«Χαστούκι» από το Κογκρέσο στον Μπολσονάρο

«Χαστούκι» από το Κογκρέσο στον Μπολσονάρο

Βαριά ήττα υπέστη ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας στην προσπάθειά του να περάσει πρόταση για αναθεώρηση συνταγματικών άρθρων προκειμένου να θεωρούνται έγκυρα τυπωμένα ψηφοδέλτια στις εκλογές.


Επιτροπή του Κογκρέσου που απαρτίζεται από 34 μέλη, καταψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (23-11) την πρόταση, ενάντια στη θέληση του Ζαΐρ Μπολσονάρο που υποστηρίζει ότι το ισχύον ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας διευκολύνει τη νοθεία στις εκλογές.

Επικριτές του προέδρου εκτιμούν πως, ακολουθώντας τα βήματα του πολιτικού του ινδάλματος, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην στρατιωτικός προετοιμάζει το έδαφος για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς αν χάσει. Έχει ήδη απειλήσει πως δεν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στην περίπτωση που δεν αλλάξει το σύστημα.

Ο Μπολσονάρο λέει πως δεν θέλει να καταργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, αλλά οι ψήφοι να τυπώνονται ταυτόχρονα, ώστε να είναι δυνατή η ανακαταμέτρηση με το χέρι σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος.

Έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που αξιοποιείται από το 1996 και μετά, υποστηρίζοντας πως διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές μέσω αυτού, χωρίς να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη για τον ισχυρισμό του.

Με δεδομένο ότι θα διεκδικήσει νέα θητεία το 2022, ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους βιώνει τη χειρότερη συγκυρία της θητείας του, με μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του εξαιτίας κυρίως του πώς αντιμετώπισε την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να οδεύει σε βαριά ήττα από τον ορκισμένο αντίπαλό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κεντροαριστερό προκάτοχό του (2003-2010), αν βρεθούν αντιμέτωποι την επόμενη χρονιά, όπως αναμένεται παρότι κανείς από τους δύο δεν έχει επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του ακόμη.

Για τον Ιβάν Βαλέντσι, αιρετό του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL), ο Ζαΐρ Μπολσονάρο «απειλεί τις εκλογές επειδή τις έχει ήδη χάσει. Θέλει να διαιωνίσει την παραμονή του στην εξουσία. Πρέπει να εμποδιστεί».

Ο υμνητής της στρατιωτικής χούντας που έπεσε το 1985, απείλησε ότι θα κινηθεί εκτός των «ορίων του Συντάγματος» όταν ενημερώθηκε για την έρευνα του Ανώτατου Δικαστηρίου σε βάρος του, ιδίως για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η έρευνα αφορά κυρίως ομιλία διάρκειας δύο ωρών και πλέον, που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπολσονάρο καταφέρθηκε εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και εναντίον δικαστικών.

«Αυτή η έρευνα δεν εντάσσεται στα όρια του Συντάγματος, επομένως το αντίδοτό της επίσης δεν θα είναι εντός των ορίων του Συντάγματος», διεμήνυσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.

Ο πρόεδρος πρόσφατα κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στον δρόμο για να διεκδικήσουν να υιοθετηθεί η πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ερίζει εξάλλου πως μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου προσπαθούν να βοηθήσουν το Κόμμα Εργαζομένων (PT) του Λούλα να επιστρέψει στην εξουσία.


 

Πηγή: efsyn.gr

29

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση