142 εκατομμύρια «αγνοούμενες» της έμφυλης βίας

142 εκατομμύρια «αγνοούμενες» της έμφυλης βίας

Χριστίνα Πάντζου

Δυστυχώς, βρισκόμαστε τραγικά μακριά από την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (η ημέρα αγώνα τιμήθηκε παγκοσμίως χθες), καθώς ο πέλεκυς της πατριαρχίας οδηγεί στον θάνατο γυναίκες, κορίτσια ή ακόμα και θηλυκά έμβρυα ● Ο ΟΗΕ έχει ξεχωρίσει 19 διαφορετικές μορφές διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών, τη μία πιο φρικιαστική από την άλλη ● Κάθε μέρα δολοφονούνται 137 γυναίκες από μέλη της οικογένειάς τους ● Περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους και άλλα 4 εκατομμύρια θα τον υποστούν φέτος ● Οπως κάθε χρόνο, περίπου 12 εκατομμύρια ανήλικες θα υποχρεωθούν από τις οικογένειές τους να παντρευτούν, συνήθως με άντρες διπλάσιας ή και τριπλάσιας ηλικίας, και θα στερηθούν παιδεία, υγεία, προσωπικές ευκαιρίες και επιλογές.

142,6 εκατομμύρια. Αυτός είναι ο αριθμός των γυναικών που σβήστηκαν από προσώπου γης λόγω της πατριαρχικής νοοτροπίας και της έμφυλης βίας. Γιατί πριν από όλα τα στοιχεία που ακούσαμε αυτές τις ημέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, υπάρχει αυτός ο τραγικός αριθμός που ορίζει την πιο ακραία μορφή απαξίωσης της γυναικείας ύπαρξης: τη θανάτωσή της πριν καν γεννηθεί ή στα πρώτα χρόνια της ζωής της.

Γυναίκες που δεν πρόλαβαν να γεννηθούν γιατί τις σκότωσαν όταν ακόμη ήταν θηλυκά έμβρυα (ένα έγκλημα που πλέον έχει όνομα: εμβρυοκτονία θηλέων ή θηλυκή εμβρυοκτονία) ή δεν κατάφεραν να μεγαλώσουν γιατί πέθαναν νωρίς καθώς οι γονείς τους παραμέλησαν σκόπιμα τη διατροφή, την υγεία, τη φροντίδα τους. Μόνο και μόνο επειδή ήταν κορίτσια και στη δική τους αντίληψη είχαν λιγότερη αξία από έναν αρσενικό απόγονο. Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Είναι οι αγνοούμενες ή «εξαφανισμένες» της πιο ακραίας μορφής βίας, σύμφωνα με την έκθεση του UNFPA (Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό) με τίτλο «Ενάντια στη Θέλησή μου», που εξετάζει 19 μορφές διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών. Σε αυτήν αναφέρει τον συγκλονιστικό αριθμό εκείνων των γυναικών που δεν πρόλαβαν να προστεθούν στις ντροπιαστικές στατιστικές που κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, επαναλαμβάνονται απαράλλακτα.

Ναι, μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει υποστεί κάποιας μορφής βία στη ζωή της. Το 71% των θυμάτων διακίνησης είναι γυναίκες και κορίτσια και τρεις στις τέσσερις από αυτές αιχμαλωτίζονται στα δίκτυα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Κάθε μέρα 137 γυναίκες δολοφονούνται από μέλη της οικογένειάς τους και από τις 87.000 που το 2017 δολοφονήθηκαν σκόπιμα στον κόσμο οι 50.000 σκοτώθηκαν από συγγενείς και συντρόφους. Περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και άλλα 4 εκατομμύρια θα υποστούν φέτος. Οπως κάθε χρόνο, άλλα 12 εκατ. ανήλικες θα υποχρεωθούν από τις οικογένειές τους να παντρευτούν, συνήθως με άντρες διπλάσιας ή και τριπλάσιας ηλικίας, στερώντας τους έτσι παιδεία, ευκαιρίες, υγεία, επιλογές: πολλές τους, όπως και τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, θα πεθάνουν λόγω επιπλοκών στην κύηση και στον τοκετό γιατί το σώμα τους δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις· αυτή είναι άλλωστε η δεύτερη βασική αιτία θανάτου κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών στον κόσμο.

Η πανδημία τα επιδείνωσε όλα αυτά, με τον αριθμό των καταγγελιών σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για θύματα έμφυλης βίας να έχουν πενταπλασιαστεί σε αρκετές χώρες από τους πρώτους μήνες της καραντίνας, αλλά μόνο 48 κράτη στον κόσμο περιέλαβαν την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στα προγράμματα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Το 82% των γυναικών στα κοινοβούλια του κόσμου έχουν υποστεί κάποιου είδους σεξουαλική βία στη διάρκεια της θητείας τους.

Πρόσφατη έρευνα της Plan International που συνέλεξε τις εμπειρίες περισσότερων από 14.000 γυναικών και κοριτσιών από 31 χώρες έδειξε πως το 58% των κοριτσιών έχουν υποστεί κυβερνοεκφοβισμό και ψηφιακή παρενόχληση ακόμη και από τα 8 τους χρόνια και ένα στα τέσσερα κορίτσια που έχει υποστεί ψηφιακή βία νιώθει ότι κινδυνεύει και στην πραγματική του ζωή.

Μία από τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας είναι πως την επόμενη δεκαετία θα μπορούσαν να σημειωθούν 31 εκατομμύρια νέα κρούσματα έμφυλης βίας, 2 εκατομμύρια πρόσθετοι ακρωτηριασμοί γεννητικών οργάνων κοριτσιών και κάπου 13 εκατομμύρια παιδικοί γάμοι. Και το 2021 κάπου 435 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζήσουν με λιγότερα από 1,90 δολ. την ημέρα, με πολλές να πεθαίνουν στην απόπειρα να επιβιώσουν, άλλη μια αποσιωπημένη μορφή βίας.

Η φονική προτίμηση

Εκατομμύρια όμως κορίτσια δεν θα φτάσουν να μεγαλώσουν για να υποστούν αυτές τις διακρίσεις ή τη βία λόγω της προτίμησης για τα αγόρια, καθώς σε πολλές κοινωνίες ακόμη θεωρούν τις γυναίκες βάρος και έξοδο για την οικογένεια, ενώ οι άντρες είναι οι «χρήσιμοι» που κληρονομούν την περιουσία, διαιωνίζουν το όνομα και κερδίζουν τα προς το ζην. Ινδία και Κίνα (666.300 θηλυκές εμβρυοκτονίες τον χρόνο) είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό «αγνοούμενων γυναικών», ενώ πλέον αντιστοιχούν 100 γυναίκες στους 112 άντρες.

Πρόκειται για μια φονική προτίμηση που οδηγεί και σε άλλες ακραίες εκδηλώσεις βίας, όπως έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν Ινδός πατέρας πέντε κοριτσιών άνοιξε με δρεπάνι την κοιλιά της γυναίκας του για να βεβαιωθεί ότι δεν κυοφορούσε πάλι κορίτσι. Σε αυτή τη χώρα όπου ένας στους εννέα θανάτους κοριτσιών κάτω των πέντε ετών αποδίδεται στη σκόπιμη παραμέληση λόγω του φύλου τους, κάθε τόσο βρίσκουν δεκάδες θηλυκά έμβρυα πεταμένα σε σακούλες σκουπιδιών ή, όπως έγινε τον περασμένο μήνα στο Ουτάρ Πραντές, θαμμένα ζωντανά στο χώμα.

«Είναι ειρωνικό που ακόμη και σήμερα σε πολλούς πολιτισμούς οι γονείς θέλουν αγόρια για να τους φροντίζουν όταν γεράσουν, ενώ συχνά αυτό δεν γίνεται για πολλούς λόγους…» δήλωσε η Νατάλια Κάνεμ, εκτελεστική διευθύντρια του UNFPA, σχολιάζοντας την πρακτική της εμβρυοκτονίας θηλέων. «Κι όμως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν υιοθετούσαμε πολιτικές ενδυνάμωσής τους έτσι που να πείθουν για το πόσο μια μορφωμένη κόρη μπορεί εξίσου καλά ή και καλύτερα να βελτιώσει τις συνθήκες της ίδιας και ολόκληρης της οικογένειας».

Πηγή:efsyn.gr

37

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση