Θρίαμβο του σοσιαλιστή Άρσε δείχνουν τα exit polls

Θρίαμβο του σοσιαλιστή Άρσε δείχνουν τα exit polls

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την «παραίτηση» και αυτοεξορία του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, της οποίας προηγήθηκε ένα κανονικότατο εσωτερικό πραξικόπημα, περίπου 7,3 εκατομμύρια Βολιβιανοί ψηφοφόροι επέστρεψαν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο στην εξαιρετικά πολωμένη χώρα.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία, πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Άρσε, οδεύει να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, χωρίς να χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος, σύμφωνα με μια ανεπίσημη ταχεία καταμέτρηση των ψήφων.

Ο 57χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας προηγείται περισσότερες από 20 μονάδες του βασικού του αντιπάλου, του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, σύμφωνα με πολλά exit polls.

Η Βολιβία «επέστρεψε στη δημοκρατία», δήλωσε ο Άρσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Νταβίντ Τσοκεουάνκα.

«Θα εργαστούμε για όλους τους Βολιβιανούς, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες συνεχάρη τον Άρτσε για τη νίκη του: «δεν έχουμε ακόμη την επίσημη καταμέτρηση, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ο Άρτσε και ο Τσοκεουάνκα κέρδισαν τις εκλογές», έγραψε στο Twitter.

Η γρήγορη καταμέτρηση του ινστιτούτου Ciesmori, που μεταδόθηκε από το βολιβιανό τηλεοπτικό δίκτυο Unitel, φέρει τον Άρσε να συγκεντρώνει το 52,4% των ψήφων, έναντι 31,5% του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα.

Τα επίσημα αποτελέσματα

Χθες, Κυριακή, έπεσε η αυλαία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί με πιθανή ημέρα ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων την Τετάρτη.

Στα εκλογικά τμήματα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές ψηφοφόρων που έσπευσαν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η εκλογική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο, ανακοίνωσε προχθές Σάββατο ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν προκαταρκτικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής, καθώς στις περυσινές εκλογές τα αρχικά αποτελέσματα στάθηκαν αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία Λουίς Άρσε, πρώην υπουργός Οικονομίας, αρχιτέκτονας του βολιβιανού οικονομικού «θαύματος», θεωρείται πως οδεύει σε νίκη έναντι του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, ο οποίος ήλπιζε να εξασφαλίσει τις ψήφους των υποστηρικτών της Άνιες, η οποία αποχώρησε από την κούρσα για να «μην επιστρέψει ο Μοράλες».

Αν επαληθευτεί η ανεπίσημη καταμέτρηση, το κόμμα του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, θα επανέλθει στην εξουσία.

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας των Άνδεων, για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει είτε πάνω από το 50% των ψήφων ή τουλάχιστον το 40% και να έχει διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων από τον κοντινότερο αντίπαλό του.

Ο Μοράλες κάλεσε να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα και τόνισε πως το κόμμα του έχει δικό του, ανεξάρτητο μηχανισμό για την επαλήθευσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα Pagina Siete.

Παρατηρητές θεωρούν πως η ενδεχόμενη νίκη του Άρσε θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου ο Μοράλες, που η μεταβατική κυβέρνηση θέλει να συλληφθεί καθώς τον κατηγορεί για «τρομοκρατία», μεταξύ άλλων, να επιστρέψει από την Αργεντινή, όπου του έχει δοθεί άσυλο και από όπου έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του MAS.

Παρατηρητές του ΟΑΚ επιβεβαίωσαν ότι οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα ηρεμίας, σύμφωνα με το βολιβιανό πρακτορείο ειδήσεων ABI.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

95

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση