Η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στον Διεθνή Τύπο

Η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στον Διεθνή Τύπο

Δημήτρης Φαναριώτης

Το χθεσινό χάος στην Ουάσιγκτον που προκάλεσαν οι μαινόμενοι οπαδοί του Τράμπ που εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο συνιστά την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Το Καπιτώλιο υπό κατάληψη» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλλαν χθες το βράδι στην καρδιά της αμερικανικής Δημοκρατίας με στόχο την βίαια αποτροπή της επικύρωσης των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών. Ο όχλος μετά από προτροπή του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου ο οποίος του ζήτησε «να πάρει πίσω της χώρα» έσπασε το φράγμα των αστυνομικών και εισήλθε στο Καπιτώλιο, ενώ μια γυναίκα πυροβολήθηκε από διαδηλωτή. Ο Guardian από την πλευρά του έχει τίτλο : «Χάος καθώς οι οπαδοί του Τράμπ εισβάλλουν στο Καπιτώλιο» ενώ σε έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδα έχει τίτλο: «Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο» και επισημαίνει ότι πάνω από 1.000 άτομα πέθαναν χθές από την νόσο Covid-19.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει από την πλευρά της : «Η Δημοκρατία σπάει» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι εκατοντάδες οπαδοί του Τραμπ επιτέθηκαν χθες στο Καπιτώλιο προσπαθώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκη του Τζο Μπάιντεν. Η La Depeche du Midi έχει τίτλο : Τραμπ: Σκηνές χάους στην Ουάσιγκτον και τονίζει ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση της νίκης του Τζο Μπάιντεν με τους οπαδούς του να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο και να προκαλούν βίαια επεισόδια.

Στη Γερμανία, «Έφοδος στο Καπιτώλιο- Βουλευτές μιλούν για απόπειρα πραξικοπήματος» είναι ο τίτλος της Die Welt. «Χάος στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος καλεί την Εθνοφρουρά», γράφει η Tagesspiegel. «Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον» επισημαίνει η Berliner Zeitung. «H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι «ο πολιτικός διχασμός, που τρέφεται συνεχώς από την παραφιλολογία του απερχόμενου προέδρου περί απάτης, βρήκε την Τετάρτη έναν ακόμη χώρο να εκδηλωθεί στην Ουάσιγκτον. Στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικανοί επιχείρησαν να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την επιβεβαίωση της εκλογικής νίκης Μπάιντεν. Στους δρόμους της πόλης σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τραμπ, που δεν κοιμούνται με το Σύνταγμα κάτω απ’ το μαξιλάρι τους, διαδήλωναν τον θαυμασμό τους για το είδωλό τους. Δεν μπορεί έτσι να ξαναβρεί τα λογικά της η Αμερική, ακόμη κι αν είναι μετρημένες οι μέρες του τιμωρητικού και εκδικητικού νάρκισσου στον Λευκό Οίκο. Η αλλαγή ηγεσίας δεν σηματοδοτεί αυτομάτως το τέλος του τραμπισμού».

Στις ΗΠΑ οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους : «Ο Τρπάμπ παρακινεί τον όχλο» και υπογραμμίζει ότι το χάος στο Καπιτώλιο προκαλεί την εκκένωσή του με ρεπουμπλικάνο πολιτικό να λέει ότι αυτό είναι τμήμα της πολιτικής κληρονομιάς του. Η Washington Post έχει τίτλο : «Ο όχλος του Τραμπ εισβάλλει στο Καπιτώλιο» και μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι Δημοκρατικοί πήραν και το έλεγχο της Γερουσίας. Ανάλογος και ο τίτλος της Wall Street Journal η οποία γράφει «Οχλος εισβάλλει στο Καπιτώλιο» επισημαίνοντας ότι χθες μια γυναίκα έπεσε νεκρή από πυρά τα οποία μάλλον εκτοξεύθηκαν από τους αστυνομικούς.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

85

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση