Εκδικητική διάταξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Εκδικητική διάταξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Με προσθήκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, κάτι που αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο κρατούμενο, ο οποίος εκτίει την ποινή του στην Κασσαβέτεια από το 2018.

Με μια φωτογραφική διάταξη που αφορά αποκλειστικά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία. Η πρωτοφανής ρύθμιση περιλαμβάνεται ως προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη σωφρονιστική νομοθεσία και δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο που έχει εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. O συγκεκριμένος κρατούμενος, που ήδη από το 2018 εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές χωρίς να έχει δώσει απολύτως καμία αφορμή, δικάζεται εκ νέου όχι από τη Δικαιοσύνη αλλά από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση.

Οι αρχικές προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής περιλάμβαναν αυστηροποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τη μεταγωγή κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές, αλλά η προσθήκη της τελευταίας στιγμής αποτυπώνει την εκδικητική στάση της κυβέρνησης η οποία αντίκειται σε κάθε συνταγματική έννοια ισονομίας, διάκρισης εξουσιών και κράτους δικαίου.

Ερχεται, δε, μετά την αθεμελίωτη απόρριψη των αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα για συνέχιση των αδειών που δικαιούται έχοντας εκτίσει πολύ μεγαλύτερη ποινή από εκείνη που προβλέπει ο νόμος, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου αλλά και με τον εκφοβισμό που υπέστησαν οι εισαγγελείς και οι υπεύθυνοι των φυλακών που θέλησαν να εφαρμόσουν τον νόμο για τις άδειες.

Εντύπωση προκαλούν επίσης οι 130 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία μετατρέπεται σε υπερ-υπουργείο και παίρνει υπό την εποπτεία της και το Συμβούλιο Σωφρονιστικών Υποθέσεων που ανήκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι 130 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι της Σοφίας Νικολάου είναι λογιστές, οικονομολόγοι, οδηγοί, γραμματείς και άλλο διοικητικό προσωπικό, όταν στο παρελθόν οι ανάγκες αυτές καλύπτονταν από 30 άτομα. Κι αυτές οι προσλήψεις γίνονται ενώ υπάρχουν τεράστια κενά και ανάγκες στα καταστήματα κράτησης, ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών μετατρέπεται σε ένα απολύτως ελεγχόμενο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όργανο, ενώ δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο που να αφορά την εκπαίδευση και την επανένταξη των κρατουμένων. Τα μόνα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι συρρίκνωση των αδειών τους, εμπόδια στη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» από τις 5 Οκτωβρίου 2020. Ολα αυτά τα μέτρα αντίκεινται στις αυστηρές παρατηρήσεις και τις εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που προστατεύουν τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ανήλικοι πρόσφυγες

Αλλάζει με το νομοσχέδιο ο τρόπος εφαρμογής της προστατευτικής φύλαξης για τις περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων που στερούνται ασφαλή ή γνωστή διαμονή, η οποία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «συνιστά πρόβλημα διότι (α) οι συνθήκες φύλαξης ισοδυναμούν με συνθήκες κράτησης, (β) οι χώροι φύλαξης, ήτοι κυρίως αστυνομικά τμήματα και Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, είναι ακατάλληλοι για ανηλίκους, (γ) παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη φύλαξή τους σε τέτοιους χώρους, (δ) δεν συνιστά αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να επιλύσει το ζήτημα της στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων και (ε) η χώρα μας έχει καταδικαστεί ήδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει τύχει δριμείας κριτικής για την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε ασυνόδευτους ανηλίκους».

Ευεργετικές διατάξεις

Στο εξής θα ενημερώνονται ο εισαγγελέας Ανηλίκων ή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών και η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στη συνέχεια η Ειδική Γραμματεία θα μεριμνά για την άμεση παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας ύστερα από έκδοση εισαγγελικής διάταξης.

Προβλέπεται ακόμη ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έπειτα από διαδικασία ταυτοποίησης αναγνωρίζονται ως ασυνόδευτοι ανήλικοι «παραπέμπονται σε διαδικασία εξεύρεσης επείγουσας φιλοξενίας διά της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ενημερώνεται προς τούτο η αρμόδια εισαγγελική αρχή για την έκδοση σχετικής διάταξης μεταφοράς».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ευεργετικές διατάξεις για όσους πολίτες επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι και από τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου 2017 στη Μάνδρα. Θα εισάγονται στη Σχολή Αστυφυλάκων το επόμενο ακαδημαϊκό έτος υποψήφιοι που είναι τέκνα ή αδέλφια θανόντων χωρίς εξετάσεις, σε ποσοστό 1,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισαγομένων. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν τα προσόντα που απαιτούνται για τους λοιπούς υποψήφιους αστυφύλακες και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Πηγή:efsyn.gr

62

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση