Η ώρα της αλήθειας για τον Ζακ

Η ώρα της αλήθειας για τον Ζακ

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Ο κοινωνικός εκφασισμός θα καθίσει στο εδώλιο την Τετάρτη, καθώς με μεγάλη καθυστέρηση δικάζονται για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης της οδού Γλάδστωνος αλλά και τέσσερις αστυνομικοί. ● ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις απαιτούν δικαιοσύνη και καλούν σε συγκέντρωση με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία έξω από το Μεικτό Ορκωτό.

Tην Τετάρτη ξεκινά η πολυαναμενόμενη δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου (της Zackie Oh) που συνέβη πριν από δύο χρόνια και έναν μήνα στην οδό Γλάδστωνος, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Στο εδώλιο των κατηγορούμενων θα βρεθούν οι δύο καταστηματάρχες της περιοχής, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί (ενώ υπήρχαν συνολικά οχτώ αστυνομικοί εμπλεκόμενοι). Ολοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του δολοφονηθέντος.

Υπενθυμίζεται πως του προσδιορισμού της δίκης προηγήθηκε επιστολή διαμαρτυρίας των γονιών του Κωστόπουλου για την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, μια ακραία ανθρωποκτονία που μέχρι στιγμής έχει μείνει αδικαίωτη από κάθε άποψη. Στόχος της πολιτικής αγωγής, παρά το ελλιπές κατηγορητήριο, θα είναι να αναδειχτούν όλες οι πλευρές της αλήθειας.

Kαθαρές τοξικολογικές

Σημειώνεται ότι η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως αιτία θανάτου «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις είχαν βγει απολύτως καθαρές. Ολα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου (τον οποίο πολλοί επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως ληστή) αρχικά προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, ενώ φως στην υπόθεση έριξαν και τα αποκαλυπτικά βίντεο που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.».

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο χώρο Red ‘n’ Noir στην Κυψέλη, η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Αννυ Παπαρούσου επανέλαβε πως η κατηγορία δεν είναι η αρμόζουσα για ένα τέτοιο άγριο έγκλημα, στάθηκε στη μεγάλη χρονική καθυστέρηση για την έναρξη της δίκης και υπογράμμισε πως «η Αστυνομία όχι μόνο δεν συνέβαλε στο έργο της ανάκρισης, αλλά κωλυσιέργησε ώστε να μην έχουμε σήμερα μια πλήρη εικόνα. Εχουμε εικόνα βέβαια, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί ο Ζακ μπήκε σε αυτό το κοσμηματοπωλείο, δεν γνωρίζουμε αν τον κυνηγούσαν, δεν γνωρίζουμε τι είχε προηγηθεί. Υπήρχε η πραγματική δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις αλλά η Αστυνομία ούτε προσέγγισε μάρτυρες αυτόπτες, ούτε αναζήτησε οπτικό υλικό και στη συνέχεια άφησε αφύλακτο τον χώρο».

Η ίδια πρόσθεσε πως «μετά τη δολοφονία η συμπεριφορά των δραστών δείχνει ότι παραμένουν αμετανόητοι. Επιπλέον οι κατηγορούμενοι μέχρι σήμερα δεν έχουν υποστεί καμία σοβαρή συνέπεια και κυκλοφορούν ελεύθεροι με πολύ χαλαρούς περιοριστικούς όρους».

Συγκάλυψη και σπίλωση

Το δίκτυο των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων (Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Athens Pride Αθήνας, Thessaloniki Pride, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Ανω, ΛΟΑΤ ΑμεΑ) καλεί την Τετάρτη στις 9 το πρωί έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Δέγλερη 4) «με μάσκες και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ώστε να δηλώσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την απαίτησή μας για δικαιοσύνη.

Για εμάς η δολοφονία του Ζακ, της Ζάκι, η συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και σπίλωσης του ονόματός του/ης, αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια της ναζιστικής και ακροδεξιάς ιδεολογίας που επικράτησε στην κοινωνία μας την τελευταία δεκαετία. Της ίδιας που ηττήθηκε και ηττάται πανηγυρικά τις τελευταίες μέρες με το πέρας των διαδικασιών της δίκης της εγκληματικής, νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Είναι χρέος μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να σταθούμε απέναντι στους υποστηρικτές και τους εκφραστές της ιδεολογίας αυτής. Είμαστε ΛΟΑΤΚΙ+, οροθετικοί/ές/ά, τσούλες/οι, σεξεργάτες/τριες, μετανάστες/τριες, ηλικιωμένα, άτομα με αναπηρία και δεν έχει δικαίωμα κανένας να ασκεί βία στα σώματά μας. Οι ζωές μας έχουν αξία! Θα αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθεί ο αδελφός μας ο Ζακ, η αδελφή μας η Ζάκι!»

Πηγή:efsyn.gr

37

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση