Νίκη στην Κολομβία – Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Νίκη στην Κολομβία – Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους στο πλαίσιο των πολυήμερων διαδηλώσεων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι οποίες βάφτηκαν στο αίμα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν για πάνω από είκοσι θύματα αστυνομικής βίας.

Ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγκάστηκε να ανακοινώσει χθες ότι θα αποσυρθεί η επίμαχη μεταρρύθμιση, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος και με σθεναρή αντίσταση στο κοινοβούλιο, αλλά επέμεινε να την υπερασπίζεται γιατί σύμφωνα με τον ίδιο διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και να διατηρηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Παρά τις εξαγγελίες του, οι κινητοποιήσεις, που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη και πήραν τεράστιες διαστάσεις στα τέλη της εβδομάδας, συνεχίστηκαν χθες σε ορισμένες πόλεις της χώρας των Άνδεων.

Στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, όπου ξέσπασαν πιο εκτεταμένα επεισόδια, έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι. Από έναν ανέφεραν οι αρχές στη Νέιβα και στη Μαδρίτη. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στον δήμο Σοάτσα. Η εισαγγελία ωστόσο ανέφερε χθες ότι διενεργεί έρευνες για 14 θανάτους σε εθνικό επίπεδο.

Αp photo

Ο αρχηγός του κράτους άρχισε να υπαναχωρεί την Παρασκευή, όταν είπε πως θα μπορούσαν να αφαιρεθούν κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η κατάργηση της εξαίρεσης από τον ΦΠΑ πολλών κοινωφελών υπηρεσιών και η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων -που προηγουμένως η κυβέρνησή του διεμήνυε πως δεν είχε σκοπό να αποσύρει-

Μέλη της κολομβιανής εθνικής αντιπροσωπείας, συνδικάτα και άλλες οργανώσεις χαρακτήρισαν νίκη την αναγγελία του Ιβάν Ντούκε πως η φορολογική μεταρρύθμιση θα αποσυρθεί. Σε ορισμένες γειτονιές οι πολίτες πανηγύρισαν με κασερολάσο, χρησιμοποιώντας δηλαδή μαγειρικά σκεύη σαν κρουστά, διαδεδομένη μορφή διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική.

Ο Ιβάν Σεπέδα, γερουσιαστής της κολομβιάνικης αριστεράς, εκτίμησε πως «η νεολαία, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι πολίτες» που συνέχισαν να κινητοποιούνται παρότι έβλεπαν διαδηλωτές «να σκοτώνονται» τελικά «νίκησαν την κυβέρνηση». «Εύχομαι η κυβέρνηση να μην ξαναφέρει την ίδια μεταρρύθμιση μακιγιαρισμένη. Οι πολίτες δεν πρόκειται να το αποδεχθούν αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr

60

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση