
Ένα παιδί τριών ετών είναι ανάμεσα στους εννέα νεκρούς που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια κτιρίων στην Γάζα, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες, μετά την κατάπαυση πυρός.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οκτώ από τα πτώματα εντοπίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους στην περιοχή Αλ-Καράρα, βορειοανατολικά της πόλης Χαν Γιουνές, ενώ το τρίχρονο κορίτσι βρέθηκε κάτω από τα απομεινάρια του σπιτιού της στην Ταλ αλ-Χαβά, νότια της πόλης της Γάζας.
Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε μεταδώσει ότι διασώστες ανακάλυψαν τουλάχιστον άλλα πέντε πτώματα και καμιά δεκαριά επιζώντες στις υπόγειες σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας, τις οποίες βομβάρδισε ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια των επιχειρήσεών του εναντίον ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Η αστυνομία της Γάζας ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες στα συντρίμμια των τούνελ για να βρει τυχόν άλλους επιζώντες.
Από τις 10 Μαΐου, έχουν σκοτωθεί 243 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 66 παιδιά, και 1.910 έχουν τραυματιστεί από τα ισραηλινά πλήγματα. Από την ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης, και έχουν τραυματιστεί 355, από τις ρουκέτες που έχουν εκτοξεύσει οι Παλαιστίνιοι.
Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα κατέστρεψαν τουλάχιστον 51 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων 46 σχολείων, δύο νηπιαγωγείων, ενός εκπαιδευτικού κέντρου των Ηνωμένων Εθνών και τμημάτων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, σύμφωνα με την τελευταία ανθρωπιστική έκθεση του ΟΗΕ.
Τουλάχιστον 66.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε 58 εκπαιδευτικές δομές του ΟΗΕ σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος των ισραηλινών επιδρομών υπήρξαν ακόμη τουλάχιστον έξι νοσοκομεία και 11 πρωτοβάθμια κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού εργαστηρίου για τεστ COVID-19, το οποίο εκτός λειτουργίας μετά από ισραηλινή επίθεση που έπληξε ένα κοντινό κτίριο στις 17 Μαΐου.
Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας έχει υποστεί επίσης σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα 20-21 ώρες κάθε μέρα να μένει η περιοχή χωρίς ρεύμα, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη τη Λωρίδα και αφήνοντας τουλάχιστον 250.000 άτομα χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους πιστούς και ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες μετά την έναρξη της κατάπαυσης πυρός και δύο εβδομάδες μετά από παρόμοιες συμπλοκές που οδήγησαν σε αναζωπύρωση των βιαιοτήτων στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Οι συγκρούσεις άρχισαν μετά τη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην οποία συμμετείχε ένα πλήθος Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο. Αντικείμενα εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων που είναι παρούσες στην πλατεία, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ, ανέφερε η αστυνομία, κάνοντας λόγο για «ταραχές».
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε «εξαιρετική επιτυχία» τον 11ήμερο βομβαρδισμό της Γάζας, υποσχέθηκε ένα «νέο επίπεδο δυναμικής απάντησης» εάν εκτοξευτούν ξανά ρουκέτες από εκεί. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη διοίκηση της Χαμάς για τυχόν νέες επιθέσεις μετά την κατάπαυση του πυρός.
Σε ομιλία του λίγες ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας, είπε ότι, «εάν η Χαμάς πιστεύει ότι θα ανεχτούμε μερικές ρουκέτες, κάνει λάθος» και ορκίστηκε να ανταποδώσει με «ένα νέο επίπεδο δυναμικής απάντησης ενάντια σε οποιαδήποτε έκφραση επιθετικότητας ενάντια σε κοινότητες γύρω από τη Γάζα και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Ισραήλ».
Πηγή: tvxs.gr






