Νέα προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή των μεταλλείων χρυσού

Νέα προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή των μεταλλείων χρυσού

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες –καθώς η πρώτη φορά δεν στέφθηκε με επιτυχία– ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Νίκος Τζανέτης, απολύεται επειδή κατήγγειλε τα κακώς κείμενα της εταιρείας EDILMAC, εργολάβου της «Ελληνικός Χρυσός»

Τα νέα εργασιακά ήθη που κομίζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν οι εργολάβοι της «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Χαλκιδικής και… ξανα-απέλυσαν τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Νίκο Τζανέτη! Το είχαν επιχειρήσει πάλι πριν από τέσσερις μήνες, αλλά ανακάλεσαν την απόλυση μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν και επανήλθαν χθες δριμύτεροι στην αντεργατική και αντισυνδικαλιστική λογική τους.

Δράστις η ιταλικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία EDILMAC που δραστηριοποιείται σε 11 χώρες ως εργολάβος εξορύξεων σε λατομεία και μεταλλεία με δικό της προσωπικό. Στην Ελλάδα είναι αποκλειστική συνεργάτις-εργολάβος της «Ελληνικός Χρυσός», γνωστής και μη εξαιρετέας για τις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις που υπογράφει κατά καιρούς με ελληνικές κυβερνήσεις…

Η απόλυση στον πρόεδρο του Συνδικάτου εργαζομένων ήρθε την περασμένη Τετάρτη με εξώδικο που επέδωσε δικαστικός επιμελητής με πρόφαση ότι παραβίασε τις συμβατικές και εκ του νόμου υποχρεώσεις του ως τεχνικός ασφαλείας. Η αλήθεια ωστόσο φαίνεται πως είναι πολύ διαφορετική.

Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» χθες ο Νίκος Τζανέτης, απολύθηκε γιατί ενοχλούσε καταγγέλλοντας μια σειρά παράνομων δράσεων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, που έχει τη στήριξη των συναδέλφων του, ως τεχνικός ασφαλείας της εταιρείας έκανε πολλαπλές παρατηρήσεις για σοβαρούς κινδύνους και προβλήματα, όπως ελλιπή αερισμό των υπόγειων στοών, χαλασμένα μηχανήματα που δεν αποσύρονται από τα εργοτάξια και χρησιμοποιούνται κανονικά, κακή υποστήριξη στοών με σοβαρό κίνδυνο καταπτώσεων, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές τους τελευταίους επτά μήνες, ελλιπή μέτρα κατά του κορονοϊού ή μη τήρησή τους.

Στου κουφού την πόρτα…

Μάλιστα, οι παρατηρήσεις αυτές έχουν καταγγελθεί και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, που όμως δεν πήγε για έλεγχο ποτέ!

«Η νέα αυτή επίθεση της εταιρείας EDILMAC δεν μας ξενίζει, αφού πριν από τέσσερις μήνες ξαναπροσπάθησε να απολύσει τον πρόεδρο και τον γραμματέα (τότε) του Συνδικάτου μας. Ομως, κάτω από τον αγώνα και την κατακραυγή των εργαζομένων αλλά και των δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους αναγκάσαμε οι προσπάθειές τους να πέσουν στο κενό.

Αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι δεν αντέχουν καμία φωνή που να σηκώνεται και να διεκδικεί για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων.

Προσπαθούν και με όπλο το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης να ξεμπερδέψουν με οτιδήποτε τους βάζει εμπόδια, να προκαλέσουν σιγή νεκροταφείου στο μεταλλείο, προσπαθώντας να βάλουν στον «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση για να ξεζουμίζουν ανενόχλητοι χωρίς καμία αντίσταση τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωση το Συνδικάτο εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους τοπικούς φορείς, κάθε τίμιο άνθρωπο να ενώσουν τη φωνή τους και να καταδικάσουν εμπράκτως την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρείας EDILMAC. Ζητούν να ανακληθεί άμεσα η άδικη και προκλητική απόλυση και να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του απολυμένου συνδικαλιστή: «Φυσικά έχει ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και θα ακολουθήσουν δικαστική προσφυγή και απεργιακές κινητοποιήσεις. Το θέμα όμως είναι οι μεθοδεύσεις της εταιρείας με πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής. Με είχαν προειδοποιήσει τα μεγάλα κεφάλια, βάλε νερό στο κρασί σου, μου λέγανε…».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση