Θύμα επαναπροώθησης γύρισε στην Ελλάδα και ελπίζει

Θύμα επαναπροώθησης γύρισε στην Ελλάδα και ελπίζει

Μία Αφρικανή κοπέλα που είχε πέσει -μαζί με άλλους 28 πρόσφυγες- θύμα άγριας μεταχείρισης από το Λιμενικό στη Λέσβο τον περασμένο Νοέμβριο πριν επιστραφεί κακήν κακώς στην Τουρκία, έκανε και πάλι το μεγάλο βήμα και βρίσκεται ξανά στη χώρα που την πλήγωσε, αναζητώντας αυτή τη φορά δίκαιη μεταχείριση ● Οι αμέτρητες καταγραφές επαναπροωθήσεων «στριμώχνουν» την ελληνική κυβέρνηση.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των εγκληματικών επαναπροωθήσεων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ανάμεσα σε ομάδα 29 προσφύγων που αποβιβάστηκε πριν από τρεις ημέρες στη Σάμο ήταν και μία νεαρή γυναίκα η οποία στις 29 Νοεμβρίου 2020 είχε πέσει θύμα επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές.

Η νεαρή γυναίκα ήταν σε μία από τις τρεις βάρκες που έφτασαν στο ακρωτήρι Κράτηγος Μυτιλήνης τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της χειμωνιάτικης ημέρας. Από αυτές τις τρεις ομάδες, οι δύο σύντομα θα κατέληγαν στην Τουρκία – αποτέλεσμα ακόμη μιας επιχείρησης του Λιμενικού που έμεινε στη μνήμη ως μία από τις σκληρότερες αλλά και πλέον τεκμηριωμένες υποθέσεις. Τότε οι πρόσφυγες, υπό τον φόβο του εντοπισμού τους, κρύφτηκαν σε δάσος της περιοχής. Εκεί έμειναν έως ότου αναγκάστηκαν να βγουν αναζητώντας τα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας ή και το καμπ ώστε να παρουσιαστούν και να καταγραφούν, μηδενίζοντας την πιθανότητα να βρεθούν μεσοπέλαγα σε liferaft. Παράλληλα, κατά πάγια τακτική έστειλαν τοποθεσίες και φωτογραφίες τους στη νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report.

Λίγες ώρες αργότερα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Θεοδώρου ποδηλατούσε με τη σύζυγό του στην περιοχή, όταν συνάντησαν δύο γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι ήταν πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί λίγες ώρες νωρίτερα. Είπαν, επίσης, ότι ήταν και οι δύο χριστιανές, έγκυες και δεν είχαν φάει επί τρεις ημέρες.

«Κινούμενος προς την Κράτηγο γύρω στις 12.30 συνάντησα δυο κοπέλες αφρικανικής καταγωγής που μου ζήτησαν βοήθεια. Φαίνονταν ταλαιπωρημένες και έτσι σταμάτησα. Ηταν η Αντζελα και η Σάντρα και μου είπαν ότι είχαν φτάσει στη Λέσβο το προηγούμενο βράδυ και ότι είχαν παραμείνει κρυμμένες στην περιοχή. Μου ζήτησαν να επικοινωνήσω με την οργάνωση Aegean Boat Report σε έναν τηλεφωνικό αριθμό που βρήκαν από το facebook. Οντως επικοινώνησα και από εκεί μου συνέστησαν να ειδοποιήσω τις Αρχές και να απομακρυνθώ από την περιοχή. Αρχικά επικοινώνησα με την Αστυνομία, που με παρέπεμψε στο Λιμενικό. Φωτογράφισα τις κοπέλες και στη συνέχεια έφυγα από το σημείο. Μάλιστα οι κοπέλες μού είπαν ότι υπήρχαν και άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή, τους οποίους όμως προσωπικά δεν είδα. Μετά από λίγες ημέρες δημοσιογράφοι του Spiegel μου ζήτησαν τη φωτογραφία και μου έδειξαν άλλες φωτογραφίες με τις δυο συγκεκριμένες κοπέλες να είναι στην Τουρκία. Μάλιστα στη μία, κρατούσαν στα χέρια τους μια εφημερίδα της Τουρκίας», δήλωνε τότε στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Θεοδώρου (10.12.2020, «Τι Ελλάδα-Τουρκία… τι Κολιάτσου-Παγκράτι»).

Οι αποκαλύψεις του Spiegel ήταν συνταρακτικές. Με βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες αποδείκνυαν, εκτός της επαναπροώθησης, και τον βασανισμό που υπέστησαν όσοι πρόσφυγες έπεσαν στα δίχτυα του Λιμενικού. Τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν και από το BBC.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και αποδεικνύονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχετικά βίντεο, οι λιμενικοί που τους συνέλαβαν έφτασαν στο σημείο με ένα Nissan Navara 2015, με πινακίδα κυκλοφορίας ΛΣ 5906. Στη συνέχεια τους οδήγησαν πίσω από ένα μικρό εκκλησάκι και τους πήραν όσα χρήματα και κινητά βρήκαν, εκτός από κάποια τηλέφωνα που κρύφτηκαν επιμελώς.

«Τους επιβίβασαν στο γνωστό πλέον σκουρόχρωμο βαν, αργότερα σε ένα λευκό βαν και τους μετέφεραν αρκετά μακριά, στο λιμάνι της Πέτρας, όπου σε βίντεο διακρίνεται και το αυτοκίνητο του Λ.Σ., ένα Nissan Terrano ll 2001 με πινακίδα κυκλοφορίας ΛΣ 3804, το οποίο ανήκει στον Λιμενικό Σταθμό Μολύβου. Τους κράτησαν στο βαν χωρίς φαγητό και νερό και αφού τους κατέβρεξαν, γύρω στις επτά το βράδυ τούς επιβίβασαν στο σκάφος με διακριτικά ΛΣ 050 και τους άφησαν στο κατάστρωμα μαζί με 13 πρόσφυγες από άλλη ομάδα. Στη συνέχεια τους οδήγησαν στα ανοιχτά, τους επιβίβασαν σε liferaft και τους άφησαν στην τύχη τους», ανέφερε ακόμη το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»

Ωρες αργότερα, στις 02.40 στις 30 Νοεμβρίου, η τουρκική ακτοφυλακή πήρε 13 μετανάστες από μια σωσίβια σχεδία, από το ακρωτήριο Kadirga βόρεια της Λέσβου. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα με κόκκινο πουλόβερ. Η γυναίκα με το κόκκινο πουλόβερ, όμως, αναζητήθηκε και από άλλους στην Τουρκία.

Ομάδα νομικών από την οργάνωση FRONT-LEX σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι την εντόπισε λίγους μήνες μετά και κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πλέον η μία μάρτυρας βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα και αναμένει αυτή τη φορά μια δίκαιη κρίση.

Πηγή: https://www.efsyn.gr
33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση