Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην κοινωνική και οικονομική πολιτική του Ντούκε

Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην κοινωνική και οικονομική πολιτική του Ντούκε

Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν χθες σε πόλεις της Κολομβίας ενάντια στις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές του δεξιού προέδρου, Ιβάν Ντουκέ, στο πλαίσιο της πέμπτης «εθνικής απεργίας» με αίτημα την αλλαγή ρότας της συντηρητικής κυβέρνησης.

Σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας έγιναν ειρηνικές πορείες που συνέκλιναν στην πλατεία Μπολίβαρ, την ιστορική καρδιά της πόλης, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, όχι μακριά από το προεδρικό μέγαρο. Στην Κάλι, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά από καλέσματα εργατικών συνδικάτων, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γιατρών, καθώς και απόστρατων μαχητών της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αυξήσει τον αριθμό των Κολομβιανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αλλά οι πολιτικές του Ντούκε σκοπό έχουν να βοηθηθούν οι πιο πλούσιοι πολίτες της χώρας, δήλωσε ο Αλφρέδο Μοντραγόν, εκπρόσωπος της επιτροπής που οργάνωσε την κινητοποίηση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να προστατευθούν τα δικαιώματα, να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ολοένα περισσότεροι Κολομβιανοί «επειδή ο Ντούκε δεν κάνει διάλογο, ούτε διαπραγματεύεται», υπερθεμάτισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φάμπιο Άριας, ηγετικό στέλεχος της συνομοσπονδίας συνδικάτων CUT, μιας από τις ισχυρότερες εργατικές ενώσεις της χώρας.

Ο αρχηγός του κράτους οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα «των αυτοχθόνων, των αγροτών, των εργατών, να τιμήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τους φοιτητές», συμπλήρωσε ο Χάιμε Βαλένσια, εκπαιδευτικός 65 ετών, που διαδήλωσε στην Μπογοτά φορώντας τα χρώματα του εθνικού συμβόλου της Κολομβίας.

Χθες οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν επίσης την αναζωπύρωση της βίας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, παρά τη συμφωνία ειρήνης που είχαν υπογράψει την 24η Νοεμβρίου 2016 με την προηγούμενη κυβέρνηση οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), πρώην οργάνωση ανταρτών που μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Το ΑΕΠ της Κολομβίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 7% φέτος, κατά την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πρόεδρος Ντούκε, στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2018, είναι αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική ύφεση και ανεργία-ρεκόρ (19,6%) στη χώρα των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πολιτική του αποδοκιμάζεται από το 61% των πολιτών, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου.

Στις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2019 συμμετείχαν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Επρόκειτο για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα των Άνδεων από τη δεκαετία του 1970.

Η πανδημία, η οποία έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στην Κολομβία καθώς μετρά επίσημα 34.500 νεκρούς επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων, ανέκοψε την ορμή των κινητοποιήσεων.

Όμως ξανάρχισαν τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά για να καταγγελθεί η αστυνομική βαρβαρότητα, μετά τον θάνατο νεαρού κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του. Στις περυσινές και τις φετινές διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 12 άνθρωποι.

Νέες κινητοποιήσεις προβλέπονται αύριο Σάββατο και την Τετάρτη , κυρίως για την απότιση φόρου τιμής σ’ έναν νεαρό διαδηλωτή, τον Ντίλαν Κρους, ο οποίος υπέκυψε πέρυσι στο τραύμα που υπέστη στο κεφάλι από σφαίρα με επικάλυψη από καουτσούκ που έριξε αστυνομικός μονάδας αντιμετώπισης ταραχών.

Πηγή: https://www.efsyn.gr
66

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση