Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία παρουσίασε ένοπλο ρομπότ για περιπολίες στα σύνορα

Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία παρουσίασε ένοπλο ρομπότ για περιπολίες στα σύνορα

Το ρομπότ REX MKII, που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής και θανάτου, που ανέπτυξε ισραηλινή αμυντική βιομηχανία AP Photo/Sebastian Scheiner

 

Η ισραηλινή κρατική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε ένα τηλεχειριζόμενο οπλισμένο ρομπότ το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιείται αντί στρατιωτών στα σύνορα και σε πολεμικά μέτωπα και θα μπορεί να αντιμετωπίζει αντιπάλους ανοίγοντας πυρ. Όπως ισχυρίζεται η κατασκευάστρια Aerospace Industries με το REX MKII, στόχος είναι να προστατεύονται οι στρατιώτες, ωστόσο δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα καθώς σταδιακά φαίνεται ότι περνάμε σε μια εποχή που μηχανές θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις ζωής και θανάτου.


Το τετράτροχο όχημα ρομπότ είναι οπλισμένο με δύο πολυβόλα, κάμερες και αισθητήρες και μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για την παρουσία στρατιωτών, να μεταφέρει τραυματίες και πυρομαχικά, αλλά, το κυριότερο, να ανοίγει πυρ κατά κοντινών στόχων.

Τα τελευταία χρόνια η Aerospace Industries έχει κατασκευάσει ακόμη έξι μικρότερα τηλεχειριζόμενα οχήματα μάχης, με τελευταίο το «Jaguar», που περιπολεί τα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα και βοηθά στον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις για το πώς χρησιμοποιεί το Jaguar, ένα από τα όπλα που έχει μαζί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, εναντίον της Χαμάς.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες για το νέο όχημα, εκτός από τον τηλεχειρισμό, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, ενώ όπως τόνισε ένας εκ των εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας «σε κάθε επιχείρηση συγκεντρώνει πληροφορίες και δεδομένα και μαθαίνει ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιεί σε μελλοντικές αποστολές».

Απαντώντας στην κριτική ότι τα ρομποτικά όπλα θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ εναντίον στόχων λειτουργώντας αυτόνομα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι «το όπλο μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, αλλά ακόμη δεν έχει ωριμάσει η ιδέα της χρήσης αυτής».

Πάντως, η Μπόνι Ντόχερτι, της Human Rights Watch, τόνισε ότι αυτού του είδους τα όπλα προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. «Ούτε μπορούν να αντιληφθούν την αξία της ανθρώπινης ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι έτσι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Να σημειωθεί πάντως ότι και άλλες χώρες χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα οχήματα-ρομπότ σε εμπόλεμες ζώνες, σε ναρκοπέδια κ.λπ.


 

Πηγή: efsyn.gr

23

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση