Διεθνής διασυρμός για τις επαναπροωθήσεις

Διεθνής διασυρμός για τις επαναπροωθήσεις

Δημήτρης Αγγελίδης

Η ευρωομάδα της Αριστεράς και το Δίκτυο Καταγραφής Συνοριακής Βίας συνέταξαν μία ολοκληρωμένη έρευνα 1.500 σελίδων για 892 παράνομες επαναπροωθήσεις που έχουν πραγματοποιήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη και… χειρότερη την Ελλάδα, που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο επίκεντρο της κατακραυγής με τις σχεδόν καθημερινές καταγγελίες.

«Πόσα θύματα χρειάζονται για να σταματήσει η ατιμωρησία;» Αυτό το ερώτημα θέτει επιτακτικά η Μαύρη Βίβλος των Επαναπροωθήσεων, η πιο εκτεταμένη καταγραφή των παράνομων και αποκρουστικών επιχειρήσεων επαναπροώθησης που εφαρμόζουν ανεπίσημα τα ευρωπαϊκά κράτη του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου και του ευρωπαϊκού Νότου.

Πρόκειται για έκδοση της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και του Δικτύου Καταγραφής Συνοριακής Βίας, σε δύο μεγάλους τόμους, συνολικά 1.500 σελίδες, όπου αποτυπώνονται 892 επιχειρήσεις επαναπροώθησης που καταγράφηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε Ιταλία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία και φυσικά Ελλάδα, μαζί με πίνακες, χάρτες, νομική ανάλυση και ανάλυση των ιατρικών επιπτώσεων στα θύματα.

Τη Μαύρη Βίβλο παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, αναδεικνύοντας τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα σύνορα της Ε.Ε. και την πλήρη αποτυχία του κράτους δικαίου να εξασφαλίσει δικαιοσύνη για τα θύματα και να τιμωρήσει τους δράστες, εν προκειμένω τις κρατικές αρχές ασφαλείας, αστυνομία και Λιμενικό.

Είμαστε εκτεθειμένοι

Η δημοσιοποίηση της Βίβλου γίνεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής στην Ευρώπη, έπειτα από αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου για συγκεκριμένες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο.

Σε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις, η δημοσιογραφική έρευνα τεκμηρίωσε την ανοχή ή τη συμμετοχή της Frontex, με αποτέλεσμα να ζητούν την παραίτηση του διευθυντή της, Φαμπρίς Λετζέρι, οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων και της Αριστεράς, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις, πλήρη διερεύνηση, αναθεώρηση των κανόνων εμπλοκής της Frontex και αποτελεσματικότερο μηχανισμό τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η προκλητική απουσία των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών σε υποθέσεις συνοριακής βίας οδήγησε στον σχηματισμό του Δικτύου Καταγραφής Συνοριακής Βίας, που αποτελείται από 14 οργανώσεις βάσης και συλλογικότητες εθελοντών.

Το Δίκτυο κατάφερε να κάνει αυτό που ισχυρίζονται υποκριτικά ότι δεν μπορούν να κάνουν οι κρατικές αρχές: να εντοπίσουν τα θύματα και να συγκεντρώσουν ισχυρές ενδείξεις παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα.
Η έκθεση ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα των πολλαπλάσιων επιχειρήσεων και θυμάτων, επιτρέπει όμως μια φευγαλέα ματιά στο τέρας της ανεξέλεγκτης κρατικής συνοριακής βίας, το οποίο βέβαια ανταποδίδει τη ματιά επιστρατεύοντας όλα τα μέσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν έχουν κινηθεί αποτελεσματικά για τη διερεύνηση των περιστατικών και την τιμωρία των εμπλεκομένων, αλλά αντιθέτως κινούνται εναντίον των οργανώσεων-μελών του δικτύου.

Οι τρεις οργανώσεις του δικτύου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το 2019 είναι η Mobile Info Team, η Jossoor και η Mare Liberum. Πρόκειται για τις οργανώσεις εναντίον των οποίων στράφηκαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές με σχηματισμό δικογραφίας για κατηγορίες εμφανώς ανυπόστατες και προβληματικές, μεταξύ των οποίων η κατασκοπεία και η διευκόλυνση της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

5.000+ επαναπροωθήσεις

Αλλά οι κρατικές αρχές βαρύνονται με κατηγορίες πολύ σοβαρότερες και πολύ καλύτερα τεκμηριωμένες. Η Μαύρη Βίβλος καταγράφει τη χωρίς προηγούμενο κατακόρυφη αύξηση των επιχειρήσεων επαναπροώθησης το 2020 και αύξηση της έντασης και της κλίμακας της κρατικής βίας κατά προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα. Σχεδόν το 90% των μαρτυριών των θυμάτων αφορά βασανιστήρια ή κακομεταχείριση. Το 52% των παράνομων και βίαιων επιχειρήσεων γίνεται εναντίον ομάδων που περιλαμβάνουν ανηλίκους.

Μέχρι τον Αύγουστο, τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθήθηκαν από τα ελληνικά νησιά. Ο ισχυρισμός των αρχών ότι το Λιμενικό κατάφερε να αποτρέψει 10 χιλιάδες εισόδους δείχνει ότι η πραγματικότητα μπορεί να ξεπερνά και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Ολοταχώς άστεγοι άλλοι 11.000 πρόσφυγες

Αλλοι 11 χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες κινδυνεύουν να καταλήξουν το επόμενο διάστημα άστεγοι σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, με κίνδυνο να επαναληφθούν οι καταστάσεις του περασμένου καλοκαιριού, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες διανυκτέρευαν για μέρες στην πλατεία Βικτωρίας και στη συνέχεια μεταφέρονταν σε δομές της Αττικής, όπου κατασκήνωναν στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υπερσυνωστισμός.

Οπως καταγγέλλουν 73 οργανώσεις ανθρωπιστικής δράσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιμένει στο κλείσιμο δομών όπως και στην έξωση προσφύγων από δομές μόλις συμπληρωθεί μήνας από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου, χωρίς ωστόσο σχέδιο για το πού θα μείνουν οι άνθρωποι αυτοί την επόμενη ημέρα, με δεδομένους μάλιστα τους περιορισμούς στη μετακίνηση λόγω της πανδημίας.

Επισημαίνουν πως, αντίθετα με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η γρήγορη έξοδος από τις δομές θα κάνει τους πρόσφυγες να σταθούν στα πόδια τους, στην πραγματικότητα «θέτει τέλος στη δυνατότητά τους να έχουν στέγη, τροφή και οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σημειώνουν ότι από τους 22.980 εγγεγραμμένους στο ενταξιακό πρόγραμμα Helios, λιγότεροι από τους μισούς, οι 9.203, έχουν σήμερα πρόσβαση σε επιδότηση ενοικίου. Ενώ παραμένουν και τα εμπόδια για να αποκτήσουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, ΑΦΜ ή τραπεζικό λογαριασμό, γεγονός που τους στερεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά, ιδίως μάλιστα όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση