Η πολωνική αστυνομία εμποδίζει ξανά διαδήλωση κατά των αμβλώσεων και της αστυνομικής καταστολής

Η πολωνική αστυνομία εμποδίζει ξανά διαδήλωση κατά των αμβλώσεων και της αστυνομικής καταστολής

Ακόμα μία πορεία στην Πολωνία για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος εμποδίστηκε από τις αστυνομικές αρχές με εκατοντάδες ανθρώπους να κατακλύζουν τους δρόμους της Βαρσοβίας το απόγευμα του Σαββάτου ως μία απάντηση στην αστυνομική καταστολή των τελευταίων ημερών φωνάζοντας «έχουμε δικαίωμα στη διαμαρτυρία». Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε πλήθος συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας, ανάμεσα τους η Κρακοβία και το Γκντανσκ, με βασικό σύνθημα «στο όνομα της μητέρας, της κόρης, της αδελφής», αφού οι συγκεντρώσεις συνέπεσαν με την επέτειο 102 χρόνων από την κατοχύρωση τους δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες της Πολωνίας.

Πλήθος αστυνομικών δυνάμεων εμπόδισε το απόγευμα του Σαββάτου μία ακόμα διαμαρτυρία εκατοντάδων γυναικών στην πολωνική πρωτεύουσα για το δικαίωμα στην άμβλωση και ως απάντηση στην ακατάπαυστη καταστολή της πολωνικής αστυνομίας τις τελευταίες μέρες.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις τόσο στη Βαρσοβία όσο και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν την απόφασης της ακροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας για τη σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων, η οποία έχει «παγώσει» χωρίς όμως να έχει ανακληθεί, καθώς και να απαντήσουν στην υπέρμετρη χρήση βίας των αστυνομικών αρχών, που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες με τη χρήση δακρυγόνων κατά ειρηνικών συγκεντρώσεων γυναικών για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του γυναικέιου σώματος και τις αδικαιολόγητες προσαγωγές δεκάδων διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το Associated Press, αστυνομικές δυνάμεις στη Βαρσοβία πλαισίωσαν την πορεία διαμαρτυρίας προσπαθώντας να την μπλοκάρουν με τους διαδηλωτές, ωστόσο, να  παρακάμπτουν τους αστυνομικούς καταφεύγοντας από πλαϊνούς δρόμους σε άλλο σημείο στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας «έχουμε δικαίωμα στη διαμαρτυρία». Μέρος των διαδηλωτών, μάλιστα, συγκεντρώθηκε σε κεντρικό δρόμο της περιοχής περιορίζοντας την κυκλοφορία με σύνθημα τους «λυπούμαστε για την αναστάτωση, έχουμε μια κυβέρνηση να ανατρέψουμε».

Οι πολωνικές αρχές, από την πλευρά τους, εξέδωσαν προειδοποιήσεις ότι η διαδήλωση ήταν παράνομη, καθώς δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, ενώ παραβίαζε την απαγόρευση των μεγάλων συγκεντρώσεων εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών της πανδημίας.

Σημειώνεται στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές μετονόμασαν με μία συμβολική πράξη της μια πλατεία «Roman Dmowski» σε «πλατεία των δικαιωμάτων των γυναικών» στο κέντρο της πόλης, όπου αποτελεί συχνό σημείο διαδηλώσεων, ενώ οι διαμαρτυρίες γυναικών στην Κρακοβία, το Γκντανσκ και άλλες πόλεις οργανώθηκαν με σύνθημα «στο όνομα της μητέρας, της κόρης, της αδελφής», αφού συνέπεσαν με την επέτειο 102 χρόνων από την κατοχύρωση τους δικαίωματος ψήφου για τις γυναίκες στην Πολωνία.

 

Υπενθυμίζεται πως 10 μέρες νωρίτερα, στις 18 Νοεμβρίου οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας είχαν διαλύσει ακόμα μια διαμαρτυρία γυναικών προβαίνοντας στη χρήση δακρυγόνων με πρόσχημα την «εχθρική συμπεριφορά των διαδηλωτών», ενέργεια την οποία είχε καταδικάσει και ο δήμαρχος της πολωνικής Πρωτεύουσας τονίζοντας πως οι αστυνομικοί ήταν πολλοί περισσότεροι από τους διαδηλωτές.

Την υπέρμετρη χρήση βίας από την πολωνική αστυνομία, μάλιστα, έχει ήδη καταδικάσει και η Διεθνής Αμνηστία, κάνοντας λόγο για ποινικοποίηση των ειρηνικών διαδηλώσεων και υποκίνηση της χρήσης βίας από τις αρχές κατά των διαδηλωτών/τριών.

 

 

 

 

Πηγή:thepressproject.gr

44

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση