«Προπαγάνδα» για την κυβέρνηση οι επαναπροωθήσεις προσφύγων με τις πλάτες της Frontex που καίνε τον επικεφαλής της

«Προπαγάνδα» για την κυβέρνηση οι επαναπροωθήσεις προσφύγων με τις πλάτες της Frontex που καίνε τον επικεφαλής της

Στην γραμμή της απόλυτης άρνησης και της κατασκευής εσωτερικών εχθρών παρέμεινε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Πλακιωτάκης αναφορικά με τις καταγγελίες του γερμανικού Spiegel για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό με τις πλάτες της Frontex, οι οποίες μάλιστα έχουν προκαλέσει ήδη το αίτημα για την αποπομπή του επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στην ευρωβουλή. «Προπαγάνδα άλλων κρατών» σε συνδυασμό με πανηγυρισμούς για τη μείωση των προσφυγικών ροών και από τον Νότη Μηταράκη.

Την περασμένη Παρασκευή, αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel έφερε στο φως για πρώτη φορά στοιχεία πως για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίου, που εδώ και καιρό καταγγέλλονται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήθος παραγόντων, γνωρίζουν και μάλιστα εμπλέκονται σε μερικές από αυτές αξιωματούχοι της Frontex.

«Η παραβίαση του νόμου έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο στα σύνορα της Ευρώπης, και η Ευρωπαϊκή Ένωση το επιτρέπει» αναφέρει το δημοσίευμα, και αποκαλύπτει περιπτώσεις όπου το ελληνικό Λιμενικό επιστρέφει μεγάλο αριθμό προσφύγων στη θάλασσα, μέσω φουσκωτών βαρκών, σε κόντρα με το διεθνές δίκαιο. Το δημοσίευμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις απο μάρτυρες, πρόσφυγες και προσωπικό της Frontex, έγγραφα, δεκάδες βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες που επικαλούνται οι δημοσιογράφοι περισσότερων από πέντε δημοσιογραφικών ομάδων που συνεργάστηκαν για την έρευνα, καθώς και ένα βίντεο που προέρχεται, όπως αναφέρεται, από την τουρκική ακτοφυλακή.

Όπως καταγγέλλεται στο δημοσίευμα, αρκετές απο αυτές τις περιπτώσεις είναι σε γνώση παραγόντων και πληρωμάτων της Frontex, ωστόσο η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή δεν έχει προχωρήσει στην καταγγελία τους. Μάλιστα, σε μια πρώτη αντίδραση, η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη ζητήσει την αποπομπή του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λέγγερι, κατηγορώντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν θα θεωρηθεί «συνεργός στις παραβιάσεις αυτές» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για το θέμα τοποθετήθηκε στη Βουλή αρχικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου το περασμένο Σάββατο, με τον Νότη Μηταράκη να αναλώνεται σε στοιχεία για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, και να κάνει λόγο για «οργανωμένη προπαγάνδα».

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και νοιώθω ότι αναπολείτε την περίοδο των αυξημένων ροών του 2015. Θέλετε η χώρα μας να μην φυλάσσει τα σύνορά της; Θέλετε να μπούνε πάλι 1.000.000 άνθρωποι στη χώρα μας; Αυτό προτείνετε; Δεν είστε περήφανοι που η χώρα φυλάσσει τα σύνορά της; Εγώ είμαι περήφανος που το ελληνικό Λιμενικό φέτος έχει σώσει δεκάδες ζωές στο Αιγαίο, φέτος έχουμε τους λιγότερους θανάτους ποτέ στη χώρα μας και σας λέω ξεκάθαρα: Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και παρακαλώ μην αναπαράγουμε προπαγάνδα άλλων κρατών μέσα σε αυτή την αίθουσα»» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας το δόγμα της κυβέρνησης «για να κάνουμε τον βίο αβίωτο» των προσφύγων, και παραθέτοντας ακολούθως στοιχεία για τις μειωμένες προσφυγικές ροές.

«Σήμερα, βάση στοιχείων της EUROSTAT, είμαστε η δεύτερη πιο αποτελεσματική Υπηρεσία Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλαμε και δεν είμαστε πλέον θελκτικός προορισμός για παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες» κατέληξε ο Ν. Μηταράκης.

Μία ημέρα αργότερα, στην κυβερνητική γραμμή συντάχθηκε και ο πολιτικός προϊστάμενος του εκτεθιμένου διεθνώς ελληνικού Λιμενικού, υπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Πλακιωτάκης, καλώντας μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση που ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις καταγγελίες, «να μην υιοθετεί αβάσιμες και ατεκμηριώτες πληροφορίες για την στάση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος» κατά την προάσπιση των συνόρων μας και τις διασώσεις στο Αιγαίο, παρατηρώντας πως «υιοθετώντας την Τουρκική προπαγάνδα δεν κατηγορείτε την κυβέρνηση: Κατηγορείτε την Ελλάδα – και αυτό θα πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε εκ νέου στα στοιχεία για τη μείωση των προσφυγικών ροών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «πολλοί εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, ενοχλούνται με την πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα με την οποία επιχειρούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος», και δηλώνοντας πως «όμως εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα και πάντοτε με βάση του κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ε.Ε.».

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, έχουν αποδείξει πως υπερασπίζονται τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες εμπλοκής στην θάλασσα και βεβαίως με απόλυτη προτεραιότητα τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής» υποστήριξε ακόμα ο Γ. Πλακιωτάκης, που ανακοίνωσε παράλληλα πως ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να μπει σε εφαρμογή.

 

Πηγή:thepressproject.gr

44

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση