«Επιστροφή στον μεσαίωνα… διώκομαι για τα πολιτικά μου φρονήματα» μας λέει o ζωγράφος Γαβριήλ

«Επιστροφή στον μεσαίωνα… διώκομαι για τα πολιτικά μου φρονήματα» μας λέει o ζωγράφος Γαβριήλ

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Μέχρι και με απόλυση κινδυνεύει ο ζωγράφος και καθηγητής Τέχνης Γιώργος Γαβριήλ – Ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας στις 6 Οκτωβρίου – Πέντε κατηγορίες σε βάρος του – «Το Υπουργείο… καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης» λέει ο ίδιος στη Cyprus Times


Μέχρι και με απόλυση κινδυνεύει ο ζωγράφος και καθηγητής Τέχνης Γιώργος Γαβριήλ, ο οποίος έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας στις 6 Οκτωβρίου για να… αντιμετωπίσει πέντε κατηγορίες που του προσάπτει το Υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως τα έργα του καλλιτέχνη και εκπαιδευτικού τέθηκαν στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα το όλο ζήτημα να συζητηθεί προ μηνών από συντονιστές πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, όπου και αποφασίστηκε να σταλεί επικριτική επιστολή από την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του κυρίου Γαβριήλ, όπως ενημερώθηκε ο ίδιος από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, προσάπτονται οι εξής κατηγορίες:

-Παραβίαση των καθηκόντων και των ευθυνών του ως διευθυντής σε σχολείο

-Παράλειψη εκτέλεσης οδηγιών αρμόδια αρχή σε εθνικές επετείους και θρησκευτικές εορτές

-Ότι θίγει και προσβάλει πολιτειακούς-θρησκευτικούς θεσμούς, θρησκευτικά σύμβολα και ιστορικά-εθνικά πρόσωπα της Κύπρου

-Ότι έχει δυσφημήσει την εκπαιδευτική υπηρεσία και ότι έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτή

-Και ότι δεν είχε την πρέπουσα συμπεριφορά προς το κοινό

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, ο ζωγράφος και εκπαιδευτικός Γιώργος Γαβριήλ, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που του προσάπτουν αναφέρει πως: «οι κατηγορίες τους δεν σχετίζονται με τη δουλειά μου στο σχολείο ως διευθυντής και ως εκπαιδευτικός. Αυτό είναι εξακριβωμένο και ούτε υπάρχει καταγγελία προηγουμένως, πριν τη δημοσιοποίηση των έργων μου, για οτιδήποτε μεμπτό σχετικά με τη δουλειά που κάνω στα σχολεία ως διευθυντής. Αντίθετα είχα πολύ θετικά σχόλια και βραβεύσεις για τη δουλειά που κάνω ως εκπαιδευτικός στα σχολεία, με πολλές διακρίσεις».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι οξύμωρο μετά τις βραβεύσεις από το ίδιο το Υπουργείο σήμερα να ζητείται τιμωρία για την τέχνη του, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «είναι πασιφανές ότι διώκομαι όχι για τα καθήκοντα που εκτελώ ως διευθυντής στο σχολείο, ακόμα ούτε και τα έργα μου. Διώκομαι για τα πολιτικά μου φρονήματα βασικά. Αυτός είναι ο λόγος» αναφέρει.

«Με τα έργα μου τους χαλάω, κατά κάποιο τρόπο, το αφήγημα τους και την παραχάραξη της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, που προσπαθούν να περάσουν», λέει.

Αναφέρει δε, πως «ζούμε σε μια χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόσο στο Σύνταγμα το δικό μας, όσο και της Ε.Ε. διασφαλίζεται η ελευθερία της έκφρασης».

«Ναι είμαι εκπαιδευτικός», συνέχισε, «είμαι εκπαιδευτικός όμως ως απόφοιτος Σχολής Καλών Τεχνών. Είμαι εικαστικός και εκπαιδευτικός, και ζωγραφίζω εδώ και 40 χρόνια. Μια ζωή ζωγραφίζω και δεν έρχεται σε σύγκρουση το εικαστικό μου έργο με το εκπαιδευτικό. Και απόδειξη τούτο είναι ότι το ίδιο το Υπουργείο με βράβευσε το 2014 για την καλύτερη εικονογράφηση βιβλίου, Υπουργοί Παιδείας μου εγκαινίασαν εκθέσεις ζωγραφικής. Άρα είναι δεδομένο ότι μπορώ να είμαι εκπαιδευτικός και να δημιουργώ εικαστικό έργο».

Τόνισε δε, πως «κανένας δεν μπορεί να οριοθετήσει την τέχνη, ιδίως τη σύγχρονη. Κανένας δεν κατάφερε να την οριοθετήσει, γιατί είναι σαν να προσπαθούμε να οριοθετήσουμε την ανθρώπινη σκέψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, που είναι κάτι το εξωπραγματικό».

«Οι τρεις σημαντικότεροι πυλώνες για την ανάπτυξη και πρόοδο της ανθρωπότητας είναι: η δημιουργικότητα, η φαντασία και η καινοτομία. Αυτά παίρνουν μπροστά τον κόσμο και δεν μπορείς να τα καλουπώσεις και να τα περιορίσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γαβριήλ επεσήμανε επίσης: «είναι δεδομένο ότι οι καλλιτέχνες όλων των εποχών, πολύ περισσότερο του 19ου – 21ου αιώνα, αφουγκράζονται το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής τους και το αποτυπώνουν στα έργα τους. Αυτό είναι δεδομένο. Η τέχνη δεν είναι μόνο για να χαϊδεύει το μάτι, δηλαδή να ζωγραφίζουμε κάτι που να αρέσει του κόσμου. Πολλοί καλλιτέχνες δημιουργούν με βάση τις εμπειρίες, τα βιώματα, τους προβληματισμούς τους. Δημιουργούν με βάση πως βλέπουν τον κόσμο γενικότερα και βέβαια θα υπάρχουν έργα που θα καυστηριάζουν ή να σατιρίζουν τα κακώς έχοντα της κοινωνίας ή να προκαλούν την άρχουσα τάξη».

«Και έρχεται το Υπουργείο τώρα και αμφισβητεί όλα αυτά. Δηλαδή καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, αλλά και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών καλλιτεχνών να δημιουργούν στον ελεύθερο τους χρόνο. Δηλαδή έρχονται να οριοθετήσουν την τέχνη, τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών», υπογράμμισε ο κ. Γαβριήλ.

Τέλος, ο κύριος Γαβριήλ κατέδειξε πως «είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα οι τελευταίες αποφάσεις που παίρνει το Υπουργείο. Έχουμε μια επιστροφή πίσω στον μεσαίωνα κατά κάποιον τρόπο. Τούτα όλα που κατηγορούμε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τους Μουσουλμάνους στη Γαλλιά κτλ ερχόμαστε και τα εφαρμόζουμε εμείς στην Κύπρο».


 

Πηγή: cyprustimes.com

290

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση