Αλεξανδρούπολη: Επικίνδυνα πειράματα στην υπηρεσία Ασύλου

Αλεξανδρούπολη: Επικίνδυνα πειράματα στην υπηρεσία Ασύλου

Δημήτρης Αγγελίδης, Αντώνης Τελόπουλος

Η αιφνιδιαστική μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων, αλλά και των 25 υπαλλήλων της υπηρεσίας που οφείλουν να διανύουν καθημερινά 300 χλμ. για να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Mε τον γνωστό τρόπο του αυτοσχεδιασμού, χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, χωρίς καν να τους ενημερώσει και βέβαια χωρίς να παρουσιάσει κάποια μελέτη επιπτώσεων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, στην τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την απόφασή του να καταργηθεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Θράκης στην Αλεξανδρούπολη και να μεταφερθεί στην Καβάλα, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά. Tην είδηση επιβεβαίωσε δημοσίως ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status 94,2» της Αλεξανδρούπολης.

Το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες σε ΦΕΚ διατηρεί στη θέση του το ΠΓΑ Θράκης, γεγονός που δείχνει τον πολύ μικρό ορίζοντα σχεδιασμού του κυρίου Μηταράκη και τη σοβαρότητα της απόφασής του.

Προφανώς πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού με στόχο να παρακινήσει την τοπική κοινωνία να δεχτεί την απόφαση για επέκταση του ΚΥΤ του Φυλακίου Ορεστιάδας, στην οποία σημειώνονται σθεναρές αντιδράσεις.

Το επιχείρημα ότι η κατάργηση της υπηρεσίας Ασύλου στην Αλεξανδρούπολη, την κοντινότερη πόλη στα σύνορα του Εβρου, θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των προσφύγων από την περιοχή είναι αφ’ ενός αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας και αφ’ ετέρου έωλο. Θυμίζει τα γνωστά σχέδια επί χάρτου τα οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα προβληματικά, όπως συνέβη με τη διαβόητη ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό και όπως συμβαίνει τώρα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Αντίθετα από τις κυνικές εξαγγελίες του υπουργού, η κατάργηση της υπηρεσίας Ασύλου εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει τις διαδικασίες ασύλου, θα παρεμποδίσει την πρόσβαση στο άσυλο και θα δυσκολέψει τη ζωή των ανθρώπων στην Ελλάδα, χωρίς να επηρεάσει στο παραμικρό την είσοδό τους, και εν τέλει θα οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή. Παράλληλα, ο υπουργός βάζει τους 25 υπαλλήλους της υπηρεσίας Ασύλου να επιλέξουν εκβιαστικά ή να πρέπει να διανύουν καθημερινά 300 χιλιόμετρα για να πάνε στην εργασία τους ή να μετακομίσουν ή να χάσουν τη δουλειά τους.

Πηγή: efsyn.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση