Οι Εκδόσεις ΚΨΜ καταγγέλλουν νέα λογοκρισία από το Facebook – Αφορμή μια φωτογραφία αντιφασιστικού περιεχομένου

Οι Εκδόσεις ΚΨΜ καταγγέλλουν νέα λογοκρισία από το Facebook – Αφορμή μια φωτογραφία αντιφασιστικού περιεχομένου


Για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο ο επιχειρηματικός όμιλος Facebook κλείδωσε για 90 μέρες την σελίδα των εκδόσεων ΚΨΜ, όπως καταγγέλλει η ιστοσελίδα των εκδόσεων.

Στην ανακοινωσή τους οι Εκδόσεις ΚΨΜ εξηγούν πως η λογοκρισία ξεκίνησε «αρχικά πλήρως τον Ιούλιο 2021 και μετά από ένα μήνα σε περιορισμένη λειτουργία (δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε προώθηση, έχει περιορισμένη απήχηση και ορατότητα στους χρήστες)», ενώ η «νέα αυτή ‘δίωξη’ έρχεται αμέσως μετά τον τρίμηνο αποκλεισμό της σελίδας των εκδόσεών μας τον περασμένο Μάρτιο (πάλι για 90 μέρες)».

Ο αφορμή είναι για ακόμα μια φορά «η φωτογραφία, τραβηγμένη στις 13 Ιουνίου 1936 στη Γερμανία, που απεικονίζει ανάμεσα σε πλήθος τον Άουγκουστ Λαντμέσερ, ο οποίος αρνείται να χαιρετίσει ναζιστικά όπως οι υπόλοιποι». Όπως εξηγεί η ανακοίνωση «η φωτογραφία αυτή, αγνώστου καλλιτέχνη-φωτογράφου, έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ως μια χαρακτηριστική στάση και έκφραση ενάντια στη φασιστική ιδεολογία και πολιτική». Μάλιστα η «φωτογραφία είναι common file – κοινής χρήσης-ελεύθερων δικαιωμάτων και υπάρχει στο Wikipedia καθώς και σε εκατοντάδες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά μέσα παγκόσμια».

Επικοινωνήσαμε με τον Βασιλή Γραμέλη από τις Εκδόσεις ΚΨΜ, ο οποίος μας ενημέρωσε πως η συγκεκριμένη φωτογραφία κοσμεί εξώφυλλο των εκδόσεων και συγκεκριμένα το βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Λιόση «Ναζισμός: Τα αίτια γέννησης και γιγάντωσης του». «Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει, δεν ξέρω τον λόγο» επισημαίνει, προσθέτοντας πως έχουν στείλει αμφισβήτηση της απόφασης στο Facebook, καθώς «την προηγούμενη φορά μας άνοιξαν στους 2 μήνες αντί για 3 που ήταν η αρχική ποινή, γιατί τα μέσα είχαν αναδείξει το θέμα».

«Αυτή την φορά η σελίδα των εκδόσεων στο Facebook μπορεί να κάνει μόνο ανάρτηση και αυτή με περιορισμένη απήχηση από την συνηθισμένη, ενώ δεν μπορεί να κάνει προώθηση για τα βιβλία της».

Πηγή: https://thepressproject.gr

65

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση