Το ξέπλυμα του Λιγνάδη: Από την πρώτη καταγγελία έως σήμερα

Το ξέπλυμα του Λιγνάδη: Από την πρώτη καταγγελία έως σήμερα


H κοινωνία μέσω των social αλλά και ο τύπος μιλούν για ξέπλυμα του Δημήτρη Λιγνάδη με αφορμή την συνέντευξη του αδερφού του Γιάννη στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και την κίνηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου να θέσει υπό την αιγίδα της περιφέρειας, την παράσταση του σκηνοθέτη μέσα από τις φυλακές. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση για το «ξέπλυμα» του σκηνοθέτη από ένα ολόκληρο σύστημα, δεν είναι καινούργια. Απλά επανέρχεται με αφορμή τα πρόσφατα αυτά γεγονότα.

Θυμόμαστε την αντίδραση της πολιτείας αλλά και μέρος του τύπου -κυρίως δημοσιογράφων κυρίως του φιλοκυβερνητικού τύπου- στην συνέντευξη του θύματος Νίκου Σ. που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Από τις παλινωδίες της υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, που κάλυψε τον σκηνοθέτη μέχρι που το κύμα του #metoo και των καταγγελιών να την εκθέσει και να την αναγκάσει τελικά να τον αποπέμψει από το Εθνικό Θέατρο, χωρίς όμως να πάρει την πολιτική ευθύνη, έως τις επιθέσεις δημοσιογράφων στην καλή συνάδελφο Ναταλί Χατζηαντωνίου που πήρε την συνέντευξη από τον Νικο Σ. ο κατάλογος των ανθρώπων που έσπευσαν να καλύψουν τα νώτα του Λιγνάδη ήταν μακρύς.

Η δημοσιογράφος του ομίλου Μαρινάκη Π. Ραγκούση, μίλησε για συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων. Όσο για τον Χρήστο Χωμενίδη, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους στηρίζουν τους καταγγέλλοντες: «έχουμε γεμίσει δικαστές και νεκροθάφτες. Πλάι στους καταξιωμένους και ανεπίληπτους καταγγέλλοντες, ζωύφια ανωφελή κερδίζουν δημοσιότητα κουνώντας το δάχτυλο. Γριές της ρούγας μεταμφιεσμένες σε δημοσιογράφους, σε “influencers”, δράττονται τής ευκαιρίας για να σπιλώσουν συνειδήσεις. Για να κατασπαράξουν προσωπικότητες με παντελώς αστήρικτες ενίοτε κατηγορίες. Δηλητηριώδεις ψίθυροι, ανυπόστατες φήμες διαχέονται και δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα…».

Το αποκορύφωμα ήταν το δελτίο ειδήσεων του Σταρ με την Μάρα Ζαχαρέα με την φάσα στην οθόνη «Γνωστός σκηνοθέτης στο μάτι του κυκλώνα για το….τίποτα».

Το κανάλι μας είπε ότι «…τα μόνα που υπάρχουν σε βάρος του σκηνοθέτη είναι μια μαρτυρία σε ιστοσελίδα και μια μήνυση για βιασμό ενός 15χρονου, που όμως έχει παραγραφεί και η οποία ακόμα και αν εξεταστεί, το πολύ ο Λιγνάδης να κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου!» έλεγε το ρεπορτάζ.

Οι καταγγελίες όμως ερχόντουσαν η μία μετά την άλλη, και η κοινωνία χωρίστηκε στους υπερασπιστές του «ιερού τέρατος» και σε εκείνους που απαιτούσαν να οδηγηθεί ο Λιγνάδης στη Δικαιοσύνη.

Όταν δε, άνοιξαν τα στόματα των αποφοίτων του Αρσάκειου, στο οποίο δίδασκε επί σειρά ετών ο σκηνοθέτης, φάνηκε πως ήταν πολλοί οι άνθρωποι που δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Ωστόσο ο πρόεδρος της φιλεκπαιδευτικής εταιρείας κ. Μπαμπινιώτης, δήλωσε άγνοια για τα πεπραγμένα του καλλιτέχνη τον οποίο έχει υμνήσει στο παρελθόν, ακόμα κι όταν βρέθηκε επιστολή με παραλήπτη τον ίδιο που καταγγέλλει «ερωτικές ιστορίες» του Δημήτρη Λιγνάδη με μαθήτριες του σχολείου και τον καλούσε να πάρει μέτρα.

Ξέπλυμα και μετά την προφυλάκιση;

Μετά τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές κακοποιήσεις ενηλίκων και ανηλίκων, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε επιβεβαίωση των καταγγελιών των θυμάτων με εξέταση μαρτύρων και απήγγειλαν σε βάρος του Δήμητρη Λιγνάδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ’ εξακολούθηση.

Το σύστημα που τον υπερασπιζόταν μετά μανίας, σώπασε για λίγο, ώσπου εμφανίστηκε στην μικρή οθόνη προσκεκλημένος σε εκπομπή (πάλι στο Star) ο αδερφός του Γιάννης Λιγνάδης, επίσης καθηγητής στο Αρσάκειο.

Μίλησε για προσχεδιασμένη και προδιαγεγραμμένη επίθεση και πλεκτάνη για «εργαλειοποίηση του metoo» και επισήμανε πως «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Εθνικό Θέατρο και πήγε στην κορυφή του ελάτου όπως ο Πενθέας, έγινε αποδέκτης απειλών και εκβιασμών. Και η επίθεση που δέχτηκε ήταν εξαιρετικής σφοδρότητας». Ο δημοσιογράφος λειτούργησε ωσάν να μην είχαν προηγηθεί όλες αυτές οι ανατριχιαστικές καταγγελίες. Σαν να μην γνωρίζει για ποιον λόγο βρίσκεται στην φυλακή ο Λιγνάδης. Κανένας αντίλογος. Το κανάλι παρουσίασε μονόπλευρα μια άποψη που αθωώνει τον σκηνοθέτη και αγνοεί τα θύματα.

Ο δημοσιογράφος δεν αντέδρασε ούτε όταν ο Γ. Λιγνάδης είπε πως η γενετήσια πολιτεία του αδερφού του, δεν διαφέρει από αυτήν πολλών λογοτεχνών και καλλιτεχνών! Ούτε όταν ο αδερφός του σκηνοθέτη είπε πως στην κατ’οίκον έρευνα δεν βρέθηκε τίποτα.

Θυμίζουμε ότι ο Λιγνάδης έκανε format στον υπολογιστή του, δηλαδή διέγραψε όλο το περιεχόμενό του ενώ δεν έγινε άρση του απορρήτου σε ειδικές εφαρμογές (όπως το Facebook κτλ), που καταγγέλλουν μάρτυρες και θύματα ότι χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος προκειμένου να κλείνει ραντεβού με τους εφήμερους εραστές του.

Σε αυτή τη συνέντευξη μαθαίνουμε, ότι από τις τοπικές αρχές ζητήθηκε στον Δ. Λιγνάδη να ανεβάσει μια παράσταση. Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια στις φυλακές, είναι μια όαση για τους κρατούμενους και υπάρχουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία χωρίς ωστόσο το έργο τους να τυγχάνει προβολής και πολύ περισσότερο, να τελεί υπό την αιγίδα μιας περιφέρειας και να εξασφαλίζουν τηλεοπτική προβολή.

Στην περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη δεν ισχύει αυτό. Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας μάλιστα Χρήστος Λαμπρόπουλος ο οποίος δηλώνει επίσης φίλος του πρωθυπουργού, δήλωσε πως η παράσταση τον συγκίνησε και πως δάκρυσε, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στην παράσταση.

«Αναρωτιέμαι, έχουμε το ηθικό δικαίωμα να γινόμαστε ως Περιφέρεια “κολυμβήθρα του Σιλοάμ” για το σκηνοθέτη Λιγναδη για ειδεχθή εγκλήματα που προσβάλλουν τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια;», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της η περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας και μέλος της ΝΔ, Μαργαρίτα Σπυριδάκου, η οποία σε μια αποστροφή του λόγου της για την… συγκίνηση του Aντιπεριφερειάρχη τονίζει σε εκπομπή του Σταρ: «όσον αφορά τη συγκίνηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη θα κάνω το ίδιο σχόλιο με διακεκριμένο δημοσιογράφο που άκουσα σήμερα το πρωι: “Σιγά μην κλάψω, σιγά μη λυπηθώ”» και αναρωτήθηκε αν πρέπει να του στείλει ένα μαντήλι για να σκουπίσει τα δάκρυα του.

Πηγή:  tvxs.gr

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση