Το Χονγκ Κονγκ «τιμά» την επέτειο της Τιενανμέν με καταστολή

Το Χονγκ Κονγκ «τιμά» την επέτειο της Τιενανμέν με καταστολή

Το πάρκο της Βικτόριας, όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο ολονυχτία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων της πλατείας Τιεναμέν
AP Photo/Vincent Yu

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε την Τσόου Χανγκ-τουν, ηγετική μορφή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, ανήμερα της επετείου της αιματηρής εξέγερσης της πλατείας Τιενανμέν το 1989. Οι αρχές της πόλης απαγόρευσε για δεύτερη χρονιά τις εκδηλώσεις μνήμης με αιτιολογία τα μέτρα για τον κορονοϊό, ωστόσο σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις.


Όπως έγινε γνωστό, το πρωί της Παρασκευής η Τσόου Χανγκ-τουν, δικηγόρος στο επάγγελμα, βρέθηκε μπροστά σε τέσσερις αστυνομικούς με πολιτικά μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο της. Οι άνδρες τη συνέλαβαν, την έβαλαν σε ένα μαύρο σεντάν και έφυγαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, η δικηγόρος συνελήφθη δυνάμει του άρθρου 17A περί διατάραξης της δημόσιας τάξης.

Η 37χρονη δικηγόρος είναι αντιπρόεδρος της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ, η οποία οργανώνει ολονυχτία με κεριά στο πάρκο της Βικτόριας κάθε 4η Ιουνίου, τιμώντας τα θύματα της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν την 4η Ιουνίου 1989. Φέτος όπως και πέρυσι η ολονυχτία ακυρώθηκε από την αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ, με τις αρχές να επικαλούνται τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μολονότι η πόλη δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Μετά την απαγόρευση, η Συμμαχία για το Χονγκ Κονγκ έκανε γνωστό ότι τελικά δεν θα οργανώσει την ολονυχτία, ωστόσο η Τσόου Χανγκ-τουν δήλωσε στα ΜΜΕ πως προσωπικά σχεδίαζε να πάει στο πάρκο της Βικτόριας το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να εκπροσωπεί κάποιον πέρα από τον εαυτό της.

Πέρυσι, παρά την απαγόρευση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αψηφήσει την εντολή των αρχών και η συγκέντρωση εκείνη είχε οδηγήσει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος 24 προσωπικοτήτων του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.


 

Πηγή: efsyn.gr

12

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση