Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο Λιγνάδης

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο Λιγνάδης

Στην 19η Τακτική Ανακρίτρια οδηγήθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί, συνοδεία αστυνομικών, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος συνελήφθη χθες για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Όπως αναμενόταν, ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να λάβει γνώση των κατηγοριών εναντίον του.

Ο συνήγορός του σκηνοθέτη και ηθοποιού, Νίκος Γεωργουλέας, δήλωσε πως ο εντολέας του θα απολογηθεί την Τετάρτη στις 12 μ.μ. και αρνήθηκε εκ νέου τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος υποστήριξε ότι «θα μελετήσουμε τη δικογραφία και θα τοποθετηθούμε θεσμικώς» λέγοντας ότι θα δώσει «περισσότερες πληροφορίες σε μεταγενέστερο χρόνο».

Μετά την απολογία, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν εάν ο ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα οδηγηθεί ή όχι στην φυλακή ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο ίδιος μετέβη αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών με τον κ. Γεωργουλέα και αποχώρησε, καθώς ενημερώθηκε ότι δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο, αργότερα, οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση του σχετικού εντάλματος.

Το χρονικό των μηνύσεων και των καταθέσεων

Η εισαγγελία εξέτασε μάρτυρες που φέρεται να επιβεβαίωσαν καταγγελίες σε βάρος του κατηγορούμενου με όσα καταθέτουν να είναι άκρως αποκαλυπτικά για τη φερόμενη δράση του. Η σύλληψή του έγινε ενώ κατατέθηκε νέα μαρτυρία εναντίον του για βιασμό πριν από έξι χρόνια, που δεν έχει παραγραφεί, με αποτέλεσμα να φέρονται να υπάρχουν δύο μαρτυρίες για μη παραγεγραμμένα αδικήματα.

Την Παρασκευή κατέθεσε στον εισαγγελέα ένας μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται στη μήνυση του ένα 25χρονο σήμερα άτομο, το δεύτερο πρόσωπο που μήνυσε τον σκηνοθέτη, για βιασμό το 2010, όταν ήταν 14 ετών, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου. Ο πρώτος φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του κατηγορούμενου μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του στους οποίους προσέφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες για να τους προτείνει να προχωρήσουν σε ερωτικές πράξεις.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση μιας γυναίκας που φέρεται να έχει γνώση σημαντικών πληροφοριών σχετικών με την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάρτυρας πήγε στις αρχές μαζί με τη δικηγόρο του 40χρονου πλέον Βασίλη, του πρώτου ανθρώπου που κινήθηκε νομικά κατά του σκηνοθέτη καταγγέλλοντας σεξουαλική κακοποίηση κι αποπλάνηση με τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί, δεν είναι από τον καλλιτεχνικό χώρο και φέρεται να έδωσε ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που αποδίδονται στον φερόμενο δράστη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν στις 6 Φεβρουαρίου ο Ν.Σ. εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στο 2020mag.gr ότι πριν 16 χρόνια, σε ηλικία 19 ετών, υπέστη βιασμό από το ίδιο πρόσωπο και στη συνέχεια ζήτησε αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας αναμένοντας να κληθεί να καταθέσει.

Ο Ν.Σ. είχε δηλώσει πως το φρικτό περιστατικό έγινε παρουσία ενός τότε νεαρού ηθοποιού, γνωστού σήμερα ανθρώπου του θεάτρου. Τον τελευταίο κατήγγειλε πρόσφατα ο Δημήτρης Ανθής καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του για βιασμό, που φέρεται να συνέβη την ίδια περίοδο με την υπόθεση του Ν.Σ.

ΣΕΗ: Ποιος εισηγήθηκε τον απευθείας διορισμό του;

Χθες το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε ανακοίνωσή του επέμεινε στο ζήτημα του διορισμού του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού ρωτώντας γιατί επελέγη και ποιος εισηγήθηκε τον απευθείας διορισμό του.

Αναφερόμενο στην προχθεσινή συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη, που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις στον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, το ΣΕΗ τονίζει ότι τόσο η υπουργός Πολιτισμού όσο και πρωθυπουργός «κώφευαν, κρύβονταν και έκαναν υπογείως τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν», ελπίζοντας ότι η υπόθεση της παιδεραστίας και του πιθανού κυκλώματος πίσω από αυτήν «απλά θα παραγραφεί, όπως άλλωστε και η ανάλογη υπόθεση του συμβούλου του Πρωθυπουργού Νίκου Γεωργιάδη».

Ωστόσο, όταν βγήκαν στο φως υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί, τότε «σε μια χυδαία προσπάθεια, παρακολουθήσαμε τόσο την Υπουργό όσο και τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον συμμαθητή του, να οικειοποιούνται τα λόγια των θυμάτων και να παριστάνουν οι ίδιοι τα θύματα», χρησιμοποιώντας «την οργουελική ΔΙΠΛΗ ΣΚΕΨΗ όπου τα πάντα – ακόμα και τα αντίθετά τους – ισχύουν ταυτόχρονα».

Τέλος, το ΣΕΗ κατηγορεί την κ. Μενδώνη ότι εδώ και 1,5 χρόνο «έχει διαλύσει το τοπίο τόσο του σύγχρονου, όσο και του αρχαίου πολιτισμού μεταξύ άλλων με τεμαχισμό αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης, δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού για 50 χρόνια, πυρκαγιά στις Μυκήνες, σκάνδαλο επιτροπής επιχορηγήσεων κινηματογράφου που οδήγησε σε παραίτηση σύσσωμης της επιτροπής, αδυναμία ανταπόκρισης στην μεγαλύτερη κρίση του σύγχρονου πολιτισμού και ουσιαστικής στήριξης των καλλιτεχνών, κλειστά επί ένα χρόνο θέατρα, δηλώσεις στη Βουλή πως ολόκληρος ο κλάδος «πληρώνεται μαύρα» και, φυσικά, μια κυβέρνηση που επί ενάμιση χρόνο την στηρίζει».

Πηγή: efsyn.gr

135

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση