Αυτή τη φορά τούς πήραν και τα παπούτσια…

Αυτή τη φορά τούς πήραν και τα παπούτσια…

Γιώργος Παγούδης

Οι πρόσφυγες, παρότι εμφανίστηκαν ως μία ομάδα, βρέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία και σε αντίστοιχες χρονικές περιόδους να πλέουν ακυβέρνητοι σε liferaft.


Νέα απάνθρωπη μέθοδο αποτροπής προσφύγων επινόησαν στο Λιμενικό. Αυτή τη φορά δεν αρκέστηκαν στη βία και την ανομία των επαναπροωθήσεων αλλά φρόντισαν να τους στείλουν ξυπόλητους πίσω στην Τουρκία. Επιπλέον νέο στοιχείο, το γεγονός ότι οι συλληφθέντες και παρανόμως επαναπροωθημένοι πρόσφυγες, παρότι εμφανίστηκαν ως μία ομάδα, βρέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία και σε αντίστοιχες χρονικές περιόδους να πλέουν ακυβέρνητοι σε liferaft μέχρι να τους βρουν τουρκικά περιπολικά σκάφη.

Σύμφωνα με αδιάσειστα φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο που δημοσιεύει η Aegean Boat Report, μια ομάδα 23 προσφύγων αποβιβάστηκαν στη Λέσβο ανατολικά του Πλωμαρίου το πρωί της 31ης Αυγούστου. Σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα, οι πρόσφυγες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των 12, των 7 και των 4 ατόμων. Η ομάδα των 12 κινήθηκε προς τον οικισμό Ευαγγελίστρια, ενώ οι υπόλοιπες δύο παρέμειναν πίσω. Δύο από τις ομάδες ανέφεραν ότι υπήρχαν drones από πάνω τους, πιθανότατα τα χρησιμοποίησε η λιμενική αστυνομία για τον εντοπισμό τους.

Απόλυτη η ταυτοποίηση των προσφύγων σε Λέσβο και Τουρκία

Η επαφή με την ιστοσελίδα για την ομάδα των 7 χάθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενώ η ομάδα των 12 σταμάτησε να επικοινωνεί τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα και ενώ είχαν φτάσει και αυτοί έξω από τον συγκεκριμένο οικισμό. Η τρίτη ομάδα των 4 είχε χαθεί από νωρίς, χωρίς να δώσει στίγμα.

Στις 20.35, 31 Αυγούστου, η τουρκική Ακτοφυλακή (TCG) ανέφερε ότι διέσωσαν και παρέλαβαν 7 άτομα από μια σωσίβια λέμβο βόρεια της Φώκαιας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία, πρόκειται για πρόσφυγες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες από τη Λέσβο. Οι άλλες δύο ομάδες εντοπίστηκαν επίσης σε ανάλογες συνθήκες: το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου 12 άτομα σε σωστική λέμβο βορειοδυτικά στο Δικελί ενώ η ομάδα των 4 πάλι έξω από το Δικελί στις 08.57 της 2ας Σεπτεμβρίου. Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο είναι επίσης εύκολη η ταυτοποίηση σχεδόν του συνόλου της ομάδας των 23. Κοινό στοιχείο η αφαίρεση μέχρι και των παπουτσιών των θυμάτων…


Πηγή: efsyn.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση