Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ: Αντικαθιστάτε έναν πετυχημένο οργανισμό με ένα μόρφωμα καταδικασμένο να αποτύχει

Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ: Αντικαθιστάτε έναν πετυχημένο οργανισμό με ένα μόρφωμα καταδικασμένο να αποτύχει

Ανοιχτή επιστολή μέσω της οποίας εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο σαρωτικών αλλαγών στο ΚΕΘΕΑ που προωθεί η κυβέρνηση εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους 14 Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη και τον Πρόεδρο του Κέντρου, Χρήστο Λιάπη.


Στην επιστολή επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε να συνειδητοποιείτε ότι προσπαθείτε να αντικαταστήσετε ένα λειτουργικό, γενικότερα αποδεκτό από την κοινωνία μας, πετυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με ιδιαίτερη μεθοδολογία και πρακτική, με ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που είναι κατά την γνώμη μας, η οποία έπρεπε να είχε ζητηθεί, καταδικασμένο να αποτύχει».

Προσθέτουν επισημαίνοντας ότι «για εμάς είναι ξεκάθαρο, ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αποσκοπούσε στην απαξίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και της μεθοδολογίας του (θεραπευτική κοινότητα, θεραπεία χωρίς υποκατάστατα) που εφαρμόζει.
Αυτό αποδεικνύεται και τώρα με το προσχέδιο νόμου, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, με την κυριαρχία της πολιτικής που θέλει τα στεγνά προγράμματα τουλάχιστον υποβαθμισμένα ή ακόμα καλύτερα εξαφανισμένα».

Αναλυτικά, η ανοιχτή επιστολή των Συλλόγων


Ανοικτή επιστολή των Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ προς τον
Υπουργό Υγείας, την Υφυπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το προσχέδιο νόμου που έφτασε στα χέρια μας, για τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, μας φέρνει μπροστά στην ανάγκη και την υποχρέωση να τοποθετηθούμε ως Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ, από την δική μας πλευρά.

Τα τελευταία 38 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες από τα παιδιά μας πήραν βοήθεια ζωής μέσω του ΚΕΘΕΑ και οι περισσότερες από τις οικογένειές τους δεν διαλύθηκαν κυρίως λόγω της στήριξης που τους πρόσφερε το ΚΕΘΕΑ.

Αυτό που με προσοχή μελετήσαμε στο προσχέδιο για διαβούλευση, δεν μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εμάς και τα παιδιά μας να σταθούν στα πόδια τους. Από δική μας πλευράς βλέπουμε χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, αντί να λύνονται για να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές μας και της κοινωνίας μας που πληθαίνουν.

Ξέρουμε, γιατί το ζήσαμε, πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που μας βοήθησαν, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα, να βρίσκονται κοντά μας, ακόμα και αν είναι σε διευθυντικές θέσεις, να μας υπολογίζουν ως συμμέτοχους στη δουλειά του προγράμματος.

Η αλληλοβοήθεια, η συλλογικότητα, το ότι βρισκόμασταν στο δεύτερο μας σπίτι, στη δεύτερη οικογένειά μας ανάμεσα στους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ στον τόπο μας, φαίνεται ότι θα χαθεί μετά τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Απρόσωπες διευθύνσεις, ασφυκτικός έλεγχος από τη διορισμένη διοίκηση από το κράτος, θα γίνουμε αριθμοί σε δημόσιες υπηρεσίες και τα παιδιά μας ασθενείς.

Ελπίζουμε να συνειδητοποιείτε ότι προσπαθείτε να αντικαταστήσετε ένα λειτουργικό, γενικότερα αποδεκτό από την κοινωνία μας, πετυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με ιδιαίτερη μεθοδολογία και πρακτική, με ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που είναι κατά την γνώμη μας, η οποία έπρεπε να είχε ζητηθεί, καταδικασμένο να αποτύχει.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο, ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αποσκοπούσε στην απαξίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και της μεθοδολογίας του (θεραπευτική κοινότητα, θεραπεία χωρίς υποκατάστατα) που εφαρμόζει.

Αυτό αποδεικνύεται και τώρα με το προσχέδιο νόμου, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, με την κυριαρχία της
πολιτικής που θέλει τα στεγνά προγράμματα τουλάχιστον υποβαθμισμένα ή ακόμα καλύτερα εξαφανισμένα.

Γι’ αυτό και όλες οι κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια κρατάνε τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ υποχρηματοδοτούμενες, με πολύ λιγότερες υποδομές και προσωπικό από αυτό που χρειάζονται.

Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ, είναι η αύξηση του προσωπικού και των υποδομών, μιας και κάθε μέρα μεγαλώνει ο αριθμός των παιδιών και των οικογενειών που ζητούν βοήθεια.

Κι ενώ η συμμετοχή είναι η καρδιά της ίδιας της θεραπείας που εφαρμόζει το ΚΕΘΕΑ, αντί για αυτό, ακόμα και η ΓΣ υποβαθμίζεται και διατηρείται μόνο για τα προσχήματα.

Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ είναι οι μονάδες του να πληθύνουν, όχι να συρρικνωθούν. Αυτή είναι η ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. Αντίθετα, το προσχέδιο ετοιμάζει όλο το πρόσφορο έδαφος ώστε και τώρα και στο μέλλον οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ θα φτιάχνονται, θα συγχωνεύονται και θα καταργούνται με απόφαση του ΔΣ, και με βασικό κριτήριο την «επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό». Έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια τί σημαίνει όταν οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετρήσουν με μαθηματικά το κόστος και το όφελος των αναγκών μας.

Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι το ΚΕΘΕΑ κάνει κατεξοχήν Θεραπεία, βοηθά τα παιδιά μας να αλλάξουν την ζωή τους και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Με ανησυχία διαβάζουμε λοιπόν στο προσχέδιο νόμου, να αναφέρεται η Μείωση Βλάβης σαν αυτοτελής σκοπός του ΚΕΘΕΑ. Ακόμα και η μετονομασία των μονάδων ως «Διευθύνσεις Κλινικών Εφαρμογών», η μετονομασία της Θεραπευτικής Κοινότητας, που είναι η καρδιά του ΚΕΘΕΑ, σε Ξενώνα Φιλοξενίας, δυστυχώς προδίδουν την εξ’ ολοκλήρου επίθεση στο ΚΕΘΕΑ και την απαξίωση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης.

Οι Σύλλογοι μας, έχουν αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν αυτές τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ και είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο συνεχίζει να έχει αυτό το όνομα και αυτόν τον σκοπό.

  • Να αποσυρθεί το προσχέδιο νόμου.

  • Απαιτούμε να συγκληθεί τακτική ΓΣ του ΚΕΘΕΑ για να συζητηθεί το θέμα του νέου νομοσχεδίου.

  • Πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και βελτίωση/ ανάπτυξη των υποδομών.

  • Όχι στην μετατροπή του ΚΕΘΕΑ σε δομή συντήρησης της εξάρτησης!

Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ ότι η πάσης φύσεως εξάρτηση κτυπά ανεξέλεγκτα την πόρτα κάθε οικογένειας χωρίς καμία απολύτως διάκριση και αν τυχόν προχωρήσετε με το προσχέδιο νόμου, να γνωρίζετε ότι θα σπείρετε την απελπισία σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας που καταρρέει, και πολύ φοβόμαστε ότι θα θερίσετε τον βαθύ πόνο μας.

Με εκτίμηση

Οι Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ (Κρήτη)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Αθήνα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ (Λάρισα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ (Ήπειρος)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Θεσσαλονίκη) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ (Καβάλα & Αλεξανδρούπολη) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ (Πειραιά)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ (Πάτρα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (Καλαμάτα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Αθήνα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ (Βόλο)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ (Αθήνα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (Αθήνα)

ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΕΘΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ


Πηγή: tvxs.gr

20

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση