Καίτη Γαρμπή για το βίντεο «Συνεδρίου Γονιμότητας»: «Ντροπή, δεν θα το στήριζα και δεν θα είμαστε εκεί»

Καίτη Γαρμπή για το βίντεο «Συνεδρίου Γονιμότητας»: «Ντροπή, δεν θα το στήριζα και δεν θα είμαστε εκεί»

Σάλος από το βίντεο της καμπάνιας για το πρώτο Συνέδριο Γονιμότητας – Επώνυμοι «κατακεραυνώνουν» το σποτ και αποσύρουν τη συμμετοχή τους


Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει το προωθητικό σποτ για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα. Στο βίντεο, η γυναίκα παρουσιάζεται ως υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα της Ελλάδας και καλείται να τεκνοποιήσει όσο προλαβαίνει, καθώς – σύμφωνα με όσα ακούγονται στο βίντεο – μετά τα σαράντα δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά και δεν θα έχει νόημα η ζωή της, ούτε τα πτυχία της, ούτε η εργασία της.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την αιγίδα της από το συνέδριο,ενώ νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Παράλληλα, η Καίτη Γαρμπή, σε ανάρτηση που έκανε στα social media, έγραψε έντονα ενοχλημένη: «Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο, όμως, είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! Ντροπή! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί».

Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν θα τολμούσα να το κάνω αυτό σε μια γυναίκα»


Στη συνέχεια, ακολούθησε η ανάρτηση της Ελεονώρας Μελέτη που εξηγούσε γιατί αρνήθηκε από την αρχή να συμμετέχει και συνοδευόταν από μία φωτογραφία της από την περίοδο της εγκυμοσύνης της. «Πριν από λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα.

Αρνήθηκα την πρόταση. Ποτέ δεν θα τολμούσα ν’ ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το ΘΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι, όχι γιατί πρέπει. Καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί και ονειρεύεται. Το αν συνδυάζεται «εύκολα» ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Και πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες.

Τώρα, για το αν η Ελλάδα δεν γεννάει παιδιά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επωμιστεί η Ελληνίδα καριέρας. Ίσως πρέπει να το επωμιστεί η ίδια η Ελλάδα. Στις σκανδιναβικές χώρες που τα νέα ζευγάρια στηρίζονται από το κράτος, όπως και οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι single μητέρες, οι ανήλικες έγκυες, οι άνεργοι υποψήφιοι γονείς με επιδόματα και παροχές, ενώ τα νέα μέλη της κοινωνίας «χαρτζιλικώνονται» από το κράτος με επιδόματα από την αρχή της ζωής τους μέχρι τα 18 τους, οι γεννήσεις πάνε σφαίρα.

 

Εδώ στην χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να «φτιάξουν» τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στην καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να «τσοντάρουν» ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους. Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κι αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πώς θα τα φέρουν πέρα μ’ ένα δεύτερο.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πώς θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς, πώς θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κι εκπαίδευση, πώς θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πώς θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα».

Νάταλι Κάκκαβα: «Καθε γυναίκα οφείλει να ορίζει το σώμα, τη ζωή και την ψυχή της, όπως εκείνη θέλει»


Ακολούθησε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ η Ράνια Θρασκιά – που στήριξε το συνέδριο με βίντεό της – θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της:

 

Παράλληλα, η Νάταλι Κάκκαβα έγραψε στα social media: «Θέλω να δηλώσω κι εγώ δημόσια πως δεν συμφωνώ καθόλου με το σποτ, το οποίο κυκλοφόρησε για το #συνεδριο υπογονιμοτητας. Κάθε γυναίκα οφείλει να ορίζει το σώμα, τη ζωή και την ψυχή της, όπως εκείνη θέλει. Αποσύρω τη στήριξη μου και δεν θέλω να έχω καμία συμμετοχή».

 


 

Πηγή: ethnos.gr

133

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση