Human Rights Watch: Πλούσιες χώρες και φαρμακευτικές υπεύθυνες για την εμβολιαστική ανισότητα

Human Rights Watch: Πλούσιες χώρες και φαρμακευτικές υπεύθυνες για την εμβολιαστική ανισότητα

Πλούσιες κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες υπονομεύουν την ταχεία και δίκαιη πρόσβαση της δημόσιας υγείας στα εμβόλια κατά του Covid-19, τα  φάρμακα και τις δοκιμές, καταγγέλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε ενόψει της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) αυτήν την εβδομάδα.


Το Παρατηρητήριο τονίζει ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να ανταλλάξουν επειγόντως γνώση και τεχνολογία για να σώσουν ζωές, να προστατεύσουν το δικαίωμα στην υγεία και να διασφαλίσουν ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την επιστημονική έρευνα, ειδικά με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta.

Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2021 στο Business and Human Rights Journal, δείχνει πώς μια χούφτα πλούσιες χώρες, κάτων από την πίεση των φαρμακευτικών, αποσύρθηκαν από την συζήτηση να παραιτηθούν προσωρινά από τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου και πνευματικής ιδιοκτησίας για την επέκταση της πρόσβασης σε σωτήρια εμβόλια και άλλα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης.

Με βάση την έρευνα και την ανάλυση της Human Rights Watch στο ζήτημα του εφοδιασμού εμβολίων Covid-19, προκύπτει ότι οι κυβερνήσεις έχουν παραιτηθεί από την ευθύνη τους να ρυθμίζουν τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19 με δημόσιο χρήμα, άφησαν τις εταιρείες να αποφασίσουν πώς και πόσο θα παράξουν, θα διανείμουν και θα τιμολογήσουν εμβόλια, αναφέρει η Human Rights Watch. Αντί να μοιράζονται γνώση και τεχνολογία, ορισμένες κυβερνήσεις αναδιανέμουν ανεπαρκή ποσότητα εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, ενώ αφήνουν τις εταιρείες να ορίσουν τις τιμές.

«Η αναμονή για την καλοσύνη των πλούσιων κυβερνήσεων και των φαρμακευτικών εταιρειών έχει επιφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα στα βασικά δικαιώματα», δήλωσε η Αρούνα Κασιά εκ μέρους της Human Rights Watch. «Είναι ασύλληπτο το γεγονός ότι οι πλούσιες κυβερνήσεις υποβιβάζουν τη σωτήρια υγειονομική περίθαλψη σε εμπορεύσιμο προϊόν και χρησιμοποιούν τη δύναμή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγελιας για να κάνουν το δικαίωμα στην υγεία υποχείριο φαρμακευτικών και εμπορικών συμφερόντων».

Η πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 παραμένει βαθιά άνιση λέει η οργάνωση. Τα τρία τέταρτα των περισσότερων από 5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως έχουν πάει σε μόλις 10 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ενώ ορισμένες πλούσιες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να διανέμουν τρίτα «ενισχυτικά» πλάνα, μόνο το δύο τοις εκατό του πληθυσμού της Αφρικής είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε ένα μορατόριουμ στις αναμνηστικές δόσεις για να επιτρέψει στα εμβόλια να φτάσουν σε ανθρώπους που δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη τους δόση.

Η πανδημία αποκάλυψε τους κινδύνους που συνεπάγεται η ικανότητα παραγωγής εμβολίων που σώζουν ζωές σε ορισμένες χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις αρνούνται να δώσουν προτεραιότητα και να επιβάλλουν εξαιρέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφορές τεχνολογίας για επιτάχυνση και διασπορά της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτό έχει δημιουργήσει βαθιές ανισότητες στην πρόσβαση στα προϊόντα υγείας που μπορούν να σώσουν ζωές. Έτσι, οι ελλείψεις σε προμήθειες εμβολίων και οι άνισες πολιτικές διανομής τους έχουν οδηγήσει σε εμβολιαστική ανισότητα εμβολίων σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Αυστραλίας, του Λιβάνου, της Συρίας, της Υεμένης και της Βραζιλίας.

Η πρόταση για προσωρινή παραίτηση από τους παγκόσμιους κανόνες για το εμπόριο και την πνευματική ιδιοκτησία, η οποία έχει την υποστήριξη περισσότερων από 100 κυβερνήσεων, εάν υιοθετηθεί από τον ΠΟΥ, θα σηματοδοτήσει ότι, στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η παροχή σωτηρίας υγειονομικής περίθαλψης προηγείται, υπογραμμίζει η οργάνωση.


 

Πηγή: tvxs.gr

10

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση