Πολύνεκρο ναυάγιο κοντά στην Τυνησία

Πολύνεκρο ναυάγιο κοντά στην Τυνησία

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι πνίγηκαν όταν ναυάγησε το πλεούμενο με το οποίο προσπαθούσαν να περάσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία μετά τον απόπλου τους από τη Λιβύη, ενώ πάνω από 380 διασώθηκαν, ανακοίνωσε χθες η τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Το πλεούμενο μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία, το Μαλί και το Μπανγκλαντές, διευκρίνισε η υπηρεσία περίθαλψης και βοήθειας.

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες μετανάστες έχουν πνιγεί στα ανοιχτά των τυνησιακών ακτών, καθώς αυξάνονται οι προσπάθειες διέλευσης της Μεσογείου από τη Λιβύη και την Τυνησία προς το έδαφος της Ιταλίας.

Πίσω στη Λιβύη, κρατούμενοι, εκατοντάδες πρόσφυγες

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ανακοίνωσε επίσης χθες ότι άλλοι περίπου 20 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ άλλοι 500 «αναχαιτίστηκαν» στη Μεσόγειο και επιστράφηκαν στη Λιβύη από την ακτοφυλακή. Η Σάφα Μσέλι, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ανέφερε μέσω Twitter ότι όλοι τέθηκαν όλοι υπό κράτηση.

Πάνω από 14.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εντοπιστεί από τη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία υποστηρίζεται από την Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για αριθμό υψηλότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Λιβύη μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Στα κέντρα κράτησης της αφρικανικής χώρας έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες κράτησης με τη βία να είναι διάχυτη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που αναφέρει ότι γυναίκες βιάστηκαν για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, τρόφιμα και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει επανειλημμένα να μην οδηγούνται μετανάστες πίσω στη Λιβύη, όπου διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια, σεξουαλικές κακοποιήσεις, ή να μετατραπούν στο αντικείμενο εμπορίας ανθρώπων.

Επιστρέφει στη Μεσόγειο το Sea-Watch

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch ανακοίνωσε χθες ότι το Sea-Watch 3, το πλοίο της που εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, επιστρέφει στην περιοχή ανοιχτά της Λιβύης, έπειτα από την παραμονή του στην Ισπανία για ένα διάστημα για επισκευές και ανεφοδιασμό.

Το Sea-Watch 3 είχε συλληφθεί στην Ιταλία, όπου οι αρχές επιχειρηματολόγησαν πως ανησυχούσαν για το κατά πόσον ήταν αξιόπλοο, προτού καταπλεύσει στην Ισπανία. Βρίσκεται ξανά καθ’ οδόν προς την κεντρική Μεσόγειο, όπου αναμένεται σε λίγες ημέρες.

Πηγή: efsyn.gr

14

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση