Σε 415 στρέμματα η νέα δομή προσφύγων στη Λέσβο

Σε 415 στρέμματα η νέα δομή προσφύγων στη Λέσβο

Γιώργος Παγούδης

Παραπλανητική αποδεικνύεται η συλλογιστική του υπ. Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «ωφέλιμη έκταση 245 στρεμμάτων» όπου θα αναπτυχθεί η δομή, καθώς σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε θα εκμισθωθούν συνολικά 415,5 στρέμματα. ● Ερωτήματα και για τις περιβαλλοντικές προβλέψεις του έργου.


Σε έκταση 415 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί τελικά η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, στη θέση Βάστρια (Πλάτη) της Δ.Ε. Λουτρόπολης του Δήμου Μυτιλήνης, και όχι σε έκταση 245 στρεμμάτων όπως είχε ανακοινωθεί μόλις μία ημέρα πριν.

Ακολουθώντας μια παραπλανητική συλλογιστική, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για «ωφέλιμη έκταση 245 στρεμμάτων» στην οποία θα αναπτυχθεί η νέα δομή, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή θα είναι μικρότερη και από το Μαυροβούνι των 300 στρεμμάτων. Ουδέν ψευδέστερο, όμως, αφού μόλις χθες ήρθε στο φως η απόφαση για την εκμίσθωση συνολικά 415,5 στρεμμάτων, τα οποία δεσμεύονται για τη νέα δομή, με ενοίκιο 150 ευρώ το στρέμμα/μήνα και με το συνολικό μηνιαίο κόστος να υπερβαίνει τις 62.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα μοιραστούν αναλογικά στους 13 ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα ιδιοκτησίας. Ζητήματα όμως προκύπτουν και με τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής, ενώ επιπλέον τμήμα αυτής έχει χαρακτηριστεί και ως καταφύγιο άγριας ζωής.

Ο υπουργός, οχυρωμένος πίσω από την πρόβλεψη της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4375/2016 για κατασκευή έργου κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης περιοριστικής διάταξης, υποκριτικά ενέταξε το έργο σε «πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις» προβλέποντας ότι πριν μπουν οι μπουλντόζες θα γίνει «προσπάθεια εντοπισμού τυχόν θέσεων φωλεασμού και διελεύσεων σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας εντός των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης». Επίσης, προβλέπονται τακτικοί έλεγχοι και ειδοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένου ή νεκρού προστατευόμενου είδους. Το γεγονός βέβαια ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου δεν θα μείνει ούτε δέντρο, ούτε βεβαίως πουλί πετάμενο, περνάει ασχολίαστο…

Το ερώτημα όμως «πώς το υπουργείο παρουσιάστηκε τόσο έτοιμο να αντιπαρέλθει αυτόν τον σκόπελο» βρίσκει την απάντησή του στην απόφαση του ΣτΕ για τις επιτάξεις σε Καράβα και Αίπος.

Σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει ήδη άρει τις εν λόγω επιτάξεις, οι οποίες θυμίζουμε ότι οδήγησαν σε Βατερλό των δυνάμεων καταστολής όταν πέρυσι προσπάθησαν να τις επιβάλουν με τη βία, το ΣτΕ που εξέτασε τις σχετικές προσφυγές δικαίωσε εν μέρει τη Χίο καθώς δεν είχε προηγηθεί της απόφασης η έκδοση των απαραίτητων Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων. Δείχνοντας τον δρόμο και στο υπουργείο για τη νομιμοποίηση αυτού του -εκτός όλων των άλλων- περιβαλλοντικού εγκλήματος που θα συντελεστεί στην καρδιά του δάσους της Λέσβου.


Πηγή: efsyn.gr

8

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση