Μήνυμα ζωής από Μπεκατώρου

Μήνυμα ζωής από Μπεκατώρου

Η Ολυμπιονίκης κάλεσε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους • Εγκύκλιος από τον Άρειο Πάγο, στήριξη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μηνύματα από αθλητικές ομοσπονδίες.

Τον δρόμο προς όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης δείχνει η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία πρόσφατα αποκάλυψε την οδυνηρή εμπειρία που είχε η ίδια, πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν νεαρή αθλήτρια της ιστιοπλοΐας.

Η Ολυμπιονίκης κάλεσε, με μήνυμά της, τα θύματα κακοποίησης στον αθλητισμό, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν από οποιοδήποτε χώρο κι αν βρίσκονται.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, η Σ. Μπεκατώρου δήλωσε χαρακτηριστικά πως η προσωπική της εμπειρία «δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακοποίησης των αθλητών» και τόνισε πως η προσπάθεια «που έχουμε κάνει με όλους τους Έλληνες αθλητές της ιστιοπλοΐας αφορά κυρίως στο να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας».

Πολύπλευρη στήριξη και συμπαράσταση

Νωρίτερα, την Ολυμπιονίκη είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών». Επίσης, η ΠτΔ χαρακτήρισε ως θαρραλέα τη στάση της Σοφίας Μπεκατώρου, υπογραμμίζοντας ότι «στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας».

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προέβη σε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς της χώρας, καλώντας τους να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας ζήτησε από τους εισαγγελείς «να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων… από τα οποία εγκλήματα προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής…».

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και η πρόεδρός του, Λίνα Τσαλταμπάση, δήλωσε καταρχάς πως «είναι τραγικό που αποκτήσαμε φωνή μετά από μια κραυγή αγωνίας, αυτήν της Σοφίας Μπεκατώρου. Είναι τραγικό που χρειάστηκε μια επώνυμη καταγγελία για να ξεκλειδώσει τόσες ακόμη κραυγές αγωνίας. Είναι, επίσης, τραγικό που για κάποιες γυναίκες χρειάστηκε να περάσουν 20-30 χρόνια ώστε να ακουστεί η δική τους περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης».

Στη συνέχεια τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές ώστε να πάψει ο στιγματισμός των θυμάτων της έμφυλης βίας», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης των γυναικών».

Στο κύμα στήριξης και συμπαράστασης προς την Ολυμπιονίκη, προστέθηκαν οι ομοσπονδίες στίβου και τένις. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΓΑΣ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η βία, σωματική ή ψυχολογική, η σεξουαλική παρενόχληση και η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας».

 

Από την πλευρά της η ΕΦΟΑ προέτρεψε τις αθλήτριες και τους αθλητές «να μιλήσουν και να καταγγείλουν κάθε περιστατικό σεξουαλικής βίας, κατάχρησης εξουσίας και εν γένει ανάρμοστης συμπεριφοράς, που μπορεί να αποβεί σε βάρος της αξιοκρατίας, της προσωπικότητας και της υπόστασής τους».

 

Στο μεταξύ συνεχίζεται η «τρικυμία» στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Τη Δευτέρα παραιτήθηκε και ο Δημήτρης Χριστοδούλου, πρόεδρος Ν.Ο. Ρόδου, και το 1ο αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΟ, «για τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ομοσπονδία τη Σοφία Μπεκατώρου και για λόγους ευθιξίας, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή μου στην αθλήτρια».

 

 

Πηγή: efsyn.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση