Έκκληση της Πρωτοβουλίας για άμεσο εμβολιασμό των κρατουμένων

Έκκληση της Πρωτοβουλίας για άμεσο εμβολιασμό των κρατουμένων

Την ανάγκη της άμεσης έναρξης των εμβολιασμών κατά της ασθένειας Covid-19 επισημαίνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η οποία επισημαίνει ότι παρά τα συνεχή κρούσματα covid-19 και τους θανάτους στις φυλακές, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά το ότι υπάρχουν ευπαθή άτομα μεταξύ των κρατουμένων, οι εμβολιασμοί στις φυλακές είναι κάτι άγνωστο.


Μεταφέροντας τις άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούν κρατούμενοι (θάλαμοι και κελιά υπερπλήρη, κρατούμενοι που κοιμούνται ακόμη στα πατώματα, καμία δυνατότητα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απουσία επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.λπ.), η Πρωτοβουλία σημειώνει: «Οι κρατούμενοι, οι οποίοι εδώ και πάνω από εφτά μήνες έχουν στερηθεί εντελώς παράλογα όλα τα δικαιώματά τους (άδειες, επισκεπτήρια/ανοικτά και κλειστά, δέματα ακόμα και αλληλογραφία), βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μία ακόμα εξαίρεση δικαιωμάτων, το δικαίωμα στον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η υγεία και η ζωή τους να τίθεται σε συνεχή κίνδυνο».

Και καλεί το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. και τη Γενική Γραμματέα, Σοφία Νικολάου, να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως πότε προγραμματίζονται οι εμβολιασμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων, αν σκοπεύουν να λάβουν μέτρα για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, και πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για όσους έχουν νοσήσει εντός των φυλακών και όσους πέθαναν από Covid-19.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων


ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ… ΧΘΕΣ!

Αθήνα, 16 Μαΐου 2021

Η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα το ν. 4760/2020 (άρθ. 3) περιορίζοντας μεταξύ άλλων δικαιωμάτων και τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές (στην ουσία εμμέσως καταργώντας τις αγροτικές), και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή οι φυλακές να στενάζουν. Κελιά και θάλαμοι είναι υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα κρατούμενοι να κοιμούνται στοιβαγμένοι ακόμα και στο πάτωμα σε άθλιες συνθήκες. Η ιατρική περίθαλψη είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη και τεστ για covid-19 δεν γίνονται συστηματικά σε χώρους όπου η κοινωνική απόσταση είναι παντελώς αδύνατη. Μ’ αυτά τα δεδομένα και με δεδομένο επίσης ότι το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και η Γενική Γραμματέας δεν σκοπεύουν, απ’ ό,τι φαίνεται, να προχωρήσουν έστω σε στοιχειώδη αποσυμφόρηση, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον θα ενδιαφέρονταν να προγραμματίσουν μαζικό εμβολιασμό τόσο των κρατουμένων όσο και των σωφρονιστικών για να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου μέσα και έξω από τα καταστήματα κράτησης.

Όμως, παρά τον υπερπληθυσμό, παρά τα συνεχή κρούσματα covid-19 (Διαβατά, Νιγρίτα, Ελεώνας, Λάρισα, Κορυδαλλός, Κομοτηνή κλπ) και τους θανάτους, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά το ότι υπάρχουν ευπαθή άτομα μεταξύ των κρατουμένων (ηλικιωμένοι, ασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι, μωρά κλπ), οι εμβολιασμοί στις φυλακές είναι κάτι άγνωστο, όπως μας καταγγέλλουν οι κρατούμενοι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας, του Υπουργείου και της ΓΓΑΠ. Οι κρατούμενοι, οι οποίοι εδώ και πάνω από εφτά μήνες έχουν στερηθεί εντελώς παράλογα όλα τα δικαιώματά τους (άδειες, επισκεπτήρια/ανοικτά και κλειστά, δέματα ακόμα και αλληλογραφία), βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μία ακόμα εξαίρεση δικαιωμάτων, το δικαίωμα στον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η υγεία και η ζωή τους να τίθεται σε συνεχή κίνδυνο.

Ως Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, απευθυνόμενοι στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και τη Γενική Γραμματέα, ρωτάμε με ποιο τρόπο θεωρούν ότι θα περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου στις φυλακές:

1) Σκοπεύουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό των κρατουμένων και των σωφρονιστικών, και αν ναι, πότε;

2) Η εξαίρεση δικαιωμάτων των κρατουμένων, από τη στιγμή που έχουν αρθεί οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί για τον γενικό πληθυσμό, με ποιο σκεπτικό εξακολουθεί να ισχύει για τους κρατούμενους;

3) Ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές όπου η κοινωνική απόσταση είναι αδύνατη;

4) Μετά από σωρεία αναθέσεων, υπάρχει προγραμματισμός για συστηματικά τεστ covid-19 στους κρατούμενους;

5) Μήπως, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν τα αριθμητικά στοιχεία για όσους έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα με covid-19, καθώς και των θανάτων, όπως και όσων έχουν τυχόν εμβολιαστεί; 

Ζητάμε, για μία ακόμα φορά, να σταματήσει η εξαίρεση δικαιωμάτων για τους κρατούμενους και να προχωρήσουν Υπουργείο και Γενική Γραμματεία τόσο σε αποσυμφόρηση όσο και σε μαζικό εμβολιασμό των κρατουμένων και των σωφρονιστικών. 

Υπενθυμίζουμε επίσης στους αρμόδιους ότι τα προβλήματα στις φυλακές δεν μπορεί να συνεχίσουν να τα κρύβουν κάτω από το χαλάκι και ότι αποσυμφόρηση δεν νοείται η διά του θανάτου, γιατί ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ!


 

Πηγή: efsyn.gr

24

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση