Σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου 1915 οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα

Σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου 1915 οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα

«Το γρασίδι έγινε μαύρο, τα λουλούδια πέθαναν και τα τρόφιμα δηλητηριάστηκαν»: Σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου 1915, στη μάχη του Μπολιμόφ κατά των Ρώσων (Α’ παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος), οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα, η οποία απέτυχε λόγω του ψύχους.

Η πρώτη «πετυχημένη» επίθεση με δηλητηριώδη αέρια πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη μάχη του Υπρ, στη δυτική Φλάνδρα (22 Απριλίου 1915). Τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές περιελάμβαναν: Δακρυγόνα, καυστικό αέριο «μουστάρδας»(Υπερίτης), χλώριο, φωσγένιο.

Χιλιάδες βρήκαν φρικτό θάνατο. Οι Ρώσοι είχαν 38.599 νεκρούς, οι Βρετανοί 181.000 τραυματίες και 6.000 νεκρούς.Οι Γάλλοι 190.000 τραυματίες και 8.000 νεκρούς.Το 1/3 των απωλειών των ΗΠΑ οφείλεται στα αέρια. Οι Γερμανοί παραδέχτηκαν μόνο 2.300 νεκρούς.

ΥΓ: Η φράση στην αρχή της ανάρτησης είναι από την ιστορία μιας από τις πιο φρικτές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που κατέληξε στην «Επίθεση των Νεκρών» στο οχυρό Οσοβιέτς (υπό ρωσική διοίκηση τότε, σήμερα βρίσκεται στην Πολώνία). Οι Γερμανοί, που είχαν αποτύχει να καταλάβουν το οχυρό, συνειδητοποίησαν ότι η φρουρά δεν είχε προστατευτικές μάσκες. Τον Αύγουστο του 1915 έφτιαξαν ένα «κοκτέιλ» θανατηφόρων αερίων (αέρια χλωρίνης κ.α) και άρχισαν να τα ρίχνουν στο οχυρό. Το Τσαρικό Γενικό Επιτελείο έδωσε εντολή να μην εγκαταλειφθεί. Τα αέρια έκαιγαν τους πνεύμονες και άλλα όργανα των στρατιωτών, τους τύφλωναν και οδηγούσαν σε φρικτό θάνατο. Το γρασίδι έγινε μαύρο, όλα τα φύλλα από τα δέντρα έπεσαν, τα δολοφονικά αέρια σκέπασαν τα πάντα. Η φρουρά εξοντώθηκε. Όταν οι Γερμανοί (σύνολο 7.000) μπήκαν στην κατεστραμμένη και γεμάτη με τα πρόσωπα και τα ρούχα γεμάτα αίματα (πολλοί ήταν τυφλοί, άλλο έφτυναν κομμάτια από τους πνεύμονες τους κα.), βγήκαν από τα χαρακώματα και άρχιζαν να πυροβολούν. Μπροστά σε αυτό το φρικτό θέαμα της «Επίθεσης των Νεκρών», οι Γερμανοί τα έχασαν και τράπηκαν σε φυγή. Χρειάστηκαν άλλες δύο εβδομάδες για να καταληφθεί η περιοχή. Τα εγκλήματα συνεχίστηκαν. Και ενώ χιλιάδες έβρισκαν φρικτό θάνατο στο πεδίο της μάχης, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι έμποροι όπλων (που επικαλούνταν δήθεν την «πατρίδα» για να δικαιολογήσουν τις σφαγές) μέτραγαν τα κέρδη τους.

@ Praxis_review

 

133

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση