Το όνομα της ήταν Κωνσταντίνα Τσάπα

Το όνομα της ήταν Κωνσταντίνα Τσάπα

Αναστασία Γιάμαλη

Το όνομά της ήταν Κωνσταντίνα Τσάπα. Ήταν 28 χρονών. Τη σκότωσε ο εν διαστάσει σύζυγός της. Ο 31χρονος δεν σταμάτησε στην Κωνσταντίνα. Σκότωσε και τον αδερφό της που μπήκε στη μέση για να την προστατεύσει, ενώ τραυμάτισε και τη μητέρα τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα δημοσιεύματα, ο εν διαστάσει σύζυγος είχε σταθερά κακοποιητική συμπεριφορά και λίγη ώρα πριν από το φονικό η Κωνσταντίνα είχε καλέσει την αστυνομία. Η αστυνομία γνώριζε για τον εν διαστάσει σύζυγο. Σε βάρος του υπήρχαν ασφαλιστικά μέτρα, η εφαρμογή τους όμως –όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος– δεν ελεγχόταν.


Η Κωνσταντίνα ήταν μητέρα ενός μικρού παιδιού. Και ενώ το πανελλήνιο είναι συγκλονισμένο για το διπλό φονικό στη Μακρινίτσα Πηλίου, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια προκαλεί προβληματισμό για ορισμένες από τις αλλαγές που φέρνει.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 13 τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης αντικαθιστά το άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα. Τι προβλέπει το άρθρο 13; Ότι ο «Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας» (του γονέα με το παιδί) «είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής ελευθερίας της γενετήσιας ζωής».

Ήτοι, ο κακοποιητικός γονέας, ακόμη κι αν έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στο παιδί και στον άλλον κακοποιημένο γονέα μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του και να συναποφασίζουν, μάλιστα, για το παιδί, ενώ θα μοιράζονται και τον χρόνο διαμονής με τον κάθε γονέα. Με βάση το νομοσχέδιο, ο 31χρονος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην Κωνσταντίνα και το παιδί τους, παρά την κατ’ εξακολούθηση κακοποιητική του συμπεριφορά, μέχρι να καταδικαστεί αμετάκλητα.

Η Κωνσταντίνα έχασε τη ζωή της, γιατί ο εν διαστάσει σύζυγός της τη θεωρούσε κτήμα του. Μπορεί από τους τίτλους των ΜΜΕ να εκλείπει πλέον το «έγκλημα πάθους», αλλά το ότι ήταν «παθολογικά ζηλιάρης» πάει σετ με την «αιτία του φονικού». Λες και στη λίστα με τα πράγματα που μπορείς να κάνεις αν ζηλεύεις τον σύντροφό σου, υπάρχει ως επιλογή το να τον σκοτώσεις.

Το 2020, καταγράφηκαν 8 γυναικοκτονίες.

23.01.2020:

Η 50χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της. Την πυροβόλησε με κυνηγετική και αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο στη Μακρακώμη.

29/01/2020:

Η 32χρονη Κούρδισσα από τη Συρία δολοφονήθηκε από τον 45χρονο σύζυγό της, ο οποίος της κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο, όπου ζούσαν με τα 4 παιδιά τους ηλικίας 5, 7, 11 και 13 ετών.

03/03/2020:

Η 44χρονη γυναίκα πέθανε από ασφυξία, ενώ αντιστεκόταν κατά τη διάρκεια του ομαδικού βιασμού της από 2 άντρες ηλικίας 47 και 50 ετών. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή ημίγυμνη σε ένα χαντάκι δίπλα σε δρόμο στη Βέροια.

18/03/2020

Δύο 35χρονες γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον 35χρονο αστυνομικό τής Τροχαίας Β.Π., ο οποίος τις πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο στο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ στην Κάτω Κηφισιά. Η μία ήταν η εν διαστάσει σύζυγός του, με την οποία είχαν 2 παιδιά ηλικίας 5 και 8 ετών, και η άλλη ήταν μια φίλη της.

18/08/2020:

Η 52χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 60χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του μέσα στο σπίτι τους στην Παναγία Καλαμπάκας, όπου ζούσαν με τα 3 παιδιά τους.

10/10/2020:

Η 43χρονη Σβετλάνα-Φωτεινή και ο 43χρονος Έλληνας σύντροφός της Ι.Ζ. δολοφονήθηκαν με απανωτά χτυπήματα από τον πρώην σύντροφό της, σε εξοχικό σπίτι έξω από το Λουτράκι.

26/10/2020:

Η 37χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 53χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στην Καλλιθέα, όπου ζούσαν με τις 2 κόρες τους.

22/11/2020:

Η 44χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 44χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του μέσα στο σπίτι τους στον Πύργο Διρού Μάνης, όπου ζούσαν με τα 2 παιδιά τους.*

Πόσες ακόμη πρέπει να πεθάνουν για να αρχίσουμε να συζητάμε στα σοβαρά για τις γυναικοκτονίες; Πόσες ακόμη πρέπει να πεθάνουν για να μην αποκαλούμαστε «φεμιναζί» όσες μιλάμε για τα αυτονόητα; Πόσες ακόμη πρέπει να πεθάνουν για να υπάρχουν δομές σε κάθε δήμο, ώστε οι γυναίκες να είναι και να νιώθουν ασφαλείς ότι θα βρουν το δίκιο τους, αφού βρουν το κουράγιο να καταγγείλουν τους δυνάστες τους; Η τραγική ιστορία της Κωνσταντίνας αναδεικνύει την πολλαπλά προβληματική πραγματικότητα. Η Κωνσταντίνα κατήγγειλε τον δυνάστη της πριν από δύο χρόνια, κι όμως δεν του ασκήθηκε δίωξη. H Kωνσταντίνα είναι δολοφονημένη.

Πόσες ακόμη;

(*Με στοιχεία από την ηλεκτρονική εφημερίδα γυναικείων δικαιωμάτων και γυναικείων θεμάτων tomov.gr)


 

 

Πηγή: greekschannel.com

575

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση