Δικαστική απόφαση κατά απελάσεων οικογενειών μεταναστών «φρενάρει» την εφαρμογή εντολής του Τραμπ

Δικαστική απόφαση κατά απελάσεων οικογενειών μεταναστών «φρενάρει» την εφαρμογή εντολής του Τραμπ

Περιφερειακός δικαστής στην Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών εμπόδισε χθες, Πέμπτη, την απέλαση οικογενειών μεταναστών, που είχαν συλληφθεί σε εφαρμογή διαταγής της πρώην κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ενώ διέσχιζαν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό στην αρχή της πανδημίας Covid-19.


H διαταγή εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα οποία με τη σειρά τους επικαλέστηκαν την ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Όμως, ο Έμετ Σάλιβαν του αποφάνθηκε ότι ο νόμος περί δημόσιας υγείας, στον οποίο βασίζεται η εν λόγω πολιτική, δεν επιτρέπει τις απελάσεις μεταναστών. Η απέλαση ατόμων που έχουν αιτηθεί άσυλο τους στερεί «την ευκαιρία να επιζητήσουν ανθρωπιστικές παροχές» τις οποίες δικαιούνται από το νόμο για τη μετανάστευση, σύμφωνα με τη γραπτή απόφαση του δικαστή.

Η απόφαση του δικαστή, θα τεθεί σε ισχύ σε 14 ημέρες, έχει εφαρμογή μόνο για τις οικογένειες και όχι για μεμονωμένους μετανάστες, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών που έχουν συλληφθεί στα σύνορα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού.

Η εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους με δεδομένη την αύξηση των συλλήψεων στα σύνορα, οι οποίες κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 195.000 μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό τον Αύγουστο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Χιλιάδες παραμένουν σε πρόχειρο καταυλισμό στα σύνορα


Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από την Αίτη αλλά και από Κούβα, Βενεουέλα και Νικαράγουα,  περιμένουν κάτω από τη Διεθνή Γέφυρα κατά την εβδομάδα που διανύουμε, η οποία συνδέει το Ντελ Ρίο του Τέξας, με την πόλη Σιουδάδ Ακούνια στο Μεξικό.

Οι μετανάστες έχουν οργανώσει έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, με μερικές βασικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, διαμορφώνοντας τις συνθήκες μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Τα τρόφιμα και το νερό δεν επαρκούν, όπως δήλωσαν στο Reuters περίπου είκοσι μετανάστες, ενώ η θερμοκρασία φτάνει στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, το Φεβρουάριο, εξαίρεσε τα ασυνόδευτα παιδιά από την πολιτική της απέλασης και η κυβέρνησή του την εφαρμόζει σε λιγότερες οικογένειες μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα. Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση Μπάιντεν απέλασε περίπου το 19% των οικογενειών που συνελήφθησαν στα σύνορα.

Οργανώσεις υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχουν ανακοινώσει ότι οι πρόσφυγες που οδηγούνται σε απέλαση, αντιμετωπίζουν τη βία και τις απαγωγές στο βόρειο Μεξικό.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να έχει τερματίσει την εφαρμογή αυτή της βίαιης και παράνομης πολιτικής, εδώ και πολύ καιρό και το δικαστήριο αποφάσισε ορθώς για την απόρριψή της, σήμερα» δήλωσε ο Ομάρ Τζαντουάτ, διευθυντής του προγράμματος της ACLU (Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες) για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.


 

Πηγή: efsyn.gr

3

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση