Σκοταδιστική προσφυγή στο ΣτΕ υπέρ ανοίγματος των εκκλησιών

Σκοταδιστική προσφυγή στο ΣτΕ υπέρ ανοίγματος των εκκλησιών

Την ώρα που πάνω από το 80% των ΜΕΘ της χώρας είναι γεμάτο από ασθενείς με κορονοϊό, καθημερινά χάνουν τη ζωή τους πολλές δεκάδες άνθρωποι και παραβλέποντας το γεγονός ότι έχουν ασθενείς ιεράρχες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τρεις δικηγόροι προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλούν τα απαγορευτικά μέτρα στις εκκλησίες.

Οι τρεις δικηγόροι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει, από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021, την τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων όχι μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων αλλά και την Πρωτοχρονιά και μάλιστα με 25 άτομα σε ναούς ή 50 σε μητροπολιτικούς ναούς, ενώ για τα Φώτα δεν θα επιτραπεί ο αγιασμός των υδάτων, παρά μόνο εντός των ναών.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν στις αιτήσεις, ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), με το επιχείρημα ότι παρεμποδίζεται η άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των πολιτών, κάτι που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη, η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.

Ειδικότερα, ζητούν από το ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει», να αναστέλλει και να ακυρώνει την υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠοικ.80189/12.12.2020 κοινή υπουργική απόφαση (και την προγενέστερη αυτής) που προβλέπει έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει «την τέλεση λειτουργιών θρησκευτικών τελετών, κλπ, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι τα άρθρα 3, 4, 5,11 και 13, τα άρθρα 14 και 29 της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ).

 

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση