Μια κερδισμένη μέρα!

Μια κερδισμένη μέρα!

Κρίση των Ιμίων, 31 Γενάρη 1996. Την ημέρα αυτή πρέπει να τη θυμόμαστε σαν μια μέρα που Έλληνες και Τούρκοι κινδύνεψαν να μπουν σε μια νέα πολεμική σύγκρουση και αιματοχυσία, εξαιτίας των οικονομικών συμφερόντων και στις δύο χώρες, αλλά και εξαιτίας των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών των «μεγάλων παιχτών» που πάντα επεμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο «ανακατεύοντας την τράπουλα» διατηρώντας τα παλιά μέτωπα σύγκρουσης και ανοίγοντας διαρκώς καινούργια.

Άλλη μια τέτοια περίοδο κρίσης περνάμε και σήμερα που εκφράζεται στον ανταγωνισμό για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου. Σε τίποτα δεν έχουν να ωφεληθούν οι λαοί από αυτή την αντιπαράθεση. Αντίθετα πληρώνουμε ήδη τεράστια χρηματικά ποσά για εξοπλισμούς από τις ρημαγμένες οικονομίες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ο εχθρός βρίσκεται ήδη εδώ, πίσω από δικές του κυβερνήσεις, «ποντάρει» με τα λεφτά μας, τα κέρδη δικά του και αν εκτροχιαστεί η κατάσταση, οι νεκροί δικοί μας.

Πιόνι του συστήματος η Χρυσή Αυγή, προσπάθησε τα προηγούμενα χρόνια – αλλά και χτες τα αποκαΐδια της με την πλήρη ανοχή και κάλυψη της αστυνομίας – να κάνει αυτή τη μέρα επέτειο με στρατιωτικού τύπου παραληρηματικές φιέστες, γιορτάζοντας στην πραγματικότητα ανάληψη της εξουσίας από το Χίτλερ το 1933. Κάθε φορά όμως βρήκε απέναντι της το κίνημα να εμποδίζει τα σχέδια της.

Πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, εργατικά σωματεία, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα δίνουν το «παρών» και κερδίζουν τη μέρα. Μετατρέπουν αυτή τη μέρα σε ευκαιρία υπενθύμισης και αγώνα. Για να καταγγείλουμε τους τυχοδιώκτες του πολέμου, για να καταδείξουμε την ανάγκη συνεννόησης των λαών, για τη διεθνιστική δηλαδή απάντηση στον εθνικισμό που προσπαθούν να μας επιβάλουν για να μας έχουν σε «πολεμική ετοιμότητα», ενώ οι δικές μας καθημερινές ανάγκες είναι άλλες και πρέπει να διεκδικήσουμε την κάλυψη τους.

Και φέτος λοιπόν, το Σάββατο 30 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης, νοηματοδοτώντας τη μέρα με τα πραγματικά αιτήματα, για ειρήνη και ευημερία των λαών, για προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στις εξορύξεις, για την ελεύθερη μετακίνηση και προστασία μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στους ανταγωνισμούς και την εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση και φέτος έστειλε την αστυνομία, αντί να τη στείλει να κυνηγήσει το Χρήστο Παππά που παραμένει ακόμη ασύληπτος. Με αφορμή τους περιορισμούς για την πανδημία και με νομικίστικα κόλπα προσπάθησαν να ματαιώσουν τη συγκέντρωση. Φυσικά δεν κατάφεραν να μας πείσουν «για το καλό μας». Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε όπως είχε σχεδιαστεί και το ραντεβού ανανεώνεται για του χρόνου, για τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ επέτειο.

Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»

80

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση