Δεν θα καταθέσει στη δίκη του ο Τραμπ

Δεν θα καταθέσει στη δίκη του ο Τραμπ

Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρόκειται να καταθέσει ενόρκως στη δίκη του στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα για τη στάση του πριν τη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί κατήγοροί του, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Το αίτημα των Δημοκρατικών βουλευτών που έχουν το ρόλο του εισαγγελέα στη δίκη απορρίφθηκε ως «διαφημιστικό κόλπο». «Ο πρόεδρος δεν θα καταθέσει σε μια αντισυνταγματική διαδικασία» δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέισον Μίλερ.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, οι συνήγοροι του Ρεπουμπλικανού, Μπρους Κάστρο και Ντέιβιντ Σόεν, χαρακτήρισαν το αίτημα «τέχνασμα δημοσίων σχέσεων».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, κάλεσε χθες τον μεγιστάνα να καταθέσει πριν ή κατά τη διάρκεια της δίκης και να εξηγήσει γιατί ο ίδιος και οι δικηγόροι του αμφισβητούν τις κατηγορίες σε βάρος του.

«Απορρίψατε πολλούς βάσιμους ισχυρισμούς. Προσπαθήσατε λοιπόν να αμφισβητήσετε κρίσιμα γεγονότα », έγραψε ο Ράσκιν στην επιστολή σημειώνοντας ότι η απροθυμία του Τραμπ για κάτι τέτοιο θα έδινε αρνητική εικόνα.

Το αίτημα από τους κατήγορους στη Γερουσία δεν υποχρεώνει τον Τραμπ να εμφανιστεί -αν και το Σώμα θα μπορούσε στη συνέχεια να τον αναγκάσει να καταθέσει- αλλά προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε άρνηση κατάθεσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη δίκη για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα για καταδίκη.

Η δίκη ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου. Ο Τραμπ κατηγορείται για υποκίνηση εξέγερσης με στόχο να καταδικαστεί και να στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ώστε να μην διεκδικήσει ξανά την προεδρικό θώκο.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

10

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση