Σεξουαλικά παρατράγουδα

Σεξουαλικά παρατράγουδα

Νίκος Φωτόπουλος

Καταγγελίες για αποπλάνηση ανήλικων σπουδαστριών από καθηγητή ο οποίος διδάσκει ακόμη στο Ωδείο.


«Φάλτσα» στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με καταγγελλόμενη σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή και αποπλάνηση ανήλικων σπουδαστριών! Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση που βρισκόταν υπό διερεύνηση περίπου ένα χρόνο από τις Αρχές. Απόπειρα συγκάλυψης καταλογίζουν οι καταγγέλλουσες στη διοίκηση του ωδείου, που μόλις τώρα καλεί για εξηγήσεις τα… ανήλικα, χωρίς τους γονείς τους ή την παρουσία δικηγόρου. Πρόκειται στην ουσία για ανταπόκριση κάποιων σπουδαστριών στο κίνημα metoo, αφού, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η νοσηρή αυτή ιστορία ξεκινά πριν από σχεδόν 12 χρόνια. Ωστόσο, ο εν λόγω καθηγητής διδάσκει ακόμη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μορτόπουλος, που χειρίζεται την υπόθεση εκ μέρους των κοριτσιών, ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι μία από τις κοπέλες αποπλανήθηκε όταν ήταν ακόμη ανήλικη, ενώ μία άλλη από τις τέσσερις συνολικά που έχουν εμφανιστεί έως τώρα, είναι σήμερα μόλις 15 ετών! Η 26χρονη εντολέας του, από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της σκοτεινής ιστορίας, απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο, επηρεασμένη από το κίνημα metoo και τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου. Ηταν, όπως λέει, μόλις 15 ετών, σπουδάστρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, όταν ο καταγγελλόμενος καθηγητής την πλησίασε και άρχισε να τη φλερτάρει έντονα. Τελικά την έπεισε να συνάψει μαζί του ερωτική σχέση αν και ήταν ανήλικη!

«Ολο αυτό κράτησε ένα χρόνο και έληξε η σχέση γιατί μου ζητούσε επίμονα να ολοκληρώσουμε… Εγώ δεν ενέδωσα ποτέ ούτε υπέκυψα σε ερωτικές απαιτήσεις. Εκανα πέντε χρόνια ψυχοθεραπεία και με αφορμή το κίνημα #metoo βρήκα το θάρρος για να μιλήσω και να προστατέψω και τις άλλες κοπέλες», δήλωσε η ίδια. Μάλιστα, όπως λέει, όταν ζήτησε από τον καθηγητή να διακόψουν, εκείνος την εξύβρισε χυδαία και της δημιούργησε πολύ μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα να διακόψει τη φοίτησή της.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τον δικηγόρο της, προέκυψαν άλλες τρεις κοπέλες, δύο ενήλικες και μία ακόμη ανήλικη (14 ετών) που, όπως υποστηρίζουν, έπεσαν θύματά του. Η σχετική μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε πέρυσι στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης που παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρότι τα αδικήματα για την υπόθεση της 26χρονης έχουν παραγραφεί. Στην πορεία όμως προέκυψαν και τα άλλα θύματα… Σήμερα, η ποινική διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί και ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα προκειμένου να προτείνει αρχειοθέτηση ή παραπομπή σε δίκη, πράγμα που οι κοπέλες ελπίζουν ότι θα συμβεί.

Οπως έγινε γνωστό, η υπόθεση έχει φτάσει και στο υπουργείο Παιδείας, με τον υφυπουργό Νίκο Γιατρομανωλάκη να τη χειρίζεται. Την ίδια ώρα, ωστόσο, καταγγέλλεται «χλιαρή αντίδραση» από τη διοίκηση του Κρατικού Ωδείου. Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος κ. Μορτόπουλος, «μολονότι τα γεγονότα τέθηκαν από τον Μάρτιο υπόψη της διοίκησης του ωδείου, δεν διενεργήθηκε καμία ΕΔΕ ούτε κινήθηκε κάποια διαδικασία έρευνας, ούτε τέθηκε ο καταγγελλόμενος σε διαθεσιμότητα. Αντιθέτως, καλούν τα κορίτσια-θύματα να καταθέσουν μόνα τους στο Δ.Σ. και μάλιστα και την ανήλικη χωρίς τους γονείς της, παρότι κάτι τέτοιο πάσχει νομιμότητας».

Χθες το απόγευμα το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα διερευνήσει περαιτέρω τις καταγγελίες και αναλόγως θα αποφασίσει για την ανανέωση ή μη της συνεργασίας με τον καθηγητή. Τονίζει ότι διαβίβασε την καταγγελία της πρώτης μαθήτριας στις 26/3/2021 στην εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στις 29/4/2021 δέχτηκε δεύτερη καταγγελία από διαφορετική μαθήτρια την οποία επίσης διαβίβασε στις 15/6/2021 στην Εισαγγελία. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο ακόμα απόφοιτες του Κρατικού Ωδείου επικοινώνησαν με τη διεύθυνση για να υποστηρίξουν την αλήθεια της πρώτης καταγγελίας.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του ΚΩΘ αποφάσισε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, να διερευνήσει περαιτέρω τις καταγγελίες και «θα προβεί σε εξέταση των εμπλεκόμενων μερών».

Η δίκη για τον μαιευτήρα-καθηγητή του ΤΕΙ


Στο μεταξύ αύριο, μετά αρκετές αναβολές, πρόκειται να γίνει η δίκη μαιευτήρα-καθηγητή της Μαιευτικής Σχολής του ΤΕΙ Σίνδου που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκμεταλλευόταν την εξουσία που του παρείχε η θέση του και καλούσε τις φοιτήτριες για δωρεάν εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας τις παρενοχλούσε φορτικά (στη δικογραφία αναφέρονται λεπτομέρειες).

«Περιστατικά σαν αυτά μας εξοργίζουν», αναφέρουν μεταξύ άλλων γυναικείες συλλογικότητες που καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα θύματα το πρωί της Πέμπτης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.


 

Πηγή: efsyn.gr

12

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση