Με δραματική καθυστέρηση η μεταφορά προσφύγων από τον Ελαιώνα στο Ρουφ

Με δραματική καθυστέρηση η μεταφορά προσφύγων από τον Ελαιώνα στο Ρουφ

Σκηνές βυθισμένες στο χιόνι με τους πρόσφυγες σε απόγνωση, πολλοί από αυτούς ευάλωτοι, άλλες σκηνές να μην αντέχουν το βάρος του χιονιού και να σπάνε, ενώ οι συνεχείς διακοπές ρεύματος επιτείνουν το πρόβλημα στη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το σχέδιο μεταφοράς περίπου 450 ανθρώπων από σκηνές σε συνθήκες προστατευμένες από το χιονιά δεν πραγματοποιήθηκε έγκαιρα, άγνωστο γιατί. Έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που παρέχει διοικητική υποστήριξη στον Ελαιώνα μαζί με το δήμο Αθηναίων, ασκούσε πιέσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Μάνο Λογοθέτη να μεταφερθούν οι σκηνίτες του Ελαιώνα σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους.

Αντιθέτως, το υπουργείο προέκρινε τη μεταφορά τους σε κοντέινερ μέσα στον Ελαιώνα, λύση που ασφαλώς προσκρούει στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν τόσα κοντέινερ άδεια και θα έπρεπε να δημιουργηθεί συνωστισμός και μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες που ήδη ζουν σε αυτά. Αλλά και αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε εγκαίρως με αποτέλεσμα να αναγκαστούν τόσοι άνθρωποι να ζήσουν μέσα σε τελείως ακατάλληλες σκηνές τη χιονόπτωση που ξεκίνησε χτες το βράδυ στην Αθήνα, σύμφωνα άλλωστε με την πρόγνωση, γνωστή από μέρες.

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, μετά την έκθεση των ανθρώπων στο χιόνι για ώρες, εμφανίστηκαν στον Ελαιώνα τρία πούλμαν και δόθηκε οδηγία σε σκηνίτες να πάρουν την κουβέρτα και τον υπνόσακο  που τους έχει δοθεί και να ανέβουν στα πούλμαν με τελικό προορισμό το δημοτικό γυμναστήριο του δήμου Αθηναίων στο Ρουφ.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν ότι ένας αριθμός θα μεταφερθεί στο Ρουφ και οι υπόλοιποι στα κοντέινερ του Ελαιώνα και ότι κανείς δε θα μείνει σε σκηνή. Δεν εξηγούν όμως γιατί αυτό έπρεπε να γίνει κατόπιν εορτής και να εκτεθούν τόσοι άνθρωποι σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες , τη στιγμή που ήταν γνωστή η έλευση της κακοκαιρίας, με την Εθνική Οδό να κλείνει ήδη το πρωί της Δευτέρας.

Δύο βίντεο που ανέβασε η ΚΕΕΡΦΑ στη σελίδα της στο φέισμπουκ δίνει μια εικόνα από την κατάσταση που αντιμετώπισαν το πρωί οι σκηνίτες του Ελαιώνα. Η διαμονή προσφύγων σε σκηνές στον Ελαιώνα και σε άλλες δομές της Αττικής ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής έξωσης των ευάλωτων από τα διαμερίσματα του ΕΣΤΙΑ και από τα νησιά το καλοκαίρι ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου, χωρίς πρόβλεψη για ασφαλή στέγαση την επόμενη μέρα. Ήδη σημειώνονται τεχνικά προβλήματα με τη διανομή συσσιτίου σε μη καταγεγραμμένους πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν στις σκηνές στη νέα δομή της Μαλακάσας και αλλού από την πλατεία Βικτωρίας και τα νησιά.

Άμεση εκκένωση των σκηνών του Ελαιώνα και μεταφορά των ανθρώπων σε ξενοδοχεία ζητά η ΚΕΕΡΦΑ. «Οι χειμερινές σκηνές στον Ελαιώνα καταπλακώθηκαν και λύγισαν από το χιόνι. Οι καλοκαιρινές(ανύπαρκτες σύμφωνα με την αρμόδια δημοτική σύμβουλο Αθήνας Μελίνα Δασκαλάκη) θάφτηκαν στο χιόνι. Θέρμανση ανύπαρκτη, κουβέρτες για να κουκουλωθούν μόνο. Μητέρες φτιάχνουν πρωινό σε αυτό το χάλι. Βάλτε τέλος στην απανθρωπιά», σημειώνει.

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε για ώρες στην παλιά δομή της Μαλακάσας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν σκηνές ύστερα από την τελευταία κακοκαιρία και όλοι οι διαμένοντες ζουν σε κοντέινερ.

Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», τα καινούργια κοντέινερ δεν έχουν ντους και τουαλέτα και οι άνθρωποι πρέπει να βγουν στο χιόνι για να πάνε στις κοινόχρηστες, ενώ οι πρόσφυγες ανησυχούν για τη ζωή των νεογέννητων παιδιών, που μένουν σε συνθήκες πολικού ψύχους χωρίς ρεύμα. Το μεσημέρι της Τρίτης αναμενόταν να οργανωθεί η μεταφορά περίπου 30 ασυνόδευτων ανήλικων από τη δομή της Μαλακάσας σε ξενοδοχεία.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν ότι έχει γίνει πρόβλεψη από το τέλος του έτους για την αντιμετώπιση των χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών και έχουν μοιραστεί στους πρόσφυγες κουβέρτες, σλίπινγκ μπαγκ, είδη υγιεινής και μουσαμάδες. Προφανώς οι αρχές θεωρούν τους μουσαμάδες επαρκή τρόπο μόνωσης των καλοκαιρινών σκηνών από το χιόνι και το κρύο, δεν εξηγούν όμως γιατί υπήρξαν σκηνές που δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και έσπασαν, με το χιόνι να πέφτει πάνω στους ανθρώπους.

Τέλος, σημειώνεται ότι διακοπή ρεύματος σημειώθηκε και στη δομή της Ριτσώνας, η οποία πλέον έχει αποκατασταθεί.

Πηγή: efsyn.gr

113

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση