#GDtrial Ζήτησε αναστολή το διευθυντήριο της Χ.Α., τη Δευτέρα η εισήγηση της εισαγγελέως

#GDtrial Ζήτησε αναστολή το διευθυντήριο της Χ.Α., τη Δευτέρα η εισήγηση της εισαγγελέως

Θέμα ημερών είναι το ποιοι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής θα περάσουν το κατώφλι της φυλακής και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 το πρωί της Δευτέρας με την πρόταση της εισαγγελέως και στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης θα έχουν πάλι τον λόγο. Η απόφαση των δικαστών δεν αναμένεται τη Δευτέρα.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν τα αιτήματα αναστολής από τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες και μόνο ο Γιάννης Λαγός δεν υπέβαλε αίτημα βρίσκοντας άλλη μία ευκαιρία να επιτεθεί στο δικαστήριο.

Από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όχι μόνο ζήτησαν όλοι αναστολή, αλλά κάποιοι το έκαναν και αυτοπροσώπως, όπως οι Ηλίας Κασιδιάρης και Γιώργος Γερμενής, ενώ ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ήταν στο εδώλιο όταν αγόρευε ο συνήγορός του.

►Δείτε αναλυτικά όσα έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση μέσα από το live της efsyn.gr

Ζητά αναστολή η ηγεσία της οργάνωσης

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλης, ζήτησε από την έδρα να λάβει υπόψιν της ότι είναι αρχηγός κόμματος και αναρωτήθηκε «ποιος θα αποζημιώσει τον Ν. Μιχαλολιάκο όταν αθωωθεί στο Εφετείο, γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι αθώος, συντάσσομαι στο 100% σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα».

«Στο πρόσωπό του πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να πάρει την αναστολή», είπε επίσης και έκανε λόγο για τεράστιες συνέπειες στην προσωπική και κοινωνική του ζωή αν φυλακιστεί.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε: «Ήρθα ο ίδιος για να διεκδικήσω το δικαίωμα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής μου (…) Είμαι αθώος και την αθωότητά μου δεν τη στηρίζω μόνο στη δική μου πεποίθηση. Τη στηρίζω και στην επτάωρη αγόρευση της κυρίας εισαγγελέως που επί οκτώ ώρες αγόρευε για την αθωότητά μου».

Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν είναι «σε καμία περίπτωση ύποπτος φυγής» και ζήτησε να μην πάει φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό γιατί κατά τα λεγόμενά του: «Σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και μέχρι να ολοκληρωθεί το Εφετείο, θα έχω εκτίσει την ποινή μου και επί της ουσίας θα έχω χάσει το δικαίωμα στην έφεση».

Βολές κατά της έδρας εξαπέλυσε ο Γιάννης Λαγός διά του συνηγόρου του, που σε εμφανώς δύσκολη θέση εξήγησε ότι δεν θα τοποθετηθεί αλλά θα διαβάσει στο δικαστήριο δήλωση του ευρωβουλευτή περί προκατάληψης της έδρας απέναντι στο πρόσωπό του.

«Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει εντολών, θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να αποδείξω το τι έλαβε χώρα. Πεντέμισι χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών», ήταν η δήλωση του Λαγού.

Αυτοπροσώπως υπέβαλε αίτημα ο Γιώργος Γερμενής, ο οποίος επικαλέστηκε την οικογένειά του και τα παιδιά του προκειμένου να αποφύγει τη φυλακή. «Από τότε που βγήκα από τον Κορυδαλλό, είχα πολύ βαρείς περιοριστικούς όρους, τους οποίους τήρησα για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα (…) Εχω δύο ανήλικα τέκνα. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την πρώτη προφυλάκισή μου (…) Θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι ήδη έχω κάτσει ενάμιση χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού (…) Σέβομαι την απόφασή σας αλλά δεν συμφωνώ με αυτήν και θέλω να παλέψω για τη δικαίωσή μου στο Εφετείο», είπε ο πρώην βουλευτής.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης (τοπικός βοηθός στην Ελλάδα) του ευρωβουλευτή Λαγού», πρόσθεσε και ζήτησε από το δικαστήριο να του δώσει την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά καθώς, όπως είπε, «κανένας αρτοποιός δεν βρέθηκε να με πάρε στη δούλεψή του γιατί φοβούνταν μην τους κάψουν το μαγαζί».

Στην αίθουσα βρέθηκε, για δεύτερη συνεχή ημέρα αλλά μόλις τέταρτη φορά από την αρχή της δίκης, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Σε αυτή την αίθουσα ουδείς, ούτε και από τους αντιδίκους, θα εκπλαγεί αν δώσετε αναστολή στον Αρτ. Ματθαιόπουλο», είπε μεταξύ άλλων ο συνήγορός του και αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης, κατά την οποία, όπως είπε, δεν προκάλεσε ποτέ είτε με τη συμπεριφορά του είτε με δηλώσεις του.

Στη γραμμή ότι μπορεί να έχει εκτίσει όλη την ποινή μέχρι να πάει η υπόθεση στο Εφετείο κινήθηκε και ο συνήγορος του Χρήστου Παππά, ζητώντας την αναστολή της ποινής του. «Αν έχει εμφιλοχωρήσει ένα οποιοδήποτε λάθος στην απόφασή σας, κυρία πρόεδρε, αυτό το λάθος δεν θα αποβεί σε βάρος των κατηγορουμένων αν το δικαστήριό σας κρατήσει την πισινή -συγχωρέστε μου τη λαϊκή αλλά πλήρως αντιπροσωπευτική έκφραση», είπε ο  συνήγορος του πρώην βουλευτή.

Οι ποινές του διευθυντηρίου

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε τις εξής ποινές για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης:

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη και 6 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη και έξι μήνες

Γιάννης Λαγός: 13 έτη και 8 μήνες

Γιώργος Γερμενής: 13 έτη και έξι μήνες

Χρήστος Παππάς: 13 έτη και τρεις μήνες

Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη

Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη

36

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση