Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκθέτουν τη διοίκηση για το σημείωμα λογοκρισίας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις»

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκθέτουν τη διοίκηση για το σημείωμα λογοκρισίας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση» σχολιάζουν σε ανακοίνωσε τους οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, με αφορμή το πρωτοφανές σημείωμα λογοκρισίας για να «θαφτούν» πλάνα από Ικαρία του Πρωθυπουργού, αλλά και του ηθοποιού Λιγνάδη. Στη συνέχεια, καταθέτουν ότι πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε, αναφερόμενοι στα ντοκουμέντα που απεικόνιζαν τον πρωθυπουργό σε γλέντι σε σπίτι στην Ικαρία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση» σχολιάζουν σε ανακοίνωσε τους οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, με αφορμή το πρωτοφανές σημείωμα λογοκρισίας για να «θαφτούν» πλάνα από Ικαρία του Πρωθυπουργού, αλλά και του ηθοποιού Λιγνάδη.

Όπως αναφέρουν, το έγγραφο «έμεινε για πάρα πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών και είχαν τη δυνατότητα να το δουν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Κι ας μην διακινούν κάποιοι τα περί προβοκατόρικης ενέργειας ή ανοησίας, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδειχθεί η πορεία της αλυσίδας των εντολών. Εξάλλου η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε παρέμβαση».

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν πως «στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία. Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών».

Σημειώνεται ότι να απαντήσει για το έγγραφο λογοκρισίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις επιχείρησε ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης, μέσω ανάρτησης του στην οποία δε διαψεύδει την ύπαρξη της «οδηγίας».

«Οι “άριστοι” της διοίκησης και της γ.διεύθυνσης ενημέρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μεθυσμένοι από την εξουσία που τους έχει δοθεί και από τα χιλιάδες ευρώ που θα μπουν στο πορτοφόλι τους ως αναγνώριση για το “θεάρεστο έργο” που προσφέρουν στην πρωθυπουργοκεντρική προπαγάνδα, ξεπέρασαν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό, τοιχοκολλώντας εντολές λογοκρισίας και απόκρυψης ειδήσεων που θεώρησαν βλαπτικές για την εικόνα των εντολοδόχων τους» τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ στο σχόλιό της για το σημείωμα λογοκρισίας τους παραγωγούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το οποίο παραδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, μιλώντας στη Βουλή.

Η ανακοίνωση των εκπροσώπων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ:

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση. Συνήθως οι εντολές είναι προφορικές, το γραπτό σημείωμα του Σαββατοκύριακου όμως είναι πραγματικό γεγονός. Έμεινε για πάρα πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών και είχαν τη δυνατότητα να το δουν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Κι ας μην διακινούν κάποιοι τα περί προβοκατόρικης ενέργειας ή ανοησίας, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδειχθεί η πορεία της αλυσίδας των εντολών. Εξάλλου η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε παρέμβαση.

Στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία. Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές και εργολάβους για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Νίκος Κορόβηλας, Εκπρόσωπος δημοσιογράφων τηλεόρασης

Κατερίνα Φρύσσα, Εκπρόσωπος δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων

 

 

Πηγή: thepressproject.gr

43

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση