Συγκρούσεις και χρώμα στους δρόμους της Μπανγκόκ

Συγκρούσεις και χρώμα στους δρόμους της Μπανγκόκ

Χιλιάδες νεολαίων συνεχίζουν τις καθημερινές, ειρηνικές τους πορείες, προχωρώντας σε πρωτότυπες διαμαρτυρίες και απαντώντας με τη μαζική παρουσία τους στην αστυνομική βία, επιμένοντας στην ανάγκη συνταγματικων μεταρρυθμίσεων.

Με το δικό τους τρόπο σχολίασαν οι χιλιάδες νεολαίοι που καθημερινά κατεβαίνουν στους δρόμους της Ταϋλάνδης την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση και να μη λάβει μέτρα κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας – από προχθές έχει επιβεβαιωθεί ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί και αληθινά πυρά. 

Την Τρίτη, οι αστυνομικοί τραυμάτισαν σοβαρά τουλάχιστον 40 νεολαίους, εκ των οποίων οι πέντε με αληθινά πυρά, παρ’ ότι οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές και η άμυνα των νεαρών διαδηλωτών περιορίζεται σε σωσίβια- παπάκια για να αντιμετωπίσουν τα κανόνια νερού…

 

Το βράδυ που μας πέρασε, μία μέρα μετά τους δεκάδες τραυματισμούς, χιλιάδες νεολαίοι όδευσαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της χώρας, στη Μπανγκόκ, το οποίο έβαψαν ολόκληρο με χρώματα και έφτιαξαν αντιβασιλικά γκραφίτι, με τους αστυνομικούς ταμπουρωμένους μέσα. Ακολούθως, αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν το κοινοβούλιο της χώρας, όπου γινόταν η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Με την απομάκρυνση των διαδηλωτών, συνεργείο ανέλαβε αμέσως και ξαναέβαψε άσπρο το κτήριο της αστυνομίας, ώστε να μην παραμείνουν τα συνθήματα, ωστόσο οι διαδηλωτές, όταν το είδαν, άρχισαν να φωνάζουν ότι θα επιστρέψουν. 

Η, προφορική και τώρα και γραπτή, προσβολή του βασιλικού οίκου είναι κάτι πρωτοφανές στην Ταϋλάνδη, χώρα με αυστηρότατη νομοθεσία και σκληρότατες ποινές για όποιον θίξει το παλάτι. Τα χθεσινά συνθήματα που χαρακτήριζαν το βασιλιά «άθλια σαύρα» (monitor lizard) ή σχολίαζαν την πολύ μεγάλη σεξουαλική του δραστηριότητα, είναι επίσης μοναδικά στην ιστορία της χώρας. 

Μετά το χαιρετισμό από τα hunger games, οι διαδηλωτές υιοθετούν τώρα ως σήμα κατατεθέν των διαδηλώσεών τους τα σωσίβια -κίτρινα παπάκια, με τα οποία «αντιστέκονται» στα κανόνια νερού.

 

 

Πηγή:thepressproject.gr

95

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση