Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί που έριξαν σπρέι πιπεριού σε εννιάχρονο κορίτσι

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί που έριξαν σπρέι πιπεριού σε εννιάχρονο κορίτσι

Η δήμαρχος της πόλης Ρότσεστερ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έθεσε σε διαθεσιμότητα αστυνομικούς που κατά τη διάρκεια παρέμβασής τους σε οικογενειακή υπόθεση, πέρασαν χειροπέδες και έριξαν σπρέι πιπεριού σε εννιάχρονο κορίτσι. Το γεγονός είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, λόγω της ακραίας βίας που ασκήθηκε εις βάρος παιδιού με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τη συμπεριφορά του.

Παρά τη χιονόπτωση και το πολύ κρύο, πολίτες από το Ρότσεστερ συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το συμβάν και την άλογη χρήση βίας, καθώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό στην πόλη.

Δεν έχει διευκρινιστεί για πόσους αστυνομικούς θα ισχύσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, που τους επιβλήθηκε τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα, ωστόσο η δήμαρχος Λόβλι Γουόρεν δήλωσε: «Δυστυχώς, η πολιτειακή νομοθεσία της Νέας Υόρκης και η συλλογική σύμβαση με εμποδίζουν να λάβω ταχύτερα και σοβαρότερα μέτρα».

Πλάνα από τις κάμερες που έφεραν στις στολές τους αστυνομικοί, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προχθές Κυριακή, δείχνουν ότι τουλάχιστον επτά αστυνομικοί ήταν παρόντες στο συμβάν.

Στιγμιότυπο από τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα αστυνομικού Rochester Police Department via AP

 

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Ρότσεστερ, Αντρέ Άντερσον, υποστήριξε ότι το κορίτσι είχε καταληφθεί από μανία, παραληρούσε, απειλούσε να σκοτώσει τη μητέρα του και να αυτοκτονήσει.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, αστυνομικοί και αστυνομικίνες προσπαθούν να λογικέψουν το παιδί, προτού του περάσουν χειροπέδες και το αναγκάσουν να καθίσει στο πίσω κάθισμα περιπολικού. Το κορίτσι, έκλαιγε, φώναζε, εξεγειρόταν και οι αστυνομικοί το προειδοποίησαν ότι θα του έριχναν σπρέι πιπεριού, πράγμα που έκαναν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα το παιδί να εξαγριωθεί περισσότερο.

Ο Αντρέ Άντερσον υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν πρόθεση να συλλάβουν το παιδί, αλλά να το πάνε σε νοσοκομείο, όπου το διακόμισαν εντέλει και νοσηλεύθηκε για λίγες ώρες.

Τα πλάνα συγκλόνισαν και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, πολύ πέραν του Ρότσεστερ, καθώς η αστυνομία της πόλης έχει εμπλακεί και σε άλλο σοβαρό επεισόδιο τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Αφροαμερικανός Ντάνιελ Προυντ πέθανε στα χέρια αστυνομικών που του προκάλεσαν ασφυξία την ώρα της σύλληψής του. Η ιατροδικαστική υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Ντάνιελ Προυντ ήταν ανθρωποκτονία.

Το σκάνδαλο πυροδότησε διαδηλώσεις στην πόλη και στη Νέα Υόρκη, με αίτημα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία του Ρότσεστερ. Οι κινητοποιήσεις εξώθησαν τον επικεφαλής της αστυνομίας, ΛαΡόν Σινγκλτέρι, να παραιτηθεί από το αξίωμά του τον Σεπτέμβριο.

«Το Ρότσεστερ πρέπει να αντιμετωπίσει το αληθινό πρόβλημα που έχει με την υπευθυνότητα της αστυνομίας», τόνισε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Άντριου Κουόμο, σε ανακοίνωση Τύπου μετά το συμβάν με το 9χρονο κορίτσι.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

300

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση