επισκέπτεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Βαθύ όταν ήταν ακόμη έγκυος και τώρα συνεχίζει τις επισκέψεις. Το κοριτσάκι της ελέγχεται τακτικά από τις μαίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

*Η οικογένεια παραμένει ακόμη στο Βαθύ

«Ζούμε ανάμεσα στα φίδια και τους αρουραίους»

Ο Darwish, 74 ετών, και η Aysha, 68 ετών, είναι από την περιοχή Deir ez-Zor της Συρίας. Ζουν στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου σε ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα. Η πρώτη τους σκηνή κάηκε από τη φωτιά που ξέσπασε στα τέλη Απριλίου 2020. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν ένα μήνα ζώντας σε μια καλοκαιρινού τύπου σκηνή σε ανοιχτό χώρο, πλήρως εκτεθειμένοι στον ήλιο μέχρι που μια οικογένεια που έφυγε τους έδωσε τη δική της σκηνή. Το ηλικιωμένο ζευγάρι έχει 4 παιδιά. Δύο κόρες, 27 και 37 ετών, και δύο γιους, 24 και 29 ετών. Έχουν επίσης έναν εγγονό, ένα 10χρονο αγόρι που πάσχει από άσθμα. Ο 24χρονος γιος τους παρουσιάζει μόνιμη εξασθένηση της όρασης που έχει προκληθεί από θραύσματα βομβών και τόσο ο Darwish όσο και η Aysha έχουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα, τα οποία τους καθιστούν επίσης ευάλωτους στην Covid-19. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσφερθεί στην οικογένεια κάποιο ασφαλές μέρος για διαμονή στην ηπειρωτική χώρα.

Ο Darwish έχει προβλήματα με την καρδιά, με τα νεφρά του,  είναι υπερτασικός, και δεν μπορεί να περπατήσει. Η Aysha είναι επίσης υπερτασική και υποφέρει από πονοκεφάλους και ζαλάδες κάθε μέρα. «Τα παιδιά μας πρέπει να κάνουν τα πάντα για εμάς», λέει. «Πρέπει να μας πάνε στην τουαλέτα, να φέρουν φαγητό και να βγουν όταν μπορούν από τον καταυλισμό για να μας αγοράσουν φάρμακα. Οι συνθήκες διαβίωσης εδώ είναι αφόρητες. Υπάρχουν φίδια και αρουραίοι, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα και ξεσπούν συχνά επεισόδια». Ο Darwish έχει αναζητήσει ιατρική περίθαλψη στο νησί, αλλά δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση. «Οι γιατροί στον καταυλισμό μάς λένε ότι στη Σάμο είναι αδύνατο να βρω εξειδικευμένη θεραπεία για την κατάστασή μου. Μας λένε ότι μόνο στην ηπειρωτική χώρα θα μπορέσουμε να βρούμε γιατρό. Το ίδιο ισχύει και για τον 24χρονο γιο μου».

*Η οικογένεια είναι ακόμη στο Βαθύ

*Οι παραπάνω ασθενείς μίλησαν στην ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τον περασμένο Ιούλιο, προτού εμφανιστούν τα πρώτα περιστατικά Covid19 στο ΚΥΤ της Σάμου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 60 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στον καταυλισμό.

 

Πηγή:samos24.gr

 

37

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση