Σε 33 χρόνια καταδίκασε ελληνικό δικαστήριο τους 11 Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες

Σε 33 χρόνια καταδίκασε ελληνικό δικαστήριο τους 11 Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες

Σε 33 χρόνια (20 εκτιτέα) καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 11 πολιτικούς πρόσφυγες με καταγωγή από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Όπως τονίζουν οι δικηγόροι τους το δικαστήριο με ταχύτατες διαδικασίες απέρριψε όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης, τους ισχυρισμούς και τα ελαφρυντικά, ακόμη και αυτού της μετεφηβικής ηλικίας. ενώ οι ποινές είναι βαρύτερες από αυτές που εισέπραξε η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Οι 11 Τούρκοι και Κούρδοι αντικαθεστωτικοί πρόσφυγες δικάζονταν για την υπόθεση των Σεπολίων, συγκεκριμένα για μια τσάντα με όπλα που βρέθηκαν στον πάτο ενός βόθρου στο σπίτι που φιλοξενούνταν.

Σημειώνεται ότι στις 19 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε έφοδος της αντι-τρομοκρατικής, στα γραφεία της Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, καθώς και σε σπίτι στα Σεπόλια. «Πήραν σηκωτούς και με τη βία 26 από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας, από τους οποίους οι 11 σύντροφοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μεταξύ των συντρόφων μας, από τα γραφεία μας , υπήρχαν σύντροφοι με κινητικά προβλήματα από το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης, στην οποία υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετούς απεργίας πείνας ενάντια στα λευκά κελιά (2000-2007)» εξηγούσε η Συνέλευση Αλληλεγγύης τότε.

Την τσάντα, όπως παραδέχτηκε και ενώπιον του δικαστηρίου, μετέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος στο σπίτι το προηγούμενο βράδυ και την είχε απορρίψει στο άνοιγμα του φρεατίου που υπήρχε, υπό τη συνεχή επίβλεψη της αντιτρομοκρατικής που εν αγνοία του, τον ακολουθούσε.

Ο βασικός μάρτυρας της αντιτρομοκρατικής που τους παρακολουθούσε, βεβαίωσε στο δικαστήριο ότι καμία πράξη τρομοκρατίας δεν είχε γίνει από αυτούς στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο θεώρησε την πράξη «τρομοκρατική» και τους έκρινε όλους ένοχους ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες οι πολιτικοί πρόσφυγες είχαν δεχτεί επίθεση και ξυλοκόπημα από την αστυνομία μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπως κατήγγειλαν οι δικηγόροι και όταν οι δικηγόροι τους αποφάσισαν να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας η έδρα αποφάσισε να συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων χωρίς συνηγόρους υπεράσπισης και χωρίς τους κατηγορούμενους στην αίθουσα.

Η δήλωση συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη των 11 Τούρκων και Κούρδων προσφύγων

Αθήνα 19/07/2021

Σήμερα Δευτέρα 19/07/2021, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  καταδίκασε τους 11 Τούρκους και Κούρδους πρόσφυγες, για την υπόθεση των Σεπολίων σε συνολική ποινή 537 χρόνων, για μια τσάντα με όπλα που βρέθηκαν στον πάτο ενός βόθρου στο σπίτι που φιλοξενούνταν!

Την τσάντα, όπως παραδέχτηκε και ενώπιον του δικαστηρίου, μετέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος στο σπίτι το προηγούμενο βράδυ και την είχε απορρίψει στο άνοιγμα του φρεατίου που υπήρχε, υπό τη συνεχή επίβλεψη της αντιτρομοκρατικής που εν αγνοία του, τον ακολουθούσε κατα πόδας για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Το δικαστήριο αποτελούμενο από τους (πρόεδρο) Ιωάννα Λάμπρου- Βελησάρη, (μέλη) Μαρία Σακελλαροπούλου, Ιωάννη Λαμπρινόπουλο και την εισαγγελέα Μαρία Σπυροπούλου, θεώρησε την πράξη “τρομοκρατική” και τους έκρινε όλους ένοχους ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι ο βασικός και μόνος μάρτυρας της αντιτρομοκρατικής που τους παρακολουθούσε, βεβαίωσε στο δικαστήριο ότι καμία πράξη τρομοκρατίας δεν είχε γίνει από αυτούς στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο απέρριψε ακόμη, όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης, τους ισχυρισμούς και τα ελαφρυντικά, ακόμη και αυτού της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο πρώτος κατηγορούμενος που αποδέχτηκε τη σχέση του με τον οπλισμό, καταδικάστηκε και ως διευθυντής της “οργάνωσης”, σε ποινή μεγαλύτερη και απο αυτή που επιβλήθηκε στο Μιχαλολιάκο. Η ποινή είναι η βαρύτερη που εχει επιβληθεί για υλικό τέτοιας δικογραφίας,  είναι επιδεικτικά άδικη και με κριτήρια συλλογικής ευθύνης. Έτσι, καταδικάστηκαν για πρώτη φορά Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές, με συνεχή δημόσια παρουσία, συμμετοχή και μακρά προσφορά σε αγωνιστική αλληλεγγύη, με τις διατάξεις του 187Α του ΠΚ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τη συνεχή και επί πολλά έτη νομολογία των ανώτερων και ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, που έχουν απορρίψει τις σχετικές αιτιάσεις του Τουρκικού κράτους και τα αιτήματα για έκδοση και δικαστική συνεργασία.

Προβληματίζει ακόμη το γεγονός, ότι η απόφαση αυτή που εκδόθηκε με ταχύτατες διαδικασίες, συμπίπτει με την ημέρα της πανηγυρικής επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στη Αμμόχωστο και  την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης είμαστε βέβαιοι ότι οι κατηγορίες και οι εξωφρενικές ποινές δεν μπορούν παρά να καταπέσουν μετά από την άσκηση έφεσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης,
Αλέκα Ζορμπαλά
Ιωάννα Κούρτοβικ
Δημήτρης Σαραφιανός
Πατρίκιος Πατρικουνάκος

Πηγή: tvxs.gr

9

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση