Ορίστηκε η δίκη Μ. Γαλανού κατά Β. Τσιάρτα

Ορίστηκε η δίκη Μ. Γαλανού κατά Β. Τσιάρτα

Άννα Απέργη

Για τον Δεκέμβριο 2021, ορίστηκε η δικάσιμος για την υπόθεση Μαρίνας Γαλανού κατά Βασίλη Τσιάρτα, έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει η Πρόεδρος του ΣΥΔ κατά του πρώην ποδοσφαιριστή για τις τρανσφοβικές δηλώσεις που είχε κάνει κατά την περίοδο της ψήφισης του νόμου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.


Μετά από τέσσερα χρόνια περίπου, ορίστηκε ημερομηνία δικασίμου για τις τρανσφοβικές δηλώσεις του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα, που ανάρτησε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο Βασίλης Τσιάρτας μέσα σε ένα κλίμα τρανσφοβικού παραληρήματος δημοσίευε αναρτήσεις που κακοποιούσαν λεκτικά τους τρανς ανθρώπους και υποκινούσαν βία εναντίων τους, ενώ μετά από λίγες ώρες τις έσβηνε, νομίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν θα υπάρξουν στοιχεία που να τον κατηγορούν.

«Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν» είχε γράψει ανάμεσα στις πολλές αναρτήσεις του ο Τσιάρτας, συμπληρώνοντας: «Νομιμοποιήστε κ τους παιδόφιλους να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα», ενώ κατέλεξε: «Σχετικά με κάποιους που μου στέλνουν μηνύματα στο inbox μου χωρίς να είναι φίλοι μου κ μου λένε τι πρόβλημα εχω με τους gay κ τα ομόφυλα ζευγάρια εχω να τους πω το εξής: Ο καθένας μπορεί να εχει τις προτιμήσεις του είτε άντρας είτε γυναίκα κ το σέβομαι απόλυτα. Για μένα ομως ζευγάρι είναι μόνο ένας άντρας κ μια γυναίκα , οι υπόλοιποι είναι ΑΠΛΑ ΜΑΖΙ. Όσους γάμους όσες παρελάσεις κ οτιδήποτε αλλο κάνουν δε πρόκειται να το δεχθώ ως φυσιολογικό. Με ξεπερνάει βέβαια το οτι θέλουν να εχουν κ παιδιά οπως επισης κ το να βγαίνουν δημόσια να το επιδυκνείουν. Στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να κάνει ο,τι θέλει. Κ αυτα τα οτι όποιος δε συμφωνεί ειναι ρατσιστής κ διάφορες τέτοιες αηδίες να πάνε να τα πούνε αλλού. Υπάρχει πέρα απ´την αισθητική του καθε ανθρώπου κ η αξιοπρέπεια. Ο θεός έπλασε τον Αδάμ κ την Εύα. Τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν για κατανάλωση».

«Όποιος μας κακοποιεί λεκτικά δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος» είχε δηλώσει η Μαρίνα Γαλανού μετά τα τρανσοβικά σχόλια του Τσιάρτα, σε συνέντευξη της, στον δημοσιογράφο του HuffPost, Βαγγέλη Γεωργίου, τονίζοντας ότι «σε αυτήν την χώρα υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία, και κράτος δικαίου. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κακοποιεί λεκτικά μεινότητες και να παραμένει ατιμώρητος. Θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη, ως αρμόδια να απαντήσει, είναι υποχρέωση έναντι της αξιοπρέπειάς μας. Κοιτάξτε, δεν πάσχουμε από κάποια δικομανία, όμως διατηρούμε πάντα το δικαίωμα όπως όλοι οι πολίτες σ’ αυτή τη χώρα της προστασίας από τον νόμο, έναντι έκνομων συμπεριφορών».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τσιάρτα, η Μαρίνα Γαλανού άρχισε να δέχεται απειλητικά μηνύματα για την ίδια της τη ζω.

«Τα σχόλια μου έχουν τελειώσει. Από εδώ και πέρα, όποιος/α διανοείται ότι έχει δικαίωμα να κακοποιεί με ρατσιστικό λόγο μίσους τους τρανς ανθρώπους, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο κύριος Τσιάρτας, ας αναζητήσει έναν καλό δικηγόρο», είχε γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό η Μαρίνα, λίγες ημέρες πριν κινηθεί νομικά.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, συνοδεία του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου κατέθεσε μήνυση κατά του ποδοσφαιριστή.

«Κατατέθηκε σήμερα μήνυση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά και άλλες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα κατά του Βασίλη Τσιάρτα, αλλά και κατά όλων όσων είχαν απειλήσει την σωματική ακεραιότητα ή την ζωή μου και με είχαν καθυβρίσει με χυδαίο τρόπο. Όλοι αυτοί θα απολογηθούν στην Δικαιοσύνη όπως τους αξίζει. Και βέβαια, εάν πειραχτεί έστω και τρίχα από το μαλλί μου, όλοι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι. Ευχαριστώ θερμά τον αγαπημένο φίλο και δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο που συνέταξε αφιλοκερδώς την μήνυση», είχε γράψει η Μαρίνα στο Facebook.

«Ως δικηγόρος της Μαρίνας Γαλανού στην υπόθεση πρώην ποδοσφαιριστή και λοιπών που μηνύσαμε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, επειδή βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια για την “ελευθερία της έκφρασης” που επικαλείται καθένας που θέλει απλά να προσβάλλει άτομα λόγω π.χ. της ταυτότητας φύλου του», είχε γράψει λίγες ημέρες μετά την κατάθεση της μήνυσης ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Χθες το βράδυ, με νέα της ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η Πρόεδρος του ΣΥΔ, έκανε γνωστό ότι ορίστηκε η δίκη κατά του ποδοσφαιριστή σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υποβολή της μήνυσης.

«Σήμερα το πρωί έλαβα την κλήση για να παρουσιαστώ στην δίκη του Βασίλη Τσιάρτα που αφορά έγκληση που είχα κάνει εναντίον του για τις ομο/τρανσφοβικές δηλώσεις που είχε κάνει μετά την ψήφιση της #νατφ. Η δίκη θα γίνει τον Δεκέμβριο. Επιτέλους μπήκαμε στην τελική ευθεία και γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, θα είναι η πρώτη φορά που θα δικαστεί υπόθεση με κατηγορία για δημόσια υποκίνηση μίσους εναντίον προσώπου και ομάδας προσώπου λόγω της ταυτότητας φύλου τους.

«Σε αυτή την υπόθεση θα εκπροσωπήσω την κ. Γαλανού ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας στην μήνυσή της για τρανσφοβικές δηλώσεις γνωστού παλαίμαχου ποδοσφαιριστή που έγιναν την περίοδο που ψηφιζόταν ο νόμος για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
Θα είναι η πρώτη φορά που δικάζεται υπόθεση με κατηγορία για δημόσια υποκίνηση μίσους εναντίον προσώπου και ομάδας προσώπου λόγω της ταυτότητας φύλου τους.
Θυμίζω πέρσι τον Νοέμβριο κερδίσαμε την πρώτη απόφαση που εφαρμόστηκε η διάταξη για την επαύξηση της ποινής λόγω του ότι το θύμα ξυλοδαρμού είχε επιλεγεί λόγω της ταυτότητας φύλου της, ως τρανς γυναίκα. Εκεί εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 82Α του Ποινικού Κώδικα ως προς την τρανσφοβική διάσταση του ξυλοδαρμού», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Τα τρανς πρόσωπα, αποτελούν το 20% των θυμάτων ρατσιστικής βίας, ενώ αν λάβουμε υπόψη μας τις διεθνείς στατιστικές ότι οι τρανς άνθρωποι δεν ξεπερνούν το 1,5% του γενικού πληθυσμού μιας χώρας, καταλαβαίνουμε το πόσο δυσανάλογη είναι η βία που δέχονται.

Ο Βασίλης Τσιάρτας είχε φροντίσει τότε να διασπείρει δημόσια δηλητήριο μίσους κατά των τρανς ανθρώπων, υποκινώντας βία και επιθέσεις εναντίων τους, αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι αν το δικαστήριο θα φροντίσει να καταδικάσει τις πράξεις αυτές αποδίδοντας δικαίωση τόσο στη Μαρίνα, όσο και σε ολόκληρη την τρανς κοινότητα.


 

Πηγή: t-zine.gr

110

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση