Ενας πλανήτης γεμάτος… Ντέρεκ Σόβιν

Ενας πλανήτης γεμάτος… Ντέρεκ Σόβιν

Μπορεί ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ να καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22,5 ετών, όμως η δολοφονία ούτε μεμονωμένη ήταν, ούτε περιορίζεται στις ΗΠΑ. ● Αυτό καταδεικνύει η έκθεση της Υπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που μιλά για… πανδημία συστημικού ρατσισμού.

Την… παγκοσμιοποίηση του συστημικού ρατσισμού ειδικά σε βάρος ανθρώπων με αφρικανικές ρίζες διαπιστώνει η «έκθεση-ορόσημο», όπως χαρακτηρίστηκε, της Υπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (βασανισθείσας επί χούντας Πινοτσέτ, θυμίζουμε, και πρώην προέδρου της Χιλής) Μισέλ Μπατσελέτ. Την πρωτοβουλία της για τη σχετική έρευνα και κατόπιν τη σύνταξη της έκθεσης πυροδότησε, έναν και πλέον χρόνο πριν, η διαβόητη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη των ΗΠΑ τον Μάιο του 2020.

Μπορεί λοιπόν, υπό το βάρος και της διεθνούς κατακραυγής, ο συγκεκριμένος ένστολος να καταδικάστηκε πρωτόδικα την περασμένη Παρασκευή σε ποινή κάθειρξης 22,5 χρόνων για το στυγερό έγκλημα δικαιώνοντας την οικογένεια του θύματος και τις μαχητικές αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στο όνομά του, η περίπτωση του Σόβιν όμως συνιστά κραυγαλέα εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας. Οπως επαληθεύει η έκθεση, η αστυνομική πρακτική της χρήσης φυλετικού προφίλ και υπέρμετρης βίας ιδιαίτερα ενάντια σε ύποπτους με σκούρο δέρμα είναι «αβίωτα» συνήθης και δεν αποτελεί ούτε κατά διάνοια αμερικανικό φαινόμενο. Αντίθετα έχει παγιωθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, παράλληλα με τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

«Ζητώ από όλα τα κράτη να σταματήσουν να αρνούνται και να αρχίσουν να εξαλείφουν τον ρατσισμό. Να βάλουν τέλος στην ατιμωρησία και να χτίσουν εμπιστοσύνη. Να ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων με αφρικανική καταγωγή. Να αντιμετωπίσουν κληροδοτήματα του παρελθόντος και να παράσχουν επανορθώσεις» τόνισε η Μπατσελέτ, καλώντας μάλιστα ρητώς να υπάρξει ποινική δίωξη όσων αστυνομικών ευθύνονται για φόνους άοπλων και συχνά αθώων πολιτών. Καλωσόρισε δε την «πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να υπογράψει τον Ιανουάριο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εκτελεστικό διάταγμα για την αντιμετώπιση της φυλετικής ανισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση κάνει μνεία σε 190 φόνους Αφρικανών ή ατόμων αφρικανικής καταγωγής στα χέρια αστυνομικών την τελευταία δεκαετία διεθνώς. Οι περισσότεροι διαπράχτηκαν στις ΗΠΑ και καταδεικνύουν πόσο σπάνια καταλήγουν να λογοδοτήσουν οι ένστολοι αυτουργοί για εγκλήματα και σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ίδια μάστιγα ρατσιστικής αυθαιρεσίας και κακομεταχείρισης μέχρι θανάτου συναντάται στις αστυνομικές αρχές δεκάδων χωρών, πιο συχνά όμως σε εκείνες με παρελθόν αποικιοκρατίας και δουλείας, ανάμεσά τους Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Καναδάς, Βραζιλία και Κολομβία.

«Εξαιρουμένης της υπόθεσης του Τζορτζ Φλόιντ, κανείς δεν λογοδότησε» για τα άλλα ρατσιστικά εγκλήματα δήλωσε χαρακτηριστικά η Μόνα Ρισμάουι, που ηγήθηκε της σχετικής έρευνας. Ξεχώρισε μάλιστα εφτά «εμβληματικές υποθέσεις», συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Φλόιντ, ενός Αφροβραζιλιάνου εφήβου -μόλις 14 ετών- που έπεσε νεκρός από αστυνομικές σφαίρες στη διάρκεια επιχείρησης κατά ναρκεμπόρων στο Σάο Πάολο, επίσης τον Μάιο του 2020, κι ενός 24χρονου Γάλλου, με ρίζες από το Μάλι, που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση τον Ιούλιο του 2016. «Μια [Βραζιλιάνα] μάνα ιδιαίτερα μας είπε: «Μιλάτε συνέχεια για τον Τζορτζ Φλόιντ. Κάθε μέρα έχουμε έναν Τζορτζ Φλόιντ εδώ και κανένας δεν λέει τίποτα γι’ αυτό»» επισήμανε η Ρισμάουι. «Συνειδητοποιήσαμε τότε πως αγγίζαμε μονάχα την κορυφή του παγόβουνου».

Η Μπατσελέτ σημείωσε από την πλευρά της πως οι οικονομικές αποζημιώσεις των οικείων των θυμάτων δεν επαρκούν από μόνες τους και θα έπρεπε να εντάσσονται σε μια βεντάλια μέτρων με στόχο την ηθική αποκατάσταση των αδικιών που έχουν διαπραχτεί. «Οι επανορθώσεις δεν θα έπρεπε να εξισώνονται με οικονομική αποζημίωση», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αναγνώριση αδικιών, απολογίες, εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και εγγυήσεις πως τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν. «Ο συστημικός ρατσισμός χρειάζεται συστημική απάντηση» υπογράμμισε η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Υπάρχει σήμερα μια μνημειώδης ευκαιρία να πετύχουμε ένα σημείο καμπής για φυλετική ισότητα και δικαιοσύνη».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

68

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση