Νέα πρόστιμα 5.000 ευρώ σε πρόσφυγες

Νέα πρόστιμα 5.000 ευρώ σε πρόσφυγες

Γιώργος Παγούδης

Εξοντωτικές ποινές από το Λιμενικό της Χίου σε ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται για… παράβαση διατάξεων περί κορονοϊού.


Την απαράδεκτη τακτική της επιβολής των εξοντωτικών προστίμων, ύψους 5.000 ευρώ, σε νεοεισερχόμενους πρόσφυγες για παράβαση των μέτρων ενάντια στη διάδοση του κορονοϊού συνεχίζει η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. («Εφ.Συν.» 24/8/2021 «Κατατρεγμένοι και ξεριζωμένοι, μην ξεχάσετε να κάνετε τεστ!») ακυρώθηκαν στη συνέχεια με παρέμβαση του Αρχηγείου της (26.8.2021, «Εσβησαν τα πρόστιμα μετά την κατακραυγή»), τη σκυτάλη πήρε το Λιμενικό Σώμα που συνεχίζει την επιβολή τους!

Τα πρώτα θύματα αυτής της πρακτικής καταγράφονται εκ νέου στη Χίο, όπου αξιωματικοί του Λιμενικού επέβαλαν πρόστιμα στο σύνολο των αφιχθέντων της 4ης Αυγούστου και της 18ης Αυγούστου, βασισμένοι πλέον σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3712 στις 11/8. Κάτι που σημαίνει ότι οι λιμενικοί που διαπίστωσαν τις παραβάσεις απέδωσαν στη σχετική ΚΥΑ και αναδρομική ισχύ!

Στο σχετικό έντυπο που εξασφάλισε η «Εφ.Συν.», ως αιτιολογία αναφέρεται η παράνομη είσοδος στη χώρα και η σχετική ΚΥΑ, η οποία ορίζει τα πρόστιμα και τις ποινές σε τουρίστες και επαγγελματίες μαζικών χώρων εστίασης που δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Με λίγα λόγια, οι συναρμόδιοι υπουργοί ζητούν από τους πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται προκειμένου να ξεφύγουν από πολέμους, διώξεις, φτώχεια και δυστυχία, προτού στοιβαχτούν στα ετοιμόρροπα φουσκωτά, είτε να έχουν κάνει το εμβόλιο στην Τουρκία είτε να έχουν βεβαίωση αρνητικού Rapid test από εγκεκριμένο μικροβιολογικό εργαστήριο πάλι στην Τουρκία!

Θυμίζουμε ωστόσο ότι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες, με απόφαση πάλι της κυβέρνησης, αμέσως μετά τη σύλληψή τους στις παραλίες και τα βουνά των νησιών, όπου καταφεύγουν προκειμένου να αποφύγουν την παράνομη επαναπροώθησή τους και αφού γλιτώσουν από αυτήν, οδηγούνται υποχρεωτικά σε χώρους καραντίνας, όπου υποβάλλονται σε σχετικά τεστ παραμένοντας εκεί για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Εξέρχονται δε μετά τη διαπίστωση ότι δεν είναι φορείς του ιού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρώτη απόφαση επιβολής προστίμων ακυρώθηκε αφού στη σχετική πράξη αναφερόταν ως αιτία η «είσοδος» των προσφύγων στη ΒΙΑΛ, ενώ τώρα πλέον η δυνατότητα αναίρεσης των προστίμων φαντάζει μακρινή αφού ως αιτία αναφέρεται η είσοδος στη χώρα.


Πηγή: efsyn.gr

25

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση