Στα χνάρια Τραμπ ο Μπάιντεν έναντι της Κούβας: Νέες κυρώσεις και απειλές για ακόμη πιο σκληρό εμπάργκο

Στα χνάρια Τραμπ ο Μπάιντεν έναντι της Κούβας: Νέες κυρώσεις και απειλές για ακόμη πιο σκληρό εμπάργκο

Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα, με τον Αμερικάνο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποστηρίζει ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».


Στόχοι των κυρώσεων είναι ένας κουβανός κυβερνητικός αξιωματούχος και μία κουβανική μονάδα εσωτερικής ασφαλείας. Ο Μπάιντεν στην ανακοίνωση του ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους παραπάνω ως «υπεύθυνους για την καταπίεση του κουβανικού λαού».

Ως απάντηση στις κυρώσεις, ο κουβανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγεζ σε μήνυμα του στο Twitter τις κατήγγειλε ως «αβάσιμες και συκοφαντικές», υπογραμμίζοντας την «συστηματική καταστολή και αστυνομική κτηνωδία» που υπάρχει στις ΗΠΑ.

 

Διεθνείς αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο – Κείμενο από διεθνείς προσωπικότητες

Στον αντίποδα, δεν είναι λίγες πλέον οι χώρες -τόσο της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής όσο και διεθνείς δυνάμεις- που φαίνεται να επιζητούν την άρση του εμπάργκο στην Κούβα.

Συγκεκριμένα, σε μία κίνηση αλληλεγγύης το Μεξικό απέστειλε δύο πλοία με οξυγόνο, σύριγγες και τρόφιμα (ρύζι και φασόλια). Η Ρωσία, από τη μεριά της, απογείωσε δύο στρατιωτικά αεροπλάνα από τη Μόσχα, μεταφέροντας 88 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (φαγητό, μάσκες κ.α.).

Η Κίνα έχει αναλάβει τη διπλωματική υποστήριξη των κουβανικών θέσεων τόσο στο Σ.Α. του ΟΗΕ, όσο και στη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, ως εκ τούτου δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τη Κούβα με πιο υλικό τρόπο. Ωστόσο, πρόκειται για πράξη που ενισχύει την κινεζική διείσδυση στη «πίσω γειτονιά» των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι αντιδράσεις τόσο από κοινωνικά κινήματα, όσο και από διεθνείς προσωπικότητες εναντίον του αμερικανικού εμπάργκο και της επιθετικότητας τους.

Ταυτόχρονα, πάνω από 400  διεθνείς προσωπικότητες πολιτικοί (μεταξύ αυτών και πρώην επικεφαλής κρατών), διανοούμενοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές υπέγραψαν ανοιχτό γράμμα, ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν την άρση και των 243 κυρώσεων κατά της Κούβας.

Ανάμεσα στους πολλούς που υπέγραψαν φιγουράρουν τα ονόματα των: Black Lives Matter Global Network, Τζέρεμι Κόρμπιν, Ντάνιελ Έλσμπεργκ, Νόαμ Τσόμσκι, Ραφαέλ Κορρέα, Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Γιάννης Βαρουφάκης, Κώστας Δουζίνας, Νάντια Βαλαβάνη, Λούλα Ντα Σίλβα.

 


 

Πηγή: tvxs.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση